Ulkemizde dizi sektoru ozellikle son yıllarda benzer senaryolar etrafında donse de film sektorunde başarılı işler cıkarabiliyoruz. Ozellikle dram ve romantik turlerinde başarılı filmler ureten Turk sineması, filmlerinde genelde orijinal senaryolar kullanıyor olsa da bazı donemlerde uyarlamalara da yonelebiliyor. Bugun sizlere uyarlama film olduğunu muhtemelen bilmediğiniz, ancak yabancı filmlerden uyarlanan 10 film tanıtacağız.
Dunyanın pek cok farklı bolgesini araştırarak başarılı filmleri bulan Turk sineması, bu filmleri başarılı bir şekilde bize uyarlayabiliyor. Bakalım listemizde yer alan filmlerden kac tanesinin daha onceden uyarlama olduğunu biliyordunuz?
[h=2]Yabancı filmlerden uyarlanmış başarılı Turk filmleri[/h] Delibal - Moonu 3 Garip - The Kid Sadece Sen - O jik Geu dae man Cebimdeki Yabancı - Perfetti Sconosciuti Senden Bana Kalan - Baekmanjangja Ui Cheot Sarang En Buyuk Şaban - City Lights Evim Sensin - Nae Meorisokui Jiwoogae 7. Koğuştaki Mucize - Miracle in Cell No. 7 Benim Dunyam - Black Şabaniye - Tootsie [h=3]Delibal - Moonu 3[/h]
Cağatay Ulusoy’un başrolde yer aldığı 2015 yapımı Delibal filmi, yakın donemde ulkemizin en cok sevilen filmleri arasında yer aldı. Bu başarılı yapım aslında bir Hint filmi olan Moonu 3’ten uyarlandı. Her ne kadar uyarlama olsa da Delibal’ın cok başarılı bir film olduğunu soyleyebiliriz.
[h=3]Garip - The Kid[/h]
Turk sinemasının buyuk ustası Kemal Sunal, bir başka usta isim olan Charlie Chaplin’in bazı filmlerinin Turk uyarlamasında da yer aldı. Bu unlu filmlerinden biri de bizleri hem gulduren hem de ağlatan filmi Garip. Garip, işleyişte bazı farklılıkları bulunsa da Chaplin’in 1921 yapımı The Kid’den uyarlandı.
[h=3]Sadece Sen - O jik Geu dae man[/h]
Gorme engelli bir kızla, eski bir boksorun hikayesinin anlatıldığı Sadece Sen, Guney Kore filmi O jik Geu dae man’den uyarlandı. Romantik bir film olan Sadece Sen’de Belcim Bilgin ve İbrahim Celikkol başrolde yer alıyor.
[h=3]Cebimdeki Yabancı - Perfetti Sconosciuti[/h]
Akşam yemeği icin bir araya gelen bir grup arkadaşın anlatıldığı Cebimdeki Yabancı, ozellikle senaryosuyla buyuk beğeni toplamıştı. Filmin o guzel senaryosu ise aslında İtalyan yapımı olan Perfetti Sconusciuti filmine ait.
[h=3]Senden Bana Kalan - Baekmanjangja Ui Cheot Sarang[/h]
Turk sineması ile Guney Kore sineması bazı noktalarda birbirine benziyor. Bunun sonucunda da pek cok Guney Kore yapımı filmin Turk uyarlamasını gorebiliyoruz. Bu filmlerden biri ise Neslihan Atagul ile Ekin Koc’un başrolde yer aldığı Senden Bana Kalan filmi. Film, Baekmanjangja Ui Cheot Sarang isimli Guney Kore yapımından uyarlandı.
[h=3]En Buyuk Şaban - City Lights[/h]
Buyuk usta Kemal Sunal’ın bir başka uyarlama filmi En Buyuk Şaban’dı. Yine bir Chaplin filmi City Lights’tan uyarlanan film, Kemal Sunal’ın buyuk oyunculuğuyla ulkemize cok guzel bir şekilde uyarlanarak yıllar boyunca defalarca kez izlediğimiz efsane bir filme donuştu.
[h=3]Evim Sensin - Nae Meorisokui Jiwoogae[/h]
Ozcan Deniz ile Fahriye Evcen’in başrolde yer aldığı Evim Sensin filmi, pek cok kişiye duygusal anlar yaşatmıştır. Filmin hikayesinin arka planında ise bir başka Guney Kore yapımı olan Nae Meorisokui Jiwoogae filmi yer alıyor.
[h=3]7. Koğuştaki Mucize - Miracle in Cell No. 7[/h]
Başrolde Aras Bulut’un yer aldığı ve ulkemizde buyuk ses getiren dram filmi 7. Koğuştaki Mucize, bir Guney Kore yapımı olan Miracle in Cell No. 7’den uyarlandı. İki film bazı noktalarda farklılaşsa da genel itibariyle birbirine cok yakın senaryolara sahip.
[h=3]Benim Dunyam - Black[/h]
Burada saydığımız tum uyarlama filmler arasında en onemlilerinden birisi Benim Dunyam. Ulkemizdeki uyarlamasında Beren Saat ve Uğur Yucel gibi başarılı isimler yer alıyor, ancak orijinal film olan Black, tum dunyada cok daha buyuk ses getirmişti. Usta Hintli oyuncu Amitabh Bachchan ile Rani Mukerji’nin başrolde yer aldığı film, Helen Keller’in yaşamından esinlenerek cekildi. Gorme engelli bir kızla oğretmeni arasındaki derin bağı anlatan filmin orijinal versiyonunu da kesinlikle izlemenizi oneriyoruz.
[h=3]Şabaniye - Tootsie[/h]
Kemal Sunal’ın bir başka uyarlama filmi Şabaniye, pek cok noktada farklılıklar icerse de esasen Dustin Hoffman’ın başrolde yer aldığı Tootsie filminden uyarlandı.
Bir filmin uyarlama olması, o filmi kotu yapmaz. Başarılı oyunculuklar ve ufak değişikliklerle uyarlama filmlerin de guzel olabileceğini kanıtlayan film serimizin burada sonuna geldik. Peki sizlerin yabancı filmlerden uyarlanan başarılı Turk filmleri icin oneriniz var mıdır? Oneri ve duşuncelerinizi yorumlar kısmında bizlerle paylaşabilirsiniz.