Gunumuz teknolojisinde bircok yonden benzerlik gosteren Thunderbolt 4 ve USB 4, bir onceki nesilleri Thunderbolt 3 ve USB 3.0’a kıyasla cok daha yeni teknolojiler. Bazı spesifik farklılıkların dışında Thunderbolt 4 ve USB 4, USB-C konnektor kullanmaktalar. Buna bağlı olarak veri aktarım hızı konusunda iki teknoloji de 40 GB/saniye barajında yer alıyor.
Hayatımıza kacınılmaz bir şekilde giriş yapan bu iki teknolojinin gecmişlerine donduğumuzde ise yukarıda bahsettiğimiz benzerlik konusu yerini farklara bırakıyor. Yeni nesil versiyonlarda gorulmesi beklenen fakat gorulemeyen ve bunun yanı sıra kullanıcıları şaşırtan da bazı unsurlar mevcut.
[h=2]USB 3.0 nedir?[/h]
Hayatlarımıza ve teknoloji dunyasına 2007’de Intel tarafından dahil edilen USB 3.0, bir onceki versiyonu USB 2.0’a kıyasla daha hızlı veri aktarımı vadetti. Onceki versiyonla arasına yaklaşık 10 katlık bir hız farkı koyan USB 3.0, buna ek olarak daha az guc tuketmektedir. Bu iki ana farkla “USB 3.0 nedir?” sorusunu yanıtlayan USB 3.0’ı diğer versiyonlardan ayıran bir diğer unsur ise girişlerinin mavi olması. USB 2.0, Hi-Speed adıyla teknoloji dunyasında isimlendirilirken USB 3.0’ın adı ise SuperSpeed olarak biliniyor.
[h=2]USB 4 nedir?[/h]
Thunderbolt 3 teknolojisini kullanarak hayatlarımıza giriş yapacak olan USB 4, USB 3.2’nin son versiyonu olan USB 3.2 Gen 2x2’nin tam iki katı veri aktarma hızı vadediyor. USB 3.0’e gore farklı olarak USB 4, 100 W’a kadar guc, iki adet 4K ya da bir adet 5K ekran desteği ve harici grafik kartı sunuyor. Tum bunlarla birlikte USB 4, USB 3.2 ve 2.0 ile de uyumlu olacak. Thunderbolt 3 teknolojisini kullanacağı icin uyumluluk konusunda da puruzsuz olacak olan USB 4, ureticiler tarafından da heyecanla karşılanacak.
[h=2]Thunderbolt 3 nedir?[/h]
Yukarıdaki satırlardan da adına aşina olduğunuz Thunderbolt 3, Intel’in geliştirdiği bir veri aktarım teknolojisi olarak tanınıyor. Tanıtılmasıyla birlikte hızıyla teknoloji dunyasında merak uyandıran Thunderbolt 3, 25.000 adet fotoğrafı ve 14 saat uzunluğundaki HD bir goruntuyu 1 dakikadan daha az surede kopyalayabiliyor. Apple tarafından aktif şekilde kullanılan Thunderbolt 3’u başka ureticilerin de kullandığına cokca şahit olduk. Kullanım oranının daha fazla olmamasının ana sebeplerinden biri ise bilgisayar ureticilerinin Intel’e lisans ucreti odemek durumunda kalmasıydı.
[h=2]Thunderbolt 4 nedir?[/h]
Yuksek hızın yanı sıra yuksek guvenlik vadeden Thunderbolt 4, USB 3.2 Gen 2x2’nin tam 4 katı hızında olacak. İki adet 4K ya da bir adet 8K ekran desteğini de icinde barındıracak olan Thunderbolt 4’un kullanıma sunulması icin net bir tarih acıklanmadı. Fakat yine de Project Athena adlı programa katılan ureticilerin 2020’nin sonunda piyasaya surecekleri dizustu bilgisayarlarda Thunderbolt 4’un gorulmesi muhtemel. USB 4’un USB 3.2 ve 2.0 ile uyumlu olması gibi Thunderbolt 4 de Thunderbolt 3 ile uyumlu olacak.
[h=2]USB ve Thunderbolt farkları:[/h] Hız deneyimi Goruntu aktarımı Ortak calışma prensibi Logo [h=2]Hız deneyimi:[/h]
Gorunuş olarak tek farkları logo olan iki teknolojinin hız konusundaki galibi Thunderbolt. USB’nin Type C versiyonuyla kıyaslandığında cok daha hızlı olduğu gorulen Thunderbolt, tum versiyonlarında hızından soz ettirmeyi başardı.
[h=2]Goruntu aktarımı:[/h]
4K goruntu aktarımı konusunda USB’e gore cok daha başarılı olan Thunderbolt, bu alanda da one cıkıyor. Thunderbolt 4, iki adet 4K ve bir adet 8K ekran desteğini icinde barındırıyor. Bu da onceki versiyonlarında olduğu gibi kullanıcılar icin buyuk bir rahatlık anlamına geliyor.
[h=2]Ortak calışma prensibi:[/h]
İki teknoloji de USB-C konnektoru kullandıkları icin benzerlik gosterseler de calışma prensibi konusunda bir farklılık soz konusu. Thunderbolt 3, bir USB bağlantı noktasıyla calışabilirken aynı şeyi USB’nin Thunderbolt icin yaptığını goremiyoruz. Bu da Thunderbolt’u guncel jenerasyonda one cıkaran unsurlardan biri oluyor.
[h=2]Logo:[/h]
Aynı konnektorde calışan Thunderbolt ve USB, ilk bakışta birebir aynı sanılabiliyor. Cunku tasarım anlamındaki tek fark logo kısmında ortaya cıkarılmış. Thunderbolt, logo olarak bir yıldırım simgesini kullanırken USB ise hepimizin alışmış olduğu standart logosunu kullanmakta.
Yeni nesil versiyonlarıyla birlikte ureticiler ve kullanıcılar icin buyuk rahatlık imkanı sunacak olan Thunderbolt ve USB, USB 4’un Thunderbolt 3 teknolojisini kullanacak olmasıyla birlikte gundeme daha da hızlı giriş yaptı. Piyasaya sunulma tarihiyle ilgili net bilgiler henuz duyulmamış olsa da Intel’in Thunderbolt 4 icin ureticilere geliştirici kitleri gonderdiği biliniyor. Konuyla ilgili guncel gelişmeleri kacırmamak icin bizi takip etmeyi unutmayın!