Merhabalar alem, bu konu sikintili olacak. Eskiden SS alma aracim bozuktu, simdi klavyedeki dil ayarlarim hepten gitti ve ancak ingilizce yazabiliyorum :(

her neyse, alisirsiniz. Bu konuda sizinle cok onemli ve cidden ileri seviye bir konuya giris yapacagim. Normalde, veritabani islemleri ileri seviye bir konu DEGILDIR. Ancak, verilen ciktilari duzenleme, tablolarin guvenlerini saglamak gibi bircok konu var. Bunlarin hepsine Giremeyecegim, Bu yuzden isterseniz baslayalim.

Kutuphanelerimize giris

Cogu yazida farkli farkli kutuphaneler kullanilir ancak bunlardan neredeyse baslangic icin en iyisi sqlite olacaktir. Tabi bu "NESNEL" bir cumle degildir. "OZNEL" olmasinin altini cizmek isterim. Isterseniz kutuphanemizi import ederek bu ise baslayalim.

biliyorsunuzki aslinda temelde kutuphane ekleme gorevini import fonksiyonu yapar fakat biz o kutuphaneden sadece birsey cekmek istedigimizde from *kutuphane* import *fonksiyon* olarak kullaniriz. Eger hepsini secmek istersek *fonksiyon* kismina yildiz (*) isareti koyarak butun fonksiyonlari cekebiliriz. Ancak biz bunu yapmayacagiz :)

Peki biz hep bir islem yapmak istedigimizde kutuphaneadi.bilmemne mi yazacagiz? Tabikide hayir!

import fonkisyonunun bir ozelligide kutuphaneyi istediginiz adi vererek kullanabilmenizdir. Bunu yapmak icin:

Kod:
import *kutuphane* as *istediginiz ad*
Simdi isterseniz bize gereken kutuphaneyi ekleyelim. Kutuphanemizin adi sqlite3, biz bunu sql olarak adlandirarak cagiracagiz. Bu benim tercihim. Direk cagirilabilir istenirse.

Kod:
import sqlite3 as sql
Veritabani olusturmak

Evet. Ilk oncelikle bunun icin gerekli fonksiyona bir bakalim. Biz bunun icin connect fonksiyonunu kullaniriz. kullanilisi:

Kod:
sql.connect("veritabani.sqlite")
NOT

veritabani olustururken benim veritabani.sqlite yazdigim yere baska birsey yazabilirsiniz ancak bu "veriler" olarak degilde "veriler.sqlite"
olarak acilmali. Ha bu arada veriler yerine istediginiz seyi koyun. Fark etmez. Uzantisi ".sqlite" olsun yeterli.

Varolan Bir Veritabaniyla Baglanti Kurmak

Bunun icin yine connect() fonksiyonu kullanilir. Connect() fonksiyonunun iki gorevi vardir. Birincisi bir veri tabani olusturmak, ikincisi eger o veritabani varsa onla baglanmak.

yani biz eger yazdigimiz kodu silmessek veritabaniyla baglanti kurabiliriz. Ancak yinede ben kod satirini yazacagim:

Kod:
sql.connect("veritabali.sqlite")
İmleç Oluşturma

Neden imlec olusturmaliyiz, nedir abi bu imlec olayi?

bir veritabani ile baglanti kurduktan sonra, uzerinde islem yapabilmemiz icin bur imlec gerekir. Bunu bizim icin cursor() fonksiyonu yapacak. Ancak bunu kullanabilmek icin bir degisken olusturalim:

Kod:
vt = sql.connect("veritabani.sqlite")
Simdi ise bir cursor olusturalim ama burada dikkat etmenizi istedigim nokta direk sql.cursor yapmamam, vt uzerinden olusturmam. bunuda kisa yolla kullanilabilmesi icin bir degiskene atiyacagim ki ben bunu "im" olarak seciyorum. Evet, imlecin kisaltmasi olan "im" :)

Kod:
im = vt.cursor()
Simdi sizinle su ana kadarki yazdigimiz kodu yazayim:

Kod:

import sqlite3 as sql

vt = sql.connect("veritabani.sqlite")
im = vt.cursor()
aslinda bu bolumde pekte birsey yazamadim. 4. Bolumde devam edecegim konuya. Gorusmek uzere :)