DNS hataları, Windows ve Mac işletim sistemli bilgisayarların ortak sorunlarından bir tanesi. Hic beklenmedik zamanda karşımıza cıkabilen DNS hataları, gunluk işlerimizi aksatmamıza ve vakit kaybetmemize neden olabiliyor.
Bu DNS hatalarının en sık rastlananlarından biri olan DNS sunucu yanıt vermiyor hatası, aslında birden cok basit cozum yontemine sahip. Hem Windows hem de Mac sistemlerde DNS sunucusu yanıt vermiyor hatası nasıl cozulur? Adım adım inceliyoruz.
[h=2]DNS sunucu yanıt vermiyor hatası cozum yontemleri:[/h] Yontem #1: Sorunun kaynağını belirleyin. Yontem #2: Farklı bir tarayıcı deneyin. Yontem #3: Modeminizin gucunu kesin ve tekrar bağlayın. Yontem #4: DNS onbelleğini temizleyin. Yontem #5: Ekstra bağlantıları kaldırın. Yontem #6: DNS adresini manuel olarak değiştirin. [h=2]Yontem #1: Sorunun kaynağını belirleyin:[/h]
Oncelikle sorunun kaynağını belirlemek icin internete telefon, tablet veya elinizde bulunan başka bir cihazla ile bağlanın ve sorun yaşadığınız siteye girmeye calışın. Eğer farklı bir cihazda sorun yaşadığınız siteye erişebiliyorsanız, sorun buyuk ihtimalle bilgisayarınızdadır.
Eğer alternatif cihazdan da hata veren siteye erişemiyorsanız sorun modeminizde olabilir. Bunu test etmek icin sorun yaşanan siteye mobil veri ile bağlanmayı deneyin. Eğer siteye mobil veri ile de bağlanamıyorsanız, sorun buyuk olasılıkla internet sitesinden kaynaklanıyordur.
[h=2]Yontem #2: Farklı bir tarayıcı deneyin:[/h]
Sorunun kaynağını belirlemek icin yapabileceğiniz bir diğer basit işlem ise tarayıcı değiştirmek olacaktır. Eğer farklı bir tarayıcı ile DNS sunucusu yanıt vermiyor hatası almıyorsanız, sorun buyuk ihtimalle kullandığınız tarayıcıdadır.
Bunu cozmek icin tercih edilen tarayıcınızı tamamen bilgisayarınızdan kaldırıp, tarayıcı tekrar kurmak sorunu buyuk ihtimalle cozecektir. Farklı bir tarayıcıyla yine aynı hatayı alıyorsanız modemden kaynaklanan bir sorunla karşı karşıya olabilirsiniz.
[h=2]Yontem #3: Modeminizin gucunu kesin ve tekrar bağlayın:[/h]
Modemlerde tıpkı işletim sistemlerimiz gibi DNS onbelleğine sahiptir. Modemin onbelleğini temizlemek bazı DNS sorunlarının cozumu olabiliyor. Modeminizin DNS onbelleğini temizlemek icin modemin direkt olarak gucunu kesmeniz gerekmektedir.
Modeminizin guc adaptorunu cıkartın ve 30 saniye ila 1 dakika arası bekleyin. Ardından adaptoru tekrar takın ve internetin gelmesini bekleyin. Eğer modeminizin yanı sıra ekstra bir sinyal guclendirici kullanıyorsanız ethernet ile bağlanmayı da deneyebilirsiniz. Ethernet bağlantısı ile de aynı hatayı alıyorsanız sorun DNS ayarlarınızda olabilir. Bu durumda bir sonraki yontemden devam edebilirsiniz.
[h=2]Yontem #4: DNS onbelleğini temizleyin (Windows):[/h]
Adım #1: Arama menusune “cmd” yazın. Adım #2: Komut İstemi uygulamasını yonetici olarak calıştırın. Adım #3: ipconfig /flushdns komutunu girin ve Enter’a basın. Adım #4: ipconfig /renew komutunu girin ve Enter’a basın. Adım #5: ipconfig /registerdns komutunu girin ve Enter’a basın. Adım #6: Bilgisayarınızı yeniden başlatın. İşletim sistemleri DNS istemcilerini hızlandırmak icin IP adresi ve DNS sunucuları gibi bir kereden fazla kullanılan bilgileri onbelleğe alır. Bu işlem zaman zaman DNS hatalarına neden olabilir. Bu yuzden ara ara DNS onbelleğini temizlemek olası sorunların onune gecmemize yardımcı olur.
Bu işlem icin Komut İstemi uygulamasını yonetici olarak calıştırmaya mutlaka dikkat etmeniz gerekiyor. Sonrasında ise yapacağınız işlemler cok basit. Yukarıda verilen komutları sırasıyla tek tek Komut İstemi’ne yapıştırıp Enter tuşuna basıyoruz. İşlem tamamlandıktan sonra diğer komuta geciyoruz. Tum komutlar bittikten sonra ise bilgisayarı yeniden başlatıyoruz. Bu işlem buyuk olasılıkla problemi cozecektir. Fakat hÂl aynı hatayı alıyorsanız manuel olarak DNS değiştirmeyi deneyebilirsiniz.
[h=2]DNS onbelleğini temizleyin (Mac):[/h]
Adım #1: Command + Space tuşuna basarak Spotlight’ı acın. Adım #2: Terminal araması yapın ve Terminal uygulamasını acın. Adım #3: sudo killall -HUP mDNSResponder komutunu Terminal’e yapıştırın ve Enter’a (Return) basın. Adım #4: Sistemi yeniden başlatın. [h=2]Yontem #5: Ekstra bağlantıları kaldırın:[/h]
Adım #1: Başlat menusunden Ayarlar uygulamasını acın. Adım #2: Ağ ve İnternet menusune girin. Adım #3: Bağdaştırıcı seceneklerini değiştir butonuna tıklayın. Adım #4: Kullanılmayan ağ bağlantısını secin. Adım #5: Bu ağ aygıtını devre dışı bırak butonuna tıklayın. Anlık olarak kullanmadığınız WiFi, Bluetooth ve benzeri bağlantıları ağ ayarlarından kaldırabilirsiniz. Bu kullanılmayan ağ bağlantılarını kaldırmak, DNS sunucusu yanıt vermiyor hatasını cozmenize yardımcı olabilir, cunku DNS hatalarının buyuk coğunluğuna “Microsoft Virtual WiFi Miniport Adapter” sebep olabiliyor. Bu nedenle kullanılmayan WiFi ve Bluetooth bağlantılarını kaldırmak sorununuzu cozebilir.
[h=2]Yontem #6: DNS adresini manuel olarak değiştirin(Windows):[/h]
Adım #1: Başlat menusunden Denetim Masası’nı acın. Adım #2: “Ağ ve İnternet” menusunu acın. Adım #3: “Ağ ve Paylaşım Merkezi” menusunu acın. Adım #4: “Bağdaştırıcı ayarlarını değiştirin” butonuna tıklayın. Adım #5: Kullandığınız ağa sağ tıklayıp “Ozellikler” seceneğine tıklayın. Adım #6: “İnternet Protokolu Surum 4 (TCP/IPv4)” secin ve “Ozellikler” butonuna basın. Adım #7: DNS sunucu adresini manuel olarak değiştirin. DNS ayarlarınızın hatalı olması, DNS sorunlarına yol acan yegane nedenlerden birisi olarak karşımıza cıkıyor. DNS adresini manuel olarak değiştirmek ise başta karmaşık gorunse de aslında cok basit bir işlem. Yukarıdaki adımları takip ettikten sonra acılan Ipv4 ozellikler menusunde basitce “Aşağıdaki DNS sunucu adreslerini kullan” kutuğunu işaretliyoruz.
Bu işlemden sonra geriye sadece DNS adreslerini boş alanlara yazmak kalıyor. Yazabileceğiniz en populer ve sorun cıkarmayan DNS adresleri ise şu şekilde:
Google: 8.8.8.8 - 8.8.4.4 OpenDNS: 208.67.222.222 - 208.67.220.220 Bu DNS adreslerinden herhangi birini yazdıktan sonra Tamam butonuna basmanız yeterli olacaktır. Opsiyonel olarak bu işlemden sonra bilgisayarınızı yeniden başlatabilirsiniz. Manuel olarak DNS adresi değiştirmek, DNS hatalarının en etkili cozum yontemlerinden birisidir.
[h=2]DNS adresini manuel olarak değiştirin (Mac):[/h]
Adım #1: Apple logosundan Sistem Tercihleri menusunu acın. Adım #2: Ağ logosuna tıklayın. Adım #3: Bağlı olduğunuz ağı secin ve "İleri Duzey" butonuna tıklayın. Adım #4: DNS seceneğine tıklayın. Adım #5: Sol altta bulunan + butonuna basın. Adım #6: OpenDNS veya Google DNS adreslerinden birini girin. Adım #7: Donanım sekmesine tıklayın. Adım #8: Ayarla kısmından “Elle” seceneğini secin. Adım #9: MTU kısmından “Ozel” seceneğini secin. Adım #10: Boş kalan kutucuğa 1453 değerini girin. Adım #11: Tamam butonuna, ardından Uygula butonuna basın. Adım #12: Sistemi yeniden başlatın. DNS sunucusu yanıt vermiyor hatası nasıl cozulur? Yakından adım adım incelediğimiz iceriğimizin sonuna geldik. DNS hataları zaman zaman karşımıza da cıksa da cozum yontemleri gorduğunuz uzere oldukca basit. Beklenmedik zamanlarda yaşanabilecek DNS hatalarının onune gecmek icin ara sıra modemleri resetlemek ve DNS adresi değişikliği yapmak yeterli olacaktır.