Kurenin alanını hesaplamak soz konusu olduğunda tum dunyada kullanılan formul 4*πr^2 olarak karşımıza cıkıyor. Ancak Balıkesir’in Edremit ilcesinde matematik alanında calışmalar ve araştırmalar yuruten Huseyin Ergul bulmuş olduğu yeni bir evrensel sabit ile Dunya gibi tam kure olmayan cisimlerin dahi yuzey alanının daha doğru bir şekilde hesaplanabildiğini one suruyor. Dahası, Ergul’un hesaplamalarına gore Dunya’nın yuzey alanı, mevcut hesaplama yontemleri sonucunda ulaşılandan 34 milyon kilometre daha kucuk.
“Kuresel yuzeyin tamamının olcumunu bulmak icin bildiğimiz bir sistem var. Pi sayısının dort katını, yarıcapın karesiyle carpıyoruz. Yani dairenin dort katı anlamında bu. Ama hangi dairenin? Ekvator dairesi mi, yoksa butun kureler boyle değil.” diyen Ergul, mevcut hesaplama yonetiminin tamamen kure şeklinde olmayan cisimlerde hatalı olduğunu one surerek acıklamalarına şu şekilde devam ediyor:
[h=2]"Kurenin alanı, pi sayısı olmadan da hesaplanabilir"[/h]
“Kutuplardan basık olan kure şeklinde cisimler de var. Orneğin Dunya. Dunya geoid şeklinde bir cisimdir. Kutuplardan basıktır. Bu nedenle de o basıklık ekvatoral daireye yansıyor. Butun bunların sağlıklı olabilmesi icin, ‘pi sayısını kullanmadan bu kuresel yuzeylerin alanını nasıl bulurum’ sorusuna cevap aramaya başladım. Yaptığım deneyler sonucunda gordum ki; bu evrensel sabit olan 5,32 ile eğrilik yarıcapının karesini carptığım zaman kurenin yuzeyini buluyorum.
Yani yuzey alanını buluyorum. Bunu pi ile olan hesaplamada ve diğer hesaplamalarda yaptığım zaman bunun daha onemli olduğunu gordum. Yalnız burada şunu soylemek istedim; dairenin alanlarını bulurken, daha once ilan ettiğim, pi sayısız dairenin alanını bulma formulunu kullanıyorum. Bu da dairenin alanı 2r kare artı iki bolu 3r kare. Yani kısaca 2,66r karedir bu. Bu da son derece isabetli, oburunden daha gercekci bir sayıdır. Bunu kullandım. Bundan dolayı bu sabiti bulabildim. Olmasaydı bulma imkanım yoktu.”
[h=2]"Yeni evrensel sabit: 5,32"[/h]
Kurenin alanını hesaplamak icin bulduğu yeni evrensel sabitin ortaya cıkışını da acıklayan Ergul, “Şu elimdeki deney kurelerinden bir tanesi kutup noktasından, yarıcapı 1 santimetre (cm) olan bir daire cizdim. Bu dairenin hemen bitişiğinde ya da ardışık sayı 2 cm olan yarıcapı, 3 cm olan, 4 cm olan, 5, 6, 7 gibi ardışık tam sayılı olan daireler cizdim. Bunları ekvator dairesine kadar getirdim.” dedi ve acıklamalarına şoyle devam etti:
“Sonra bu daireler arasındaki, ardışık daireler arasındaki farkları buldum. Farkları bulduktan sonra bu bir dizin oluşturdu bu farklar. Sonra bir duşunceyle bu farkların farkını aldım. Karşıma cok enteresan; 5,32 olarak bir sayı cıktı. Her farkın 5,32 olarak cıkması beni elbette sevindirdi. Dolayısıyla bunun uzerinde biraz daha fazla durmaya başladım.”
Tum dunyada kabul edilen 13 evrensel sabiti araştırırken “Dunya’nın yuz olcumunu bilinen klasik sistemlerle, formullerle hesap etmek mumkun değildir” şeklinde bir ifade ile karşılaştığını ve bunun da kendi teorisini desteklediğini ifade eden Ergul, mevcut formulun eğrilik dediği şeyi kendisinin de eğrilik yarıcapı olarak aldığını ve bu eğrilik yarıcapını, 5,32 olarak acıkladığı yeni evrensel sabit ile carptığında kurenin yuzey alanının cıktığını ifade etti.
Bulduğu evrensel sabiti destekleyen bir hesaplaması daha olduğunu ifade eden Ergul, “Dunya’nın ekvator cevresi 40 bin kilometre. Şimdi bunun yarıcapını ben pi sayısını kullanmadan şoyle hesap ettim; orada da zaten daha onceki eleştirilerde ‘pi sayısı yalnızca alan değil, yuzeylerin olcumu icin değil, cevre olcumu icin de kullanılıyor’ deniliyordu. Hem de onlara bir cevap olsun. Dairenin cevresini pi sayısı olmadan da bulabiliyoruz.
[h=2]"Dunya'nın yuz olcumu 34 milyon kilometre yanlış hesaplanıyor"[/h]
Benim araştırmalarım sonucunda bulduğum bir ortalama değer var. Bir dairenin cevresini bulabilmek icin şunu yapıyoruz; cevre eşittir cap carpı yuz bolu otuz bir virgul beş. Dunya’nın yuzeyini hesap edebilmek icin bunu kullandığım zaman bulduğum sayı ile yani yarıcapla, yine bulduğum formulle ortuştuğunu gordum. Bu da gecmişte benim calışmalarımı destekler nitelikte bir şey oldu. Burada da ayrı bir sevinc duydum.” dedi.
Ergul, kitaplarda Dunya’nın yuzey alanı icin yazar değerin yanlış olduğunu belirtirken, “Kitaplarda Dunya’nın yuz olcumunun 510 milyon 100 bin kilometrekare olarak acıklar. Benim bulduğum formulle aralarında 34 milyon kilometrekare fark var. Benim bulduğum daha kucuk cunku bunu, dairenin alanını bulurken de, pi sayısı ile bulunan yuzde on beş daha fazla diye soylemiştim. O oranlar hala gecerli” ifadelerini kullandı.