
Işığın temel birimi ve evrensel hız sınırı olarak kabul edilen fotonları hareket halindeyken yakalamak icin ciddi anlamda gelişmiş bir makineye ihtiyac duyuluyor. Bu nedenle bilim insanları, dunyanın en hızlı UV kamerası olduğu soylenen ve yalnızca bir pikosaniye suren ultra hızlı olayları yakalayabilen bir cihaz geliştirdi. Geliştirilen cihaz, fotonlarının havada ucuşunu gercek zamanlı olarak yakalayabildi.
Kanada’daki Institut National de la Recherche Scientifique (Ulusal Araştırma Enstitusu) tarafından geliştirilen UV-CUP (sıkıştırılmış ultra hızlı fotoğrafcılık), saniyede trilyonlarca kare ile olculen hızlarda ultra hızlı olayları yakalamak icin kullanılan, ancak şimdiye kadar gorunur ve yakın kızılotesi dalga boylarıyla sınırlı olan yeni bir goruntuleme tekniği olarak kabul goruyor.
[h=2]Ekip, fotonları gercek zamanlı olarak goruntulemeyi başardı:[/h]
Calışmayı yuruten bilim insanı Jingyang Liang, konu hakkında "Cok kısa zaman olceklerinde meydana gelen bircok olay aynı zamanda cok kucuk bir uzaysal olcekte de gercekleşir. Onları gormek icin daha kısa dalga boylarını algılamanız gerekir. Bunu UV veya hatta X-ışını boylarında yapmak, bu hedefe doğru atılan kayda değer bir adım" diyor.
Fotoğrafı cekmenin işin sadece ilk yarısı olduğunu soyleyen Liang, goruntunun ayrıca yeniden inşa edilmesi gerektiğini de belirtiyor. Araştırmacılar, bunu yapmak icin Boston Universitesi ile iş birliği yaparak standart algoritmalardan daha verimli yeni bir algoritma geliştirdiler. Liang, bu yeni algoritmanın, yeniden yapılandırma problemini bir yığın olarak cozmek yerine tek tek ele aldığı daha kucuk problemlere bolduğunu de belirtiyor.
Hem donanım hem de yazılımdaki yeniliklerle saniyede 0,5 trilyon kare goruntuleme hızına sahip olan UV-CUP, bu sayede ucuşan UV fotonlarını gercek zamanlı olarak goruntuleyebiliyor. Makalenin yazarlarından Yingming Lai, UV-CUP'ın yapabildikleri hakkında "Evrendeki en hızlı nesneyi bu kadar ayrıntılı bir şekilde izleyebilmemiz beni her zaman buyuluyor" dedi.
Uluslararası iş birliği ile geliştirilen cihaz, fiziksel olayları gorselleştirmek icin Fransa'daki araştırma laboratuvarı SOLEIL Synchrotron'a gonderilecek. Cihazın hem temel hem de uygulamalı bilimlerde bircok alanda kullanılması bekleniyor. Araştırmanın sonucları Laser & Photonics Reviews dergisinde yayınlandı.