Guneş Sistemi'ndeki en buyuk gezegen olan gaz devi Jupiter'i yakından gormek ister miydiniz? Bu soruya cevabınız evet ise haberimizin devamı cok daha fazla ilginizi cekecektir.
Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) Juno adını verdiği uzay aracı, gectiğimiz haziran ayında gaz devi Jupiter'in oldukca yakınından gecti. Juno uzay aracının uzaydaki bu macerası, bir NASA videosunda yeniden oluşturuldu.
[h=2]Jupiter'e yakından bakın[/h] Peki, yukarıdan izleyebileceğiniz bu beş dakikalık videodaki goruntuler nasıl oluşturuldu? Bu videoyu ortaya cıkaran kişi, NASA'da yazılım muhendisi olarak calışan Kevin Gill. Bu yazılım muhendisi, 2016 yılında Jupiter'e vardıktan sonra gaz devinden bolca goruntu aktaran Juno'nun JunoCam'indeki verilerden faydalanarak bu videoyu ortaya koydu.
NASA, perşembe gunu yaptığı acıklamada, sekansın 41 JunoCam'i birleştirdiğini soylerken sanal 'kameraların', uzay aracı gezegenin etrafında dolaşırken farklı acılardan Jupiter'e ait goruntuler sağladığını dile getirdi.
Soz konusu videodaki goruntuler, Juno'nun 2 Haziran 2020 tarihinde gercekleştirdiği ucuşundan elde edildi. Juno'nun bu ucuşu, gezegene 27. yakından ucuşu olmuştu. Uzay aracı, bulutların 3.400 km ustunden bir ucuş gercekleştirmişti.
[h=2]Juno uzay aracı[/h]
2011 yılında fırlatılan ve 2016 yılında Jupiter'e ulaşan Juno, Jupiter'in kokenini ve gelişimini aydınlatarak Guneş Sistemi'nin başlangıcının anlaşılmasına yardımcı olması icin geliştirildi ve fırlatıldı. Juno'nun Jupiter'deki gorevi ise Temmuz 2021'de son bulacak.
Juno uzay aracının ismi de aslında tıpkı Jupiter'de olduğu gibi Yunan ve Roma mitolojisinden geliyor. Mitolojiye gore Tanrı Jupiter, etrafını bulutlarla ortuyor. Bu bulutların otesini yani gorebilen kişi ise Jupiter'in eşi, Tanrıca Juno'dur. Tıpkı mitolojide olduğu gibi NASA da Juno uzay aracıyla gezegenin bulutlarının otesine bakarak Jupiter'in gercek doğasını anlamaya calışıyor.