Microsoft’un MS-DOS, Windows 95, Windows 98 ve Windows ME’den sonra 2001’de piyasaya sunduğu Windows XP, artık 19 yaşında bir işletim sistemi. Microsoft tarafından 2014’te emekliye ayrılmasıyla birlikte yerini Windows 7, 8, 8.1 ve 10'a bırakan XP'nin yanına daha sonra Windows 7'de dahil oldu. Ancak hÂl pek co nedenle Windows XP tercih e
Gunumuzdeki kullanıcı sayısı 25 milyon civarlarında olan Windows XP, resmi bir destek almadığı icin guvenlik anlamında zafiyet icerebiliyor. Keza artık Windows XP’nin kullanılması da asla onerilmiyor. Yine de mecburi sebeplerden dolayı Windows XP kullanmak durumunda olan kullanıcılar icin zafiyetlerin nasıl en aza indirilebileceğinden soz edeceğiz.
[h=2]Windows XP kullananların guvenlik adına alabileceği onlemler:[/h] Yedekleme yapmayı ihmal etmeyin, Tarayıcı olarak asla Internet Explorer kullanmayın, Aktif olarak kullanmıyorsanız Adobe Flash, Adobe Reader ve Java’yı kaldırın, Gunluk işleriniz icin yetkileri sınırlı bir kullanıcı oluşturun, İceriğinden emin olmadığınız USB’leri onceden tarayın, Kullanmadığınız uygulamaları kaldırın ve kullandıklarınızı guncel tutun, Antivirus programınızı guncellemeyi ihmal etmeyin, Kullanmadığınız surece internete bağlı kalmayın, Windows XP’i bir sanal makinede calıştırın. [h=2]Chrome indirme icin bile Internet Explorer kullanmayın:[/h]
Windows 10’da yeni adıyla surekli guncellenen ve eskiye kıyasla kullanıma uygun hale getirilen Internet Explorer 8, Windows XP’nin resmi destek listesinden kaldırılmasıyla birlikte rafa kalktı. Durum boyle olunca Windows XP gibi Internet Explorer da saldırılara ve guvenlik acıkları oluşmasına musait hale geldi. HÂl Internet Explorer 8 kullanıyorsanız, Opera surum 36'yı oneririz (Acılan aşağıya kaydırarak indirme bağlantısına ulaşabilirsiniz).
[h=2]Aktif olarak kullanmıyorsanız Adobe Flash, Adobe Reader ve Java’yı kaldırın:[/h]
Gunumuz işletim sistemlerinde bircok guvenlik zafiyeti ucuncu parti eklentiler aracılığıyla oluşturuluyor. Bu eklentilere başlıca ornek olan Adobe Flash, Reader ve Java, sisteminize saldırmak isteyenlerin ekmeğine yağ surebilecek eklentiler. Bu eklentilere gunluk kullanımda ihtiyac duyuyorsanız bile kullanmadığınız zamanlarda aktif tutmamanızı oneririz.
[h=2]Gunluk işleriniz icin yetkileri sınırlı bir kullanıcı oluşturun:[/h]
Populer bir guvenlik şirketi olan Avecto’nun yaptığı araştırma, bildirilen guvenlik acıklarının %92’sinin sınırlı yetkiye sahip bir kullanıcı hesabıyla engellenebileceğini ortaya koydu. Windows XP’de kullandığınız kullanıcı tipinin yetkilerini yonetici vasfında tutmanız sisteminiz icin bir tehdit oluşturabilir.
[h=2]İceriğinden emin olmadığınız USB’leri onceden tarayın:[/h]
İlk maddemizde olduğu gibi tum kullanıcıların yapması gereken bir eylem olan tarama, iceriğinden emin olmadığınız USB’lerden sistemini korumak icin en onemli adım. Hali hazırda guncelleme almayan Windows XP’nin bu durumdan dolayı diğer işletim sistemlerinden daha az guvenli olması da sisteminizde bir USB kullanmadan once bir kez daha duşunmenizi gerektiriyor.
[h=2]Kullanmadığınız uygulamaları kaldırın ve kullandıklarınızı guncel tutun:[/h]
Kaynağından emin olmadığınız uygulamaları sisteminizden kaldırmak yapabileceğiniz en basit ve etkili işlemlerden biri. Zararlı yazılımlar aracılığıyla yapılan saldırıların fazlalığı goz onune alındığında ise Windows XP’de kullanılan uygulamaların daima guncel tutulması ve kullanılmayanların kaldırılması buyuk onem teşkil ediyor. Guncelleme almayan programlar yerine en guncel alternatiflerini araştırın.
[h=2]Antivirus programınızı guncellemeyi ihmal etmeyin:[/h]
Bilgisayar kullanıcıların buyuk bir coğunluğu antivirus programlarına karşı onyargılı olsa da eski bir işletim sisteminin temel yapı taşlarından biri bu programlar sayılır. Eğer performansından memnun olduğunuz ya da guvendiğiniz bir antivirus programı yoksa Windows XP icin destek sunmaya devam eden BullGuard, Panda Security Cloud Antivirus, Kaspersky Lab ve Avast'ı tavsiye ederiz. Bu uygulamalar %100 oranında koruma sağlamasa da gunluk olarak bir rapor elde etmenizi sağlayacaktır.
[h=2]Kullanmadığınız surece internete bağlı kalmayın:[/h]
Sistemin mevcut bir ağa bağlı olmaması, onu en cok koruyacak detaylardan biri. İnternete bağlı olmayan bir sistem, tamamen erişilemez olduğundan herhangi bir saldırıya karşı korumalı sayılıyor. Daha guvenli bir Windows XP deneyimi icin kullanmadığınız surece bir ağa bağlı kalmamanızı oneriyoruz.
[h=2]Windows XP’yi bir sanal makinede calıştırın:[/h]
Aktif olarak Windows XP kullanan kullanıcıların yeni bir surume geciş yapmamalarının sebeplerinden biri ise kullandıkları uygulamaların yeni surumlerde desteklenmiyor olması. Sizin de Windows XP’i kullanma sebebiniz bu ise işletim sisteminizi sanal bir makinede calıştırmanız mantıklı olacaktır. Eğer bir Windows 10 kullanıcısı iseniz, sanal makine kurulumuyla ilgili detaylara buradan ulaşabilirsiniz.
[h=2]Yedekleme yapmayı ihmal etmeyin:[/h]
Aslında tum bilgisayar kullanıcılarının periyodik olarak yapması gereken bir işlem olan yedekleme, ozellikle Windows XP kullanıcıları icin onemli bir eylem. Yukarıdaki onerilerin tamamını uygulamış bile olsanız, herhangi bir terslikte dosyalarınızı kalıcı olarak kaybetmeniz mumkun olabilir.
Windows XP, guncel işletim sistemlerinde olduğu gibi kendi yedekleme sistemini icermiyor olsa da cevrimici hizmetleri kullanarak verilerinizi guvende tutabilirsiniz. Bu hizmetlerden en populerlerine ornek olarak Google Drive gosterilebilir.