Windows 10’un hÂl problemleri olsa da Microsoft’un Windows 7 uzerindeki tum desteği cekmesiyle beraber, Windows 10 bircok kullanıcı icin bir tercih hÂline gelmeye başladı. Microsoft, Windows 10 Home işletim sistemi icin 1.300 TL gibi bir fiyat belirlese de eğer resmi Windows 7 veya Windows 8 surumune sahipseniz hÂl ucretsiz Windows 10 yukseltmesi yapabileceğiniz bir yontem bulunuyor.
Bildiğiniz uzere Microsoft 2016 yılının Haziran ayında tum kullanıcılara sunduğu ucretsiz Windows 10 yukseltme teklifini sonlandırmıştı. Fakat hÂl resmi Windows 7 ve 8 sahipleri icin ucretsiz yukseltme yapabilecekleri bir arka kapı bulunuyor. Gelin ucretsiz Windows 10 yukseltmesi nasıl yapılır? Hep beraber yakından bakalım.
[h=2]Ucretsiz Windows 10 yukseltmesi nasıl yapılır?[/h] Adım #1: Buradan Windows 10 indirme sayfasına ulaşın. Adım #2: “Download tool now” butonuna tıklayın. Adım #3: İndirdiğiniz Windows 10 kurulumu dosyasını calıştırın. Adım #4: “Bu bilgisayarı şimdi yukselt” seceneğini işaretleyin ve İleri tuşuna basın. Adım #5: Kişisel dosyaları ve uygulamaları sakla seceneğini işaretleyin ve İleri tuşuna basın. Adım #6: Yukle butonuna basın ve Windows 10 yuklemesi başlayacaktır. Adım #7: Başlat menusunden Ayarlar uygulamasını acın. Adım #8: Guncelleştirme ve Guvenlik menusune girin. Adım #9: Etkinleştirme sekmesine girin ve Windows 10 surumunu etkinleştirin. [h=2]Adım #1: Buradan Windows 10 indirme sayfasına ulaşın.[/h]
Daha once belirttiğimiz gibi Microsoft her ne kadar otomatik olarak Windows 10 yukseltmesi teklifini sonlandırmış olsa da bilgisayarlarımıza temiz kurulum yaparken oldukca sık kullandığımız Windows 10 kurulum aygıtı bir arka kapıya sahip. Bu yuzden Microsoft’un indirme sayfasına buradan ulaşarak bu aracı indiriyoruz.
[h=2]Adım #2: “Download tool now” butonuna tıklayın.[/h]
Microsoft’un resmi indirme sayfasına ulaştıktan sonra sayfanın ortasında “Download tool now” butonunu goreceksiniz. Bu butona tıklıyoruz ve indirme işlemi otomatik olarak başlayacaktır.
[h=2]Adım #3: İndirdiğiniz Windows 10 kurulumu dosyasını calıştırın.[/h]
Oldukca kucuk boyuta sahip olan bu Windows 10 kurulumu dosyası indikten sonra basit bir şekilde cift tıklayarak bu dosyayı calıştırıyoruz. Karşımıza cıkan kullanım şartlarını ve bilgilendirmeleri kabul ettikten sonra bir sonraki adıma geciyoruz.
[h=2]Adım #4: “Bu bilgisayarı şimdi yukselt” seceneğini işaretleyin ve İleri tuşuna basın.[/h]
Asıl amacımız Windows 7 veya Windows 8 işletim sistemine sahip bilgisayarımıza Windows 10 yukseltmesi yapmak olduğu icin “Bu bilgisayarı şimdi yukselt” seceneğini işaretliyoruz ileri tuşuna basarak işleme devam ediyoruz. Burada Windows 10 kurulum aracı, Windows 10’u indirmeye başlayacaktır. Bu nedenle bu adım biraz uzun surebilir ve bu esnada bilgisayarınızı kullanmaya devam edebilirsiniz.
[h=2]Adım #5: Kişisel dosyaları ve uygulamaları sakla seceneğini işaretleyin ve İleri tuşuna basın.[/h]
Bu adımda Windows 10 yuklerken bilgisayarınızda bulunan tum kişisel dosyalarınızı ve uygulamalarını kaybetmek istemiyorsanız saklamayı secebilirsiniz. Eğer sadece dosyaları saklamak istiyorsanız "Yalnızca kişisel dosyaları koru" seceneğini secebilir veya en son "Hicbir şey" seceneğini secerek tamamen temiz bir kurulum yapabilirsiniz.
[h=2]Adım #6: Yukle butonuna basın ve Windows 10 yuklemesi başlayacaktır.[/h]
Tum dosya saklama seceneklerinizi duzenledikten sonra Windows 10 yuklemesine hazır hÂle geleceksiniz. Son adımda basitce yukle butonuna tıklayın ve Windows 10 yuklemesini başlatın. Bu işlem biraz uzun surecektir ve birkac kere bilgisayarınız otomatik olarak yeniden başlatılacaktır.
[h=2]Adım #7: Başlat menusunden Ayarlar uygulamasını acın.[/h]
Windows 10 yukseltmesi ve kurulumu tamamlandıktan sonra eğer bir dizustu bilgisayar kullanıyorsanız, orijinal Windows işletim surumunuz anakarta gomulu olduğu icin otomatik olarak Windows 10 surumunuz aktive olacaktır. Fakat yine de kontrol etmekte fayda var. Bu nedenle Başlat menusunden Ayarlar uygulamasını acıyoruz.
[h=2]Adım #8: Guncelleştirme ve Guvenlik menusune girin.[/h]
Bir sonraki adım olarak Guncelleştirme ve Guvenlik menusune giriyoruz. Bu menude aktivasyonu kontrol ettikten sonra varsa bekleyen Windows 10 guncellemelerinizi de yapabilirsiniz. Eğer Windows 10 guncellemeleri nasıl yapılır emin değilseniz, buradan ilgili rehberimize ulaşabilirsiniz.
[h=2]Adım #9: Etkinleştirme sekmesine girin ve Windows 10 surumunu etkinleştirin.[/h]
Guncelleştirme ve Guvenlik menusune girdikten sonra sol tarafında uzun bir sekme barı goreceksiniz. Bu barda Etkinleştirme sekmesine tıklayın ve girin. Eğer daha once belirttiğimiz gibi bir dizustu bilgisayar kullanıyorsanız gorseldeki buyuk ihtimalle gibi bir goruntuyle karşılaşacaksınız. Eğer Windows 10 aktive olmamış ise yapacağınız işlem cok basit. Urun anahtarı kısmına sahip olduğunuz orijinal Windows 7 veya Windows 8 urun anahtarını girmek yeterli olacaktır.
Ozellikle Windows 7’nin desteğinin kesilmesiyle ve Windows 8’in hic de stabil olmayan bir işletim sistemi olmasıyla beraber bu ucretsiz Windows 10 yukseltmesi oldukca mantıklı bir secenek olarak karşımıza cıkıyor. Fakat hÂl Windows 10’a geciş konusunda kararsız kalıyorsanız, buradan daha once Windows 7 ve Windows 10 işletim sistemleri arasında yaptığımız karşılaştırmaya ulaşabilirsiniz.
Windows 10 yukseltmesi her ne kadar teoride 2016 yılında son bulmuş olsa da pratikte hÂl bu yukseltmeyi yapmanın oldukca kolay bir yontemi bulunuyor. Buradaki tek zorunluluk ise orijinal bir Windows 7 veya Windows 8 işletim sistemine sahip olmanız. Eğer bu işletim sistemlerine de sahip değilseniz ucuncu parti satıcılardan Windows 10’a gore daha duşuk fiyata bu işletim sistemlerini hÂl satın alıp direkt olarak Windows 10’a yukseltebilirsiniz.