Ulkemizde ve dunyanın dort bir yanında universiteler yeni eğitim ve oğretim yılına hazırlanıyor. Bu surecte bazı universiteler daha once pek gormediğimiz bolumler acabiliyor. Japonya’daki Mie Universitesi de bunlardan biri.
Genel olarak baktığımızda universitelerin talep gormeyen bolumleri kapattığı ve ilgi gormesi beklenen bolumleri kurduğu goze carpar. Mie Universitesi ise oldukca farklı bir bolum acarak dikkatleri uzerinde topladı. Universite ninja calışmaları bolumu actı.
[h=2]Shuriken fırlatma 101[/h]
Japonya’nın Ige şehrinde bulunan universite, bir anlamda tarihi bir misyonu da ustlenmiş oluyor. Zira ninja adı verilen savaşcıların eğitimlerinin ilk ortaya cıktığı yerlerden biri de bu eyalet olmuştu. Feodal Japonya’da ninja ya da shinobi adı verilen bu kişiler gizlenme, aldatma ve surpriz saldırılar konusunda uzmandı.
Ote yandan genel olarak ninjalık calışmaları denildiğinde akla ilk olarak shuriken adlı yıldız şekilli menzilli silahlar, nuncaku gibi egzotik ekipmanlar konusunda eğitim almak gelse de programın iceriği cok daha farklı. Genel olarak bolumun odağında ninjaların tarihi bulunuyor.
Universitede Japon tarihi profesoru olan Yuji Yamada, ninja merkezinin de başına getirildi. Bolum hakkında acıklama yapan bilim insanı, “Yurtdışından pek cok başvuru alıyoruz ancak soylemem gereken bir şey var: Bu programın amacı ninjaları oğrenmek, ninja olmak değil.” diyor.
[h=2]Yılda 3 oğrenci[/h]
2 yıllık bir program olan ninja calışmaları bolumu ilk olarak uc yıl once kuruldu. Yamada’ya gore bolum her yıl ortalama uc oğrenci alıyor. Bolume pek oyle elini kolunu sallayarak girmek de mumkun değil. Bolume girişte bir Japonya tarihi ve bir de tarihi ninja dokumanları uzerinden bir Japonca okuma testi gercekleştirilecek.
Tabii ki programın verdiği eğitimi pratikte uygulamak isteyenlerin onunde de bir engel bulunmuyor. Programın ilk mezunu olan 45 yaşındaki Genichi Mitsuhashi, hayatını ninja olarak surduruyor.