Dunya capında 1 milyardan fazla kullanıcı sayısına ulaşan Windows ve sadece 32 milyon kişi tarafından Linux'u karşılaştırmak biraz zor. Ancak Linux'un ununu duyan Windows kullanıcıları, aralarında ne gibi farklar olduğu konusunda bilgiye ihtiyac duyabilirler.
Elbette iki işletim sistemi arasında birinin tamamen ucretsiz, diğerinin ucretli olması gibi belirli farklar bulunuyor. Bu farklar kimi zaman Windows’u kimi zaman da Linux’u işletim sistemini one geciriyor.

[h=2]Başlamadan once: Linux işletim sistemi nedir?[/h] Linux, Unix standartlarına dayalı olarak bir programlama arayuzu ve kullanıcı arayuzu uyumluluğu sağlayan ucretsiz ve acık kaynak kodlu bir işletim sistemi. Linux işletim sistemi hakkındaki daha detaylı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
[h=2]Windows ve Linux işletim sistemi farkları[/h] Kullanıcı sınıflandırması Kullanım oranları Cekirdek yapısı Dosya sistemleri Guvenlik onlemleri Uyumluluk Kullanım kolaylığı Gizlilik Kaynak Kodu Lisans Multimedya imkanları Oyun deneyimi Programlama imkanları [h=2]Kullanıcı sınıflandırması​:[/h] [h=2] [/h] Linux işletim sisteminde uc tip kullanıcı seceneği bulunuyor. Bunlar; Normal, yonetici ve hizmet kullanıcıları olarak ayrılıyor. Windows’ta ise dort tur kullanıcı hesabı seceneği bulunuyor. Bunlar da; Yonetici, standart, cocuk ve misafir olarak ayrılıyor.
[h=2]Kullanım oranları:[/h]
Yapılan araştırmalara gore dunya uzerinde Windows işletim sistemi kullanıcılarının %92.63 oranında olduğu belirtiliyor. Geriye kalan kullanıcıların sadece %1'i Lunux kullanıyor. Linux'un bu denli duşuk bir orana sahip olmasının nedeni, Windows'a kıyasla bircok kullanıcı icin karmaşık bir yapıya sahip olması.
Microsoft ceşitli PC ureticileri ile lisans anlaşmaları gercekleştiriyor. Bu lisans anlaşmaları ile Windows işletim sistemi bilgisayarda kurulu bir şekilde geliyor. Haliyle Windows, Linux karşısında bir populerlik kazanmış oluyor. Bugunlerde bircok PC satıcısı, Linux işletim sistemi bilgisayarlarında kurulu halde dağıtmaya başlasa da Windows’un yarattığı etkiyi gosteremiyor.
[h=2]Cekirdek yapısı[/h] Linux işletim sistemi daha fazla calışma alanı tuketen monolitik cekirdeği kullanırken, Windows Linux’tan daha az yer kaplayan ancak sistemin calışma verimliliğini duşuren mikro cekirdekleri kullanıyor. Monolitik cekirdek, sadece tek bir dosyadan oluşan işletim sistemi cekirdeğidir. Cift cekirdekli işlemci yapımlarında da monolitik cekirdekler kullanılır, aynı zamanda "tek parcalı cekirdek" şeklinde de tanımlanabilir.
[h=2]Dosya sistemleri[/h]
Windows’ta dosyalar; C:, D:, E: gibi farklı veri suruculerindeki dizinlerde / klasorlerde depolanıyor. Linux’ta ise bu işlem biraz daha farklı işliyor. Linux’ta dosyalar, ana bir dosyadan başlayıp ağac şeklinde farklı dallara ayrılıyor. Linux işletim sistemi uzerine kurmuş olduğunuz butun her şeyi bir dosya olarak algılıyor. Ornek vermek gerekirse bir fare aygıtınız Linux uzerinde dosya olarak kabul ediliyor.
[h=2]Guvenlik onlemleri[/h]
Bircok Windows kullanıcısı bazı guvenlik sorunlarıyla karşılaşır, cunku Windows yaygın olması nedeni ile bilgisayar korsanları, sıklıkla Windows’u hedeflerler. Ayırca Windows'un tuketici surumleri başlangıcta ağ bağlantısı olmayan tek kullanıcılı bilgisayarları kolayca yonetmek icin tasarlanmıştır, bu nedenle yerleşik guvenlik onlemlerine sahip değildir. Dolayısı ile saldırılara daha acık bir haldedir.
Microsoft, anlık guvenlik acıklarını giderebilmek icin Windows Update ile belirli zamanlarda guncellemeler yayınlayarak işletim sistemini ve kullanıcıları korumaya calışır. Bu guncellemeler her ne kadar bilgisayarı daha optimize ve korunaklı bir hale getirse de durum tum kusurları ortadan kaldırmaz.
Linux cok kullanıcılı bir mimariye dayanır ve bu da onu Windows gibi tek kullanıcılı işletim sisteminden cok daha kararlı hale getiriyor. Linux, dunyanın her koşesinden geliştiriciler ve topluluklar tarafından yonlendirildiğinden, ortaya cıkan herhangi bir yeni sorun birkac saat icerisinde cozulebilir. Bundan dolayı da kullanıcılar, bir sorun ile karşılaştıklarında cozumu cok kısa bir sure icerisinde bulabilirler.
[h=2]Uyumluluk[/h]
Bircok program gunumuzde Windows işletim sistemine uyumlu olarak cıkıyor. Linux işletim sistemine uyumlu olarak cıkan programlarda az değil. Ancak Windows, coğu program ve oyunlara ozel olarak uyumluluk geliştirmeleri de duzenlediği icin bu konuda bir adım daha onde olarak gorulebilir.
Windows’un geliştirilmesi bir gun durdurulsa bile kullanıcılar, işletim sistemini uzun bir sure boyunca kullanmaya devam edebilirler (Orneğin Windows XP'nin hÂl kullanılabilmesi gibi). Bu konuda oyun istemcisi Steam'i ornek verebiliriz. 2003 yılında piyasaya surulen Steam, eğer o yıldan itibaren hic geliştirilmeseydi, o yıllara ait Windows surumlerinde calışmaya devam edebilirdi. Ancak teknolojik ihtiyaclarımıza gore şekillendiği icin boyle bir senaryo mumkun değil.
Linux ise bu konuda oldukca zayıf, cunu Windows kullanıcıları hafife alınan uyumluluk duzenlemeleriyle mucadele ediyor.
[h=2]Kullanım kolaylığı[/h]
Kullanılabilirlik goz onune getirildiğinde Linux’un son yıllarda bu konudaki sıcramasını gozden onunde bulundurmalıyız. Linux Mint ve Ubuntu gibi dağıtımlar, kullanıcıların gunluk faaliyetlerini son derece kolay bir şekilde surdurebilmeleri icin daha basit hale getirilerek geliştirildi.
Windows, bilgisayar pazarının gelişmesi nedeniyle gittikce yaygınlaşıyor. Piyasaya sunulan bircok bilgisayar ise Windows işletim sistemi ile geliyor. Ayrıca Windows'un hedefi ileri duzey değil, her duzeydeki kullanıcı olduğu icin bu konuda Linux'un onune geciyor.
[h=2]Gizlilik[/h]
Linux işletim sistemi kullanıcısıysanız, kendinizi guvende hissedebilirsiniz. Linux’a sahip olmak demek, sistemin yalnızca sizin olduğu anlamına gelmektedir. Coğu Linux sistemi gunumuzde ust duzey bir şifreleme seceneği ile geliyor.
Linux’un aksine Windows, son yıllarda guvenlik konusuna biraz da reklam gozu ile bakmaya başladı. Guvenlik konusunda işlevsel anlamda geliştirmeler olsa da Windows icin guvenlik, Linux'a kıyasla cok daha zor (Sebeplerinden birisi de aradaki kullanım oranı farkları).
[h=2]Kaynak kodu[/h] Linux acık kaynak kodlu bir işletim sistemidir. Windows ise ticari bir işletim sistemidir. Linux kullanıcılarının kaynak koda erişimleri bulunur, Windows tarafında secili kişiler dışında kaynak koda erişim yoktur.
Linux’ta kullanıcıları, cekirdeğin kaynak koduna erişebilir ve bu kodu ihtiyacları doğrultusunda değiştirebilirler. İşletim sistemindeki hatalar, bu nedenle hızlı bir şekilde giderilebilir. Ancak, bilgisayar korsanları tarafından bu durum bir zayıflık olarak gorulebilir. Windows tarafında yalnızca secili kişilerin kaynak koduna erişimleri bulunuyor.
[h=2]Lisans[/h]
Bircok Linux cekirdeği tamamen ucretsizdir. Şirketler, kendi programları icin ucretli destek sunabilirler, ancak temeldeki yazılımı indirmek ve yuklemek ucretsizdir. Windows ise bildiğiniz gibi ucretlidir.
[h=2]Multimedya imkanları[/h]
Hem Linux hem de Windows işletim sistemi multimedya uygulamaları acısından oldukca zengindir. Linux’un eski surumlerinde ses ve video seceneklerini ayarlamak bazı kullanıcılar icin zor olabiliyordu. Ayrıca Linux kullanıcıları, multimedya uygulamalarının buyuk bir kısmını ucretsiz olarak kullanabiliyorlar. Windows'ta ucretsiz uygulamalar mevcut olmasına rağmen kullanıcılar, yazılımın butun ozelliklerine erişebilmek icin belirli bir ucret odemek durumunda kalabilirler.
[h=2]Oyun deneyimi[/h]
Bir oyuncuysanız ve oyunlarda %100 uyumluluğa ihtiyacınız varsa ya da kullanıcı dostu bir sistem istiyorsanız, bu konuda Windows’u tercih etmeniz gerekir. Diğer istemciler ve secenekler arasından Steam, hem AAA yayıncılarından hem de kucuk bağımsız geliştiricilerden cok sayıda oyun sağlıyor. Linux tarafında Steam artık Windows oyunlarını yuklemenize izin veriyor. Ancak bu durum hala beta aşamasında olduğundan bircok Windows oyunu calışmıyor.
[h=2]Programlama imkanları:[/h]
Linux hemen hemen tum ana programlama dillerini (Python, C / C++, Java, Ruby, Perl vb.) destekliyor. Programlama icin yararlı olan cok ceşitli uygulamaları da kullanıcıların hizmetine sunuyor.
Linux terminali, geliştiriciler icin Windows’un komut satırından cok daha ustun bir yapıdadır. Burada Linux icin geliştirilmiş bircok kitaplık da bulabilirsiniz. Bircok programcı, Linux’taki paket yoneticisini kullanarak işlerini kolayca yapabiliyorlar. Farklı kabuklarda komut dosyası oluşturma seceneği, programcıların Linux işletim sistemini kullanmayı tercih etmelerindeki en onemli etmenlerden birisi olarak goruluyor.