Yarı iletken sektoru, buyuk bir değişimin icerisinde. Ureticiler, ozellikle de 2020 yılında piyasaya surdukleri işlemcilerde 5 nm uretim surecini tercih ettiler. Bu sayede işlemcilerin performansını dikkate değer bir şekilde artıran şirketler, tuketicileri etkilemeyi başardılar. Şimdiyse 5 nm uretim surecine sahip yeni bir işlemci duyuruldu. Samsung, Exynos 1080 isimli yeni işlemcisinin kısa bir sure sonra tuketicilerle buluşacağını acıkladı.
Samsung, 5 nm uretim surecinden gecen yeni işlemcisi ile ilgili detaylı bir acıklama yapmadı. Ancak bu işlemcinin Cortex-A78 cekirdeklere sahip olduğu ve entegre edilmiş Mali-G78 GPU ile birlikte geleceği acıklandı. Bu da Samsung'un yeni amiral gemisi işlemcisinin tuketicilere oldukca yuksek seviyede performans sunacağı anlamına geliyor.
ARM verilerinde yer alan bilgilere gore Cortex-A78, Cortex-A77'den yuzde 20 daha guclu. Mali-G78 GPU ise selefi olan Mali-G77 GPU'ya gore yuzde 25 daha fazla performans sunuyor. Bu da mobil oyun gereksinimlerinin daha iyi bir şekilde karşılanabileceği, aynı anda birden cok uygulamanın calışması durumunda oluşabilen kasmaların minimalize edileceği anlamına geliyor.
Samsung, yeni işlemcisi ile ilgili detaylı bilgi vermemiş olsa da bu işlemciyle ilgili dikkate değer iddialar mevcut. Orneğin bu işlemcinin Qualcomm'un Snapdragon 875 işlemcisi ile aynı uretim surecinden gectiği, enerji verimliliğininse rakibine gore biraz daha iyi olduğu soyleniyor. Ayrıca yine iddialara gore Samsung'un yeni işlemcisi, daha cok Cin pazarı icin tasarlanmış durumda.
Samsung'un yeni işlemcisinin ilk olarak hangi telefonda kullanılacağı acıklanmadı. Ancak bu konuda da ciddi bir iddia var. Soylentilere gore son donemlerde ses getirmeyi başaran Vivo, Samsung'un Exynos 1080 işlemcisinden guc alan bir akıllı telefon uzerinde calışmalarını surduruyor. Ancak bu akıllı telefonun amiral gemisi urun gamında değil, orta ust duzey kategorisinde olacağını soyleniyor. Bu işlemci, onumuzdeki gunlerde sık sık konuşulacak gibi gorunuyor.