Arkansas Universitesi’nden bilim insanları, grafenin termal hareketini yakalayabilen bir devre uretmeyi başardı. Bu ısı enerjisini elektrik enerjisine donuşturen devreler, gelecekte duşuk enerjiye ihtiyac duyan sensorlerin ve diğer cihazların sonsuz temiz enerjiyle calışabilmesini sağlayacak.
Bu keşif aslında universitenin daha once yapmış olduğu bir calışmanın devamı olarak ortaya cıktı. Uc yıl once de kendi ağırlığını taşıyabilen, desteksiz durabilen bir grafen yapısı geliştiren universite, daha sonra bu yapının potansiyel enerji uretme becerisini inceledi.
[h=2]Şaşırtıcı calışma[/h]
Bu calışmanın sonucları bilim cevrelerinde şaşkınlıkla karşılandı. Brownian hareketi olarak adlandırılan atomların termal hareketinin iş yapamayacak kadar kucuk olduğu goruşuyle celişen bulgular dikkat cekti.
Araştırmacılara gore oda sıcaklığında grafenin termal hareketi devre uzerinde bir alternatif akım yaratmaya yeterli oluyor. Araştırmacılar ayrıca tasarımın da ortaya cıkan gucu değiştirdiğini keşfetti. Hatta acma kapama duğmesi gibi calışan uclar olduğu da ortaya cıkarıldı.
Bu keşiflerde bilim insanları, fizikte oldukca yeni bir kavram olan stokastik termodinamiği kullandı. Grafen ile devrenin simbiyotik bir bağı olduğunu soyleyen araştırmacılar, iki yapının sıcaklığının birbirlerine eriştiği noktada aralarında ısı gecişinin olmadığını keşfetti. Bu keşif, termodinamiğin ikinci yasası ile celişmesiyle dikkat cekti.
[h=2]Grafenle calışan sistemler mumkun[/h] Diğer keşiflerden biri, gorece daha yavaş hareket eden grafenin cok duşuk frekansta da olsa bir akım yarattığı oldu. Teknoloji acısından bu keşif oldukca onemli, zira daha efektif ve daha kucuk elektronik sistemler boylece -en azından teoride- sonsuza kadar temiz enerjiyle calışacak şekilde uretilebilir.
Araştırmacıların bir sonraki adımı ise bu doğrudan akımın kapasitorlerde depolanabilmesini sağlamak olacak. Ayrıca cihazlar ve sistemler de daha kucuk hale getirilmeye calışılacak.