ABD'de orta seviyeli fiyat segmentinde gelinlik pazarında lider olan Oleg Cassini, Turkiye'ye ek koleksiyon getirecek. Markanın Yonetim Kurulu Başkanı Zelenko, "Fiyat aralığımız 500-3 bin TL idi. Pahalısı sorulunca 7 bin liraya kadar cıkan modeller getirme kararı aldık" dedi.
Rus bir diplomat ve İtalyan bir kontesin oğlu olarak Paris'te dunyaya gelen, Marilyn Monroe, Natalie Wood, Grace Kelly gibi efsanevi Hollywood starlarını giydiren unlu tasarımcı Oleg Cassini'nin adını taşıyan yarım asırlık marka, Turkiye'de ilk mağazasını 1.5 yıl once Forum İstanbul'da actı. Gunumuzde Rene Zellweger, Taylor Swift gibi starların kırmızı halıdaki tercihi olan, gelinlik veabiyede ABD'nin bir numaralı markası haline gelen Oleg Cassini'nin Yonetim Kurulu Başkanı Jeff Zelenko, Turkiye'de de pazarın yuzde 25'ine hakim olmayı hedeflediklerini soyledi. Zelenko ile gelinlik sektoru ve planları hakkında konuştuk.
'PAZAR OZEL DİKİMDEN HAZIRA DOĞRU KAYIYOR'
ABD'de pazar payınız yuzde 35. Turkiye'degelinlik sektorunde muthiş bir rekabet var. İki ulkeyi kıyasladığınızda ne fark goruyorsunuz?
Tum pazarda yuzde 35. Orta seviyedeki kendi fiyat segmentimizde yuzde 50'ye hakimiz. Oleg Cassini'yi Turkiye'ye ABD'nin en buyuk gelinlik perakende zinciri David's Bridal'ın uretici ortakları getirdi. Cunku burada inanılmaz bir potansiyel var. İstanbul'da yılda 100 bin evlilik oluyor. Bu rakam Las Vegas'tan bile fazla. ABD'den farkı ise Turkiye'de gelinlik sektorunun cok organize olması. Ayrıca ABD'de coğu urun ithal. Turkiye'de cok kuvvetli bir uretim de var. Fakat burada da dikim gittikce azalıyor. Pazar hazır gelinliğe kayıyor.
Bağdat Caddesi ve Cevahir AVM'de de mağaza actınız. Hızlı buyuduğunuz Turkiye'de ilk 1.5 yılın performansı nasıl?
Ucuncu mağazayı planladığımızdan erken actık. Turkiye bizi hızlı kabul etti. Daha cok orta gelir grubuna odaklandık; ancak duşuk fiyatlı gelinliklerin cok tercih edilmediği soylenebilir. Genelde muşterilerimiz daha pahalı ve gosterişli modellere yoneliyorlar. Bir grup muşteri de daha yuksek fiyat ve değerde gelinlik arayışında. Bu yuzden Haziran 2012'den itibaren Oleg Cassini Limited Edition adında yeni bir koleksiyonla fiyat aralığını genişletiyoruz. Normalde fiyatlarımız 500-3 bin TL arasında. Yeni koleksiyonda 3 bin 500-7 bin TL aralığında gelinlikler var. Talep bu yonde olunca pahalısını da getirmeye karar verdik.
12 MAĞAZA VE 25 BİN GELİNLİK SATMAYI HEDEFLEDİ
Turkiye'de perakende acısından gelinlik sektoru ne durumda? Soylediğim gibi diktirme gelinliğe olan ilgi hızlı bir şekilde hazır urune doğru kayıyor. Ancak yine de işin hakimi 'aile tipi gelinlikci' denebilecek mağaza ve ureticiler. Bunlar pazarın yuzde 80'ini oluşturuyor. Oleg Cassini olarak mağazacılıkta, bu işin perakendesi konusunda kendimize guveniyoruz. Pazara girdiğimiz ilk yıl tek mağazayla bin 100 gelinlik, 3 binden fazla abiye sattık. Bu rakamlar gercekten cok fazla. Gelecek 10 yıl icin hedefimiz 12 mağaza ve 25 bin gelinlik satışı.
DUĞUN KONSEPTLİ MAĞAZACILIK PLANI
Turk modacı ve perakendecilerle işbirliği yapacak mısınız? Turkiye'de cok kuvvetli isim ve markalar var. Bu, gelecek icin duşunduğumuz bir şey. Aslında, tum duğun ihtiyaclarının tek mağazadan karşılanabileceği, davetiyeden balayına kadar pek cok hizmeti dışarıdan alarak calışacak bir sistem uzerinde duşunuyoruz.
TURKİYE'DE URETİM YAPACAK
Uretiminiz Uzakdoğu'da. Turkiye'ye kaydırmayı duşunur musunuz? İstanbul'daki 3 mağazanın ardından, aralık ve şubat aylarında Ankara ile Bursa'da da mağaza acacağız. Turkiye'de pazarın yuzde 20-25'ini hedefliyoruz. Buyumeye paralel olarak zamandan kazanmak icin gelecekte Turkiye'de uretime gecmeyi planlıyoruz. Fabrika satın alarak ya da ortaklık kurarak olabilir. Turkiye'de uretim Uzakdoğu'dan pahalı ama bizim icin kilit kelime zaman. Bu sayede en az 2-3 ay kazanmış oluruz.