Turkiye, mart ayı itibarıyla COVID-19 pandemisinin gorulduğu ulkeler arasına katıldı ve ilk vakanın gorulmesinin ardından once ilk ve ortaokullar, daha sonra ise universiteler uzaktan eğitime geciş yaptılar. Uzaktan eğitim suresince tum dunyada olduğu gibi Turkiye’de de en fazla kullanılan uygulamalardan biri Zoom oldu.
2020-21 eğitim-oğretim yılı, pandeminin etkisini devam ettirmesi nedeniyle uzaktan eğitimle acılış yaptı. Bu hafta başı itibarıyla bazı universitelerin de ders başı yapmasıyla birlikte Zoom kullanımı rekor seviyelere ulaşmış durumda. Hatta Turkiye’nin Zoom kaynaklı internet trafiğine bakıldığında kullanımın dort kata kadar arttığı gorulebiliyor.

Uzaktan eğitimin ilk doneminde yer alan mayıs ayında Zoom kaynaklı gunluk internet trafiği 150-200 GB seviyelerindeyken, bazı universitelerin de ders başı yapmasıyla birlikte Zoom kaynaklı gunluk internet trafiği 700-800 GB seviyelerine ulaşmış durumda.
Zoom, Turkiye genelinde video konferans ve uzaktan eğitim icin sıklıkla tercih edilen bir uygulama olsa da Zoom sunucuları ABD ve Avrupa’da bulunduğu icin Zoom kaynaklı internet trafiği, aynı zamanda yurt dışı kaynaklı internet trafiği olarak geciyor ve Haberturk’un aktardığına Zoom’un gunluk internet trafiği, tum yurtdışı kaynaklı internet trafiğinin yuzde 20’ini oluşturmaya başlamış durumda.

Zoom kaynaklı internet trafiğinin yalnızca birkac ayda dort kata kadar artmasının altında, iki uzaktan eğitim donemi arasına giren yaz tatili boyunca hem ilk ve ortaokulların hem universitelerin hem de oğrencilerin uzaktan eğitime daha iyi hazırlanması yatıyor. Haberturk’un sektore yakın kaynaklara dayandırarak aktardığı bilgilere gore gunluk Zoom kaynaklı internet trafiğinin daha da artması bekleniyor.