Uluslararası Uzay İstasyonu icin belli donemlerde bir gorevli personel değiştiriliyor. Her bir değişime de ayrı bir keşif gorevi ismi veriliyor. 64. Keşif Gorevi de yakın zamanda başladı, hem de bir rekorla.
64. Keşif Gorevi Kate Rubins, Sergey Ryzhikov ve Sergey Kud-Sverchkov tarafından gercekleştirilecek. Baykonur Kozmodromundan gercekleştirilen fırlatma ile birlikte uclu, Uluslararası Uzay İstasyonu’na ulaşmayı başardı.
[h=2]Uc saat uc dakikada uzayda[/h]
Soyuz MS-17 kapsulu, yalnızca 3 saat 3 dakikada Uluslararası Uzay İstasyonu’na bağlanmayı başardı. Bu surecte Uluslararası Uzay İstasyonu gezegenimizin etrafında yalnızca 2 tur atabildi.
Rus uzay ajansı olan Roscosmos tarafından yapılan acıklamada, bu durumun tarihte bir ilk olduğunu ifade etti. Daha once hicbir keşif gorevinde istasyona erişim bu kadar az cevrim icerisinde gercekleştirilememişti.
Uluslararası Uzay İstasyonu, ortalama olarak 91 dakikada bir Dunya etrafında bir tur atıyor. Bu nedenle de fırlatmalar bu donguler hedeflenerek gercekleştiriliyor. Boylece astronotların ve diğer ekipmanların tesise ulaşacağı garanti altına alınıyor. 21 Ekim’e kadar istasyona bağlı kalacak olan Soyuz kapsulu Chris Cassidy, Anatoly Ivanishin ve Ivan Vagner ile birlikte geri donecek.
[h=2]Uzay yolculuklarının suresi kısaldı[/h]
2013 yılından once Uluslararası Uzay İstasyonu’na yapılan yolculuklar genelde 2 gun kadar suruyordu. O gunden bu yana yapılan teknolojik atılımlar sayesinde yolculuğun suresi yaklaşık olarak 6 saate kadar indirildi.
Soyuz uzay aracları, Uluslararası Uzay İstasyonu ile aynı seviyeye ve aynı dongusel hıza eriştikten sonra, kucuk itici roketlerini kullanarak son birkac metrelik mesafeyi duzenliyor ve istasyona kenetleniyor.
Son donemdeki en uzun suren Uluslararası Uzay İstasyonu gorevi Demo-2, fırlatıldıktan sonra yaklaşık 24 saati yorungede gecirmek zorunda kalmıştı. Son gercekleştirilen gorev ise sadece en hızlı insanlı yolculuk olmakla kalmadı, aynı zamanda kargo gorevleri arasında da en hızlısı olarak kayıtlara gecti.