Dunyanın dort bir yanında olduğu gibi ulkemizde de koronaviruse karşı aşı geliştirme calışmaları devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, aşı calışmaları hakkında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan bilgi aldı.
Bakan Koca, aşı calışmalarının yurutulduğu laboratuvarlarda incelemede bulunmuştu. İnceleme sonuclarını Cumhurbaşkanı ile paylaşan Koca, yerli aşıda artık insan uzerinde deneme aşamasına gelindiğini acıkladı.
[h=2]Aşıda insan deneyi aşamasına gelindi[/h]
Bakan Koca, yerli aşıda insan deneyleri aşamasına gecildiği mujdesini vermekle de kalmadı. Calışmalar hakkında da acıklamalar yapan bakan, "Uc aşının insan deneyi faz calışmasına onumuzdeki bir hafta, 10 gun icerisinde gecmiş olacağız" ifadelerini kullandı.
Goruntulu goruşme yoluyla Sağlık Bakanı’ndan bilgi alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Temennim odur ki kısa zamanda bunları uretime sokar, insana da aşıyı yapma surecini başlatırız. Tebrik ediyoruz, butun arkadaşlarıma şahsım, milletim adına şukranlarımı ozellikle ifade etmek istiyorum" diyerek Bakan’a desteğini gosterdi.
[h=2]Sağlık Bakanı aşı calışmalarını acıkladı[/h]
Bakan Koca goruşmede, "Bir mujdeyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Ozellikle Kovid-19 ile ilgili Turkiye'de 13 aşı calışmasının yapıldığını biliyorsunuz. Bu aşılardan bir tanesi de Erciyes Universitesi ve Bakanlığımız tarafından desteklenen Aykut Ozdarendeli Hocamızın aylardır uzerinde calıştığı bir aşının dun hayvan calışması başarıyla tamamlandı. Preklinik calışması bu şekilde bitmiş oldu. İnsan calışması safhasına gelmiş olduğunu mujdelemek istiyorum." dedi.
Genel olarak calışmaların durumları hakkında bilgi veren Bakan Koca, daha sonra da "Bildiğiniz gibi Ankara Universitesinde Hakan Hoca'nın adenovirus calışması soz konusu. Onunla ilgili de TUSEB'e, Bakanlığımıza klinik calışmalar icin muracaat ettiler. O calışmayı da destekleme kararı verdik. Beşinci aşı olarak Selcuk Universitesinde Osman Hoca'nın Mustafa Hoca ile geliştirdiği aşının da calışmaları devam ediyor. O calışmayı da erken donemde yine sonucları cıktığında başarıyla tamamlandığında desteklemiş olacağız. Ozetle, uc tane aşının insan deneyi faz calışmasına onumuzdeki bir hafta, 10 gun icerisinde gecmiş olacağız." dedi.
Bakan ayrıca bu uc aşıdan birinin Erciyes Universitesi’nden adenovirus olduğunu, birinin inaktif aşı olduğunu ve birinin de Kocak Farma’ya ait calışma olduğunu soylerken, daha sonra da erken donem uretiminin yapılacağını belirtti.