Evlilikler canlı bir organizma gibidir. Beslenmek, bakılmak ister. Eşinize baskı yapmadan, evde hukumranlık kurmaya calışmadan ortak yollar bulunabilir. Evlilik ona değer vermek, saygı gostermek, 'ben' yolundan cıkıp 'biz' olmayı başarmak demektir. Aile ilişkilerinde gonul aynasını kırmayın.Evliliğinizde mutlu olmak mı istiyorsunuz? "Acaba eşime nasıl davranırsam onu mutlu ederim?" sorusunun cevabını mı arıyorsunuz? İşte size yardımcı olacak cevaplar:

Eşinize değer verin

Hayatınızdaki ilk sırayı eşinize verin ve bunu, ona hissettirin. Boyle yaparsanız eşiniz kendini değerli gorur. Değerli olduğunu anlayan eş, eşinin hatalarına değer vermez. Değersiz olduğunu duşunen eşse, eşinin hatalarına değer verir. Bu da aile icindeki huzursuzluğa netice verir."Ben" yolundan cıkıp "biz" yoluna girin. Evlilik mutluluğunu baltalayan, mutluluk gemisini yalpalayan şey bencilliktir. Kendi doğrularını karşı tarafa kabul ettirmek icin evliliği savaş alanına dondurmektir. Evlilik 'ben' yolundan cıkıp 'biz' yoluna girmektir. Ancak o zaman guzeldir. 'Ben yine yolumdan giderim' denilirse o evlilikte mutluluk yakalanmaz.

Kendinizi komutan yerine koymayın

Eşinizi, komutlarınızı "emredersiniz komutanım" diye yerine getirecek bir er gibi gormeyin. Siz us, eşiniz as değil, yol arkadaşısınız.Eşinizin duygularına kilit vurmayın. Eşinizin duygularını ve hatta kızgınlıklarını rahatca ifade etmesine izin verin. "Acaba bunu soylersem eşim ne der? Kavga cıkar mı? İyisi mi ben icime atayım." dedirtmeyin.

Unutmayın, duduklu tencerenin havası alınmazsa patlar

Fay hattı yavaş yavaş kırılmazsa yer kabuğu depremle catlar.Eşinizin hatalarına goz yumun. Kurulmuş robot gibi sizin her istek ve arzunuza boyun eğmesini istemeyin. Robotlar da bozulabilir, bilgisayarlar da virus kapabilir.

Sozunuzu dinletmeye calışmayın

"Bu evde ben ne dersem o olmalı. Cunku ben yanlış yapmam." duşuncesiyle, "şunu şoyle yap, bunu boyle yap, sozumu dinle" demeyin. Onun kararlarına saygı gosterin.

İnsaf cıtanızı yukseltin

Kendi isteklerinizin olmasını eşinize dayatmayın. "Ben bunu boyle seviyorum, sen de seveceksin. Bunun boyle olmasını istiyorum, sen de kabul edeceksin. Buraya gideceğim, kadinca.net sen de geleceksin vb." demeyin. Sadece kendi mutluluğunuzu duşunup karşı tarafa hayat hakkı tanımayarak "ne yapayım, o da benim yanımda olsun; olmuyorsa cezasını ceker" duşuncesiyle vicdanınızı susturmayın. Her insafsız davranışın bir karşılığı olduğunu, İlahi adalette de yer bulacağını aklınızdan cıkarmayın.

Eşinizi suclamayın.

"Yine ne yaptın? Bir şeyi de doğru yaptığını gormedim. Senin yuzunden başım dertten kurtulmuyor." demek yerine "Bir sıkıntın mı var? Problemini cozelim. Senin problemin benim problemim sayılır." deyin.

Bilhassa aileniz icin eşinizin gonul aynasını kırmayın

"O da benim anneme-babama veya ablama-ağabeyime iyi davranmıyor." demeyin.
Cunku boyle davranış, eşinizin hem size hem de akrabalarınıza karşı kin tutmasına sebep olur. Aralarına kin tohumu serpmek yerine sevgi kopruleri kurun. Bunun icin de eşinizi herkesten cok sevdiğinizi ona hissettirin.Mazi kitabını kapatın. Gecmişe ait kotulukleri bohca gibi acıp durmayın. Onları derleyip toplayıp cop kutusuna atın. Nasıl olsa o sıkıntıların elemi gitmiş, lezzeti kalmıştır.Copten cıkardığınız kirli şeyler nasıl evinizin havasını kirletirse gecmişe ait kotu hatıralar da mutluluğunuzun havasını bozar.