Finansal İstihbarat

Finansal istihbarat (FININT) finansal (mali) işlere ve etkinliklere karşı veri toplama istihbaratıdır. Bu bilgi toplama sürecindeki fikir, çoğunlukla işletmenin küresel etkinliğinin niteliğini değerlendirmek firmanın gelecekteki hareketlerini veya kararlarını en iyi şekilde yönetmektir. Kısacası finansal istihbarat, hem iç hem dış bilgileri nasıl tükettikleri hakkında üst düzey bir veri toplama sürecidir.



"İş zekası taktiksel iken, finansal zeka stratejiktir."

Bu zamanda işler finansal istihbaratın sunumlarına dayalı bir şekilde işler. Finansal zekanın kalbi, o konunun finansal durumu ile ilgili her türlü veriyi toplayarak, olayın mali durumu hakkında doğru bir anlayış geliştirmektir. Bu, banka hesap bilgilerine erişmeyi, Firma tarafından yapılan genel harcamaları raporlayıp değerlendirilmesini içerir. Bunu yapmak, firmanın geleceği ne tür finansal (mali) işlemler yapılcağına dair fikir almayı kolaylaştırır. Finansal istihbarat çoğu zaman bir şirketi ayakta tutmaya ve şirketin mali değerde yükselmesine yardımcı olur.

Polis, Jandarma vb. ara sıra finansal istihbarat uygulamasını bir şirketin üzerinden kişinin şüpheli faaliyetleri araştırıp "kara para operasyonu" dediğimiz operasyonunu başlatır. Para çekme, para aktarma gibi durumları inceleyip raporlar. Bu istihbaratın bir avantajıda kurum ve kuruluşların vergilerini, borçlarını vb. şeyleri ödeyip ödememesini durumları öğrenebilir ve gerekli işlemleri kolayca gerçeklestirilebilir.

Şirketlerin Genel Finansal Riskleri ve Yönetimi



1- Alacak Riski:

Nedir bu "Alacak Riski" diyerek başlayalım. Şirketler mallarını satarlar fakat ödemelerini mallarını sattıktan anda almayabilirler. Genelde böyle olmaz, peki nasıl olur? İlerleyen bir vadede şirket alacağını tahsil edecektir. Fakat bu alacağın tahsil edilememesi ilişkin ihtimal işte bir şirketin "Alacak Riskini" oluşturur.

Alacak riskini nasıl yönetebiliriz;

1) İlk olarak İstihbarat diyebiliriz, malı kime sattığınızı iyi bilmelisiniz.

2) Alacakların tahsilatının gerçekleşmemesi ihtimaline karşılık risk yönetim araçları var. Nedir? Faktoring firmalarından alacağınızı sigortalayabilirsin.

2- Kur Riski:

Eğer siz bir şirket olarak alacaklarınız ya da varlıklarınız TL cinsinden fakat yükümlükleriniz ya da borçlarınız yabancı para cinsindense diyelim ki bugün 1 dolar 7TL olsun. Eğer 7.000TL'lik varlığınız varsa fakat 1.000 dolarlık borcunuz varsa yarın öbür gün kur 7.5'a çıktığında sizin varlığınız hala 7.000TL olacak fakat kur 7.5TL olduğu için sizin yükümlülüğünüzün TL karşılığı artık 7.500TL olacak. Dolayısıyla ordaki 500TL sizi durduk yerde zararınız olacaktır.

Kur riskini nasıl yönetebiliriz;

1) Eğer TL iş para yapıyorsanız ve yabancı para kredi çekdiyseniz kur riskine maruz kalıyorsunuz demektir.
Bunun için bugün paranız varsa ödemeniz kadar doları bugün alıp kenara koyup vade geldiğinde o dolarla direkt olarak ödemeyi yapabilirsiniz.

3- Tek Banka Riski

Eğer bir tane banka ile çalışıyorsanız ve o banka gerek sizden kaynaklanan gerek kendisinden kaynaklanan sebeplerle sizle çalışmaktan vazgeçtiyse "Ben artık sizle çalışmıyorum" dediyse kredi limitleriniz o anda indirdiyse dolayısıyla siz artık kendinizi finanse edicek bi kaynak bulamıyor hale geleceksiniz. Bunun için tek yapmanız gerek birden fazla banka ile çalışmanız gereklidir.

Finansal İstihbaratta Nasıl Başarılı Olabilirim?


Giderleri gelirden daha az olan yeni gelir kaynakları arayın.

Sermayenizi arttırmayı planlayın.

Yatırım yapmayı ve iş yaratmayı öğrenin.

Mantık çerçevesinde hareket edin.