ABD merkezli teknoloji devi AMD, 2015 yılında Project Quantum'un duyurusunu gercekleştirmişti. Bir yıl sonra, 2016 yılında AMD, Project Quantum'un sonlandırılmadığıyla ilgili bir acıklama yapmıştı. Ancak Project Quantum, bundan sonra derin bir sessizliğe gomulmuştu.
Yıllar sonra Project Quantum'dan tekrar canlılık belirtileri geldi. Ortaya cıkan yeni bir patent, entegre edilmiş yeni PSU cozumlerini gostermesinin yanı sıra AMD'nin halen ustunde calıştığını ve yakın bir zaman icerisinde gun ışığına cıkabileceğini gosteriyor.
[h=2]Project Quantum olmedi[/h]
AMD'nin Project Quantum'unun olmemesinden once neden uzun bir sure sessizliğe gomulduğune bakacak olursak Richard Huddy'nin zamanında verdiği bir roportaj yeterli olacaktır. Huddy, yıllar once verdiği bir roportajda şunları soylemişti:
"Bunu, konsept bir PC olarak ortaya koyduk. Tıpkı konsept arabalar gibi pazardan direkt olarak almak pek elverişli olmayacaktır. Orijinal parca ureticilerinden bazılarıyla doğru iletişimimiz olsaydı gercek bir urune donuşturebilirdik."
Tabii bunun dışında "resmi olmayan" sebepler de bulunuyordu. Wccftech'te yer alan habere gore o donemlerde Project Quantum, cift Fiji GPU'su icin Intel işlemci kullanıyordu cunku AMD'nin CPU'ları henuz yeteri kadar rekabetci değildi. Ancak Zen mimarisi bu durumu birkac yıl sonra tamamen tersine cevirdi.
Gecen bu zaman icerisinde hem AMD daha buyuk bir şirket haline geldi hem de Zen tabanlı mimari pazarda liderlik pozisyonuna kadar yukseldi. Yani Project Quantum da Intel işlemcileri kullanılmadan tamamen AMD donanımlarıyla tasarlanabilir hale geldi. Yani AMD'nin Intel'in NUC ailesine bir rakip cıkarması icin her şey yerli yerine oturmuş durumda.