Gectiğimiz hafta sizlerle paylaşmış olduğumuz bir haberde ozellikle bazı universitelerin de uzaktan eğitim ile ders başı yapmasını takiben Zoom kullanımında ciddi bir artış olduğunu, Zoom kaynaklı internet trafiğinde mayıs ayına kıyasla dort kat artış yaşandığını ve Zoom’un tek başına Turkiye’nin yurt dışı internet trafiğinin yuzde 20’sini oluşturduğunu aktarmıştık.
Bu hafta itibarıyla eğitim-oğretimde yeniden yuz yuze eğitim başladı. Bu durum Zoom kaynaklı internet trafiğinde, dolayısı ile de yurt dışı kaynaklı internet trafiğinde ciddi bir duşuşe neden oldu. Haberturk tarafından aktarılan bilgiye gore gectiğimiz hafta gunluk 800 GB seviyelerine ulaşan Zoom kaynaklı internet trafiği, yuz yuze eğitimin başlamasıyla 650 GB seviyelerine duşmuş durumda.
[h=2]"Buyuk şehirlerden cok kucuk şehir ve kırsal bolgelerden internet talebi geliyor"[/h]
Gunluk internet trafiğindeki 150 GB’lık duşuş, buyuk bir miktar gibi gorunse de uzaktan eğitim uygulamasına yeni yeni adapte olunmaya calışıldığı mayıs ayında toplam internet trafiği 150-200 GB seviyelerindeydi. Bir başka deyişle yuz yuze eğitimin başlamasıyla Zoom kullanımında yaşanan toplam duşuş, yalnızca beş ay onceki toplam Zoom kullanımıyla neredeyse aynı seviyede.
Haberturk’un sektorden kaynaklarına dayandırdığı haberine gore yuz yuze eğitimin başlaması, internet bağlantı talebinde bulunan kitlenin de değişmesine neden oldu. Zira kısa sure onceye kadar ilk ve ortaokul oğrencileri ve ailelerinden gelen internet bağlantı talebinin coğunlukta olduğunu belirten kaynaklar, bir suredir universite oğrencilerinden gelen talebin coğunluğu oluşturduğunu ifade ediyorlar. Ayrıca yine kaynaklara gore buyuk şehirlerden gelen taleplerden ziyade kucuk şehirlerden ve kırsal bolgelerden gelen talepler coğunlukta.