Tum eşyalar gibi bilgisayarlar da bir sure gecince toz gibi dış etkenler nedeniyle kirlenecektir. Tozlanan bilgisayar bir sure sonra artık eski performansını gosteremeyecek, ısınacak ve donanımlara binen yuk yuzunden kullanım omru azalacaktır. Bu nedenle duzenli aralıklarla PC temizleme işlemi yapmalısınız. Fakat PC temizleme işlemi bir toz bezi ile uzerindeki tozu almaktan cok daha detaylı bir işlemdir.
Peki, PC temizleme işlemi nasıl yapılır? Derinlemesine bir temizlik icin bilgisayarın kasasını, monitorunu, klavyesini ve mouse'unu farklı malzemeler kullanarak tozdan arındırmalısınız. PC temizleme işlemi icin bilgisayarın bazı parcalarını da sokmeniz gerekecek. Sizin icin PC temizleme işlemi nasıl yapılır sorusunu yanıtladık, dikkat etmeniz gereken detayları ve yapmanız gereken işlemleri adım adım anlattık.
[h=2]PC temizleme sırasında yapmanız gerekenler:[/h] [h=2]Kasa temizliği:[/h] Adım #1: Temiz bir alan hazırlayın. Adım #2: Temizlik icin kullanacağınız malzemeleri toplayın. Adım #3: Bilgisayarı kapatın ve tum cevre birimleri cıkarın. Adım #4: Kasayı yan yatırın. Adım #5: Kasanın yan panelini cıkarın. Adım #6: Elektrikli supurge ile buyuk toz parcalarını toplayın. Adım #7: Basınclı hava ile kucuk parcaları dağıtın. Adım #8: Fanları temizleyin. Adım #9: Kasa bileşenlerini cıkarın. Adım #10: Izgaraların tozunu alın. [h=2]Adım #1: Temiz bir alan hazırlayın:[/h]
Ozellikle uzun zamandır bilgisayarınızın kasasını temizlemediyseniz ortalığın epey batacağından emin olabilirsiniz. Bu nedenle diğer eşyaların kirlenmemesi icin ozel, temiz bir alan yaratın ve hem kasayı hem de diğer bilgisayar parcalarını bu alanda temizleyin.
[h=2]Adım #2: Temizlik icin kullanacağınız malzemeleri toplayın:[/h]
Kasa parcalarını sokebilmek icin bir tornavidaya, tozları cekebilmek icin bir elektrikli supurgeye, kucuk tozları dağıtabilmek icin bir kompresore, ince kıllı ve yumuşak bir diş fırcasına ve derinlemesine temizlik icin izopropil alkole ihtiyacınız var. Kompresorun ve elektrikli supurgenin kucuk alanlara girecek başlıkları olduğundan emin olun.
[h=2]Adım #3: Bilgisayarı kapatın ve tum cevre birimleri cıkarın:[/h] Temizlik malzemeleri ve alan hazır olduğuna gore bilgisayarı tamamen kapatın. Ardından kasaya bağlı olan ne kadar cevre birimi varsa cıkarın. Hicbirinin kasaya bağlı olmaması daha rahat ve guvenli calışmanız acısından son derece onemli.
[h=2]Adım #4: Kasayı yan yatırın:[/h]
Kasaya bağlı tum cevre birimleri cıkardıktan sonra kasayı daha once hazırlamış olduğunuz ozel temizlik alanına getirin ve yan yatırın. Sokeceğiniz yan panelin ustte olmasına ve kasanın arka kısmının tam onunuzde konumlanmasına dikkat edin.
[h=2]Adım #5: Kasanın yan panelini cıkarın:[/h]
Yan yatırdığınız kasayı dikkatle incelediğiniz zaman yan paneli tutan vidaları gorebilirsiniz. Bu vidaları dikkatli bir şekilde cıkarın. Ardından vidaları olmayan yan paneli de cıkarın ve bir kenara koyun. Cıkardığınız vidaları kaybetmemek icin goz onunde bir yerde tutun.
[h=2]Adım #6: Elektrikli supurge ile buyuk toz parcalarını toplayın:[/h] Uzun zamandır temizlenmemiş bir kasa ise karşınıza toz topakları, kar gibi olmuş toz yığınları cıkabilir. Bu tip buyuk parcaları elektrikli supurge ile dikkatli bir şekilde toplayın. İşlem sırasında supurgenin hicbir ic bileşene carpmamasına dikkat edin. Supurgenin gucunu artırıp kasaya cok yaklaşmadan da bu işlemi gercekleştirebilirsiniz.
[h=2]Adım #7: Basınclı hava ile kucuk parcaları dağıtın (Dikkatli olun):[/h]
Basınclı hava kompresorune ince bir başlık takın, elektrikli supurgeyle alınmayan tozları ve dar alanlardaki tozları dağıtın. Bu noktada kompresor en başarılı sonuc veren alettir. Fanlara asla basınclı hava tutmayın, bu durum fanların zarar gormesine neden olabilir.
[h=2]Adım #8: Fanları temizleyin:[/h] Fanın uzerindeki tozları dikkatli bir şekilde elektrikli supurge ile toplayın. Ardından diş fırcanızı izopropil alkole batırın ve fanların uzerinde kalan kucuk toz parcalarını bu şekilde temizleyin. Diş fırcasının yeni olması gerektiğini unutmayın. Fanın kasa ile olan bağlantısını sokerek temizlerseniz, daha sonra fanı doğru yonde takmaya dikkat edin.
[h=2]Adım #9: Kasa bileşenlerini cıkarın:[/h]
Kasanın icinde bulunan ekran kartı, optik surucu, sabit surucu gibi parcaların pek coğu vidalarını ve kablo bağlantılarını cıkardıktan sonra kolayca yerinden cıkacaktır. Tum bu bileşenleri cıkardıktan sonra tıpkı fanda olduğu gibi elektrikli supurge ile dikkatli bir şekilde uzerlerinde tozu toplayın ve alkollu diş fırcası ile kalan kucuk toz parcalarını temizleyin.
[h=2]Adım #10: Izgaraların tozunu alın:[/h] Fanların onunde duran ve bilgisayar kasasının hava almasını sağlayan ızgaraların uzerinde tek bir toz parcası bile kalmasına izin vermeyin. Elektrikli supurge ile buyuk tozları toplayın, kompresor ile kucuk parcaları havalandırın ve alkollu diş fırcası ile bir turlu cıkmayan inatcı tozları yok. Temizlik işlemi sonrası cıkardığınız parcaları dikkatli bir şekilde yerlerine yerleştirin.
[h=2]Klavye temizliği:[/h] Adım #1: Klavyenin kablosunu cıkarın. Adım #2: Elektrikli supurge ile klavye uzerindeki tozları toplayın. Adım #3: Klavyeyi ters bir şekilde sallayın. Adım #4: Klavyedeki tum tuşları cıkarın. Adım #5: Klavyeyi sokun. Adım #6: Parcaları yıkayın. Adım #7: Parcaları yeniden birleştirin. [h=2]Adım #1: Klavyenin kablosunu cıkarın:[/h]
Klavyeyi temizlemeden once klavye ile bilgisayar arasındaki bağlantıyı kesmeniz gerekiyor. Bağlantı olması her temizlik icin bir sorun teşkil etmeyebilir ancak derinlemesine bir temizlik yaparken klavyede herhangi bir akım olmaması gerekiyor.
[h=2]Adım #2: Elektrikli supurge ile klavye uzerindeki tozları toplayın:[/h] Diğer bileşenlerde olduğu gibi klavyeyi temizlerken de ilk olarak elektrikli supurge ile tozunu almalısınız. Supurgeye ince bir başlık takarak klavye uzerindeki tum ince noktalara temas edebilir ve tum tozları toplayabilirsiniz.
[h=2]Adım #3: Klavyeyi ters bir şekilde sallayın:[/h] Elektrikli supurgenin bile alamadığı, iyice aralara sıkışmış bazı yabancı cisimler olabilir. Klavye tuşlarını cıkarıp derinlemesine bir temizlik yapmadan once ters cevirerek iyice sallamak, klavye arasında kalmış parcaların ortaya cıkmasını sağlayacaktır.
[h=2]Adım #4: Klavyedeki tum tuşları cıkarın:[/h]
Eğer istediğiniz detaylı bir temizlik ise klavye uzerindeki tuşları mutlaka cıkarmalısınız. Bir anahtar, bıcak ya da duz tornavida ucu ile klavye uzerindeki tuşları dikkatli bir şekilde cıkarın. Daha sonra tekrar takma sırasında yardımcı olması icin sokme işlemi oncesi klavyenin bir fotoğrafını cekin.
[h=2]Adım #5: Klavyeyi sokun:[/h]
Her klavye olmasa da pek cok klavyenin arkasında iki ayrı parcayı birleştiren vidalar goreceksiniz. Bu vidaları cıkararak klavyenizi sokebilir ve ic aksamını da temizleme şansı yakalarsınız. Diğer işlemlerde olduğu gibi elektrikli supurge ile toz toplayarak başlayın.
[h=2]Adım #6: Parcaları yıkayın:[/h] Klavyenin icinde bulunan kablo, kart, devre sistemi gibi bileşenler dışında kalan tum parcaları suyla yıkayabilirsiniz. Sonucta bu parcalar plastikten oluşuyor. Ancak yine de bulaşık makinesinde cok yuksek sıcaklığa maruz bırakmayın. Cunku ne de olsa plastik, şekil bozulmaları yaşayabilir.
[h=2]Adım #7: Parcaları yeniden birleştirin:[/h]
Klavyenizi soktukten sonra yıkadığınız her bir parcanın tam anlamıyla kuruduğundan emin olun. En ufak bir nem bile klavyenizde sorunlara yol acabilir. Genel bağlantıları yaptıktan sonra tuşları olduklara yere bastırarak yerleştirebilirsiniz. Klavyenizde farklı bir sistem varsa uretici firma ile iletişime gecerek temizlik icin alternatif yontemleri oğrenebilirsiniz.
[h=2]Mouse temizliği:[/h] Adım #1: Mouse kablosunu ya da Bluetooth bağlantısını cıkarın. Adım #2: Uzerini temizleyin. Adım #3: Lensini temizleyin. Adım #4: Altını temizleyin. Adım #5: Mousepad'i temizleyin. [h=2]Adım #1: Mouse kablosunu ya da Bluetooth bağlantısını cıkarın.[/h]
Tıpkı diğer bilgisayar bileşenlerini temizlerken olduğu gibi mouse'unuzu temizlerken de bilgisayar bağlantısını kesmelisiniz. Temizlik sırasında mouse'ta bir akım olması farklı sorunlara neden olabilir.
[h=2]Adım #2: Uzerini temizleyin:[/h] Once kuru bir bez ile uzerindeki tozu alın. Ardından alkolle nemlendirdiğiniz bir bez ya da alkollu diş fırcası ile uzerini silin. Duğmeler arasındaki boşluklara iğne ya da kurdanla ulaşarak temizleyebilirsiniz. Temizlik sırasında duğmelere cok baskı yapmayın.
[h=2]Adım #3: Lensini temizleyin:[/h]
Mouse'un altında bulunan lens, verimli bir kullanım icin oldukca onemlidir. Bu nedenle ilk olarak lens uzerinde parcacıkları elektrikli supurge ile toplayın ya da hava basınclı kompresor ile dağıtın. Ardından bir kulak cubuğuna alkol damlatın ve o şekilde lensin uzerini tamamen temizleyin.
[h=2]Adım #4: Altını temizleyin:[/h] Mouse'un altındaki dort koşede, mousepad'in uzerinde kolayca kayması icin plastik parcalar bulunur. Bu parcaların tozla kaplanması mouse kullanımınızı etkiler. Bu nedenle o plasik parcaları da alkollu bez ile temizlemeniz gerekiyor.
[h=2]Adım #5: Mousepad'i temizleyin:[/h]
İyi bir mouse, iyi bir mousepad ile kullanılır. Bu nedenle mousepad'in de her zaman temiz olması gerekiyor. Alkolle nemlendirdiğiniz bir bez ile mousepadin uzerini tamamen silin. Yapışan ufak parcaları mutlaka cıkarın.
[h=2]Monitor temizliği:[/h] Adım #1: Monitoru tamamen kapatın. Adım #2: Kuru bir bezle tozunu alın. Adım #3: Ozel bir karışım ile tekrar silin. [h=2]Adım #1: Monitoru tamamen kapatın:[/h] Temizlemeden once monitoru tamamen kapattığınızdan, kasa ile ya da elektrik ile herhangi bir bağlantısının olmadığından emin olun. Monitorde bulunan herhangi bir akım, ıslak bez ile etkileşime girdiğinde buyuk zararlar ortaya cıkabilir.
[h=2]Adım #2: Kuru bir bezle tozunu alın:[/h]
Tuvalet kağıdı, havlu kağıt ya da kağıt mendil gibi şeyler asla kullanmayın. Yumuşak, yeni bir bez ya da ozel bir mikrofiber bez kullanın. Kuru bez ile silerken baskı uygulamayın, yalnızca hafif bir şekilde uzerindeki tozu alın.
[h=2]Adım #3: Ozel bir karışım ile tekrar silin:[/h] Bilgisayar temizleme işlemi icin bazı ozel karışımlar satılıyor. Bunlardan biri ile monitorunuzu temizleyebilir ya da yarı yarıya beyaz sirke ve sudan oluşan bir karışım oluşturabilirsiniz. Bu karışım ile bir bezi nemlendirin ve monitorun her yerini silin. Monitore yapışan parcalar varsa cok olmamak şartıyla baskı uygulayabilirsiniz.
Sizin icin PC temizleme işlemi nasıl yapılır sorusunu yanıtladık, dikkat etmeniz gereken detayları ve yapmanız gereken işlemleri adım adım anlattık. Hangi bilgisayar parcasını temizliyor olursanız olun son derece dikkatli olmayı unutmayın ve yoğun kimyasallar kullanmaktan kacının.