Bir dizustu bilgisayar kullanmanın en keyifli noktalarından bir tanesi touchpad kullanmaktır. Harici bir mouse’a ihtiyac duymadan hatta yeni modellerde bulunan farklı kısayol secenekleriyle klavyeye bile coğu zaman ihtiyac duymadan bilgisayarınızı kontrol edebilirsiniz. Touchpad calışmıyor sorunu ise bu sisteme alışmış bir kullanıcı icin son derece can sıkıcı olabilir.
Peki, touchpad calışmıyor sorunu nasıl cozulur? Eğer touchpad calışmıyor sorunu dış etkenlere bağlı oluşmuş ise bir teknik servise danışmanızda yarar var. Ancak bu sorun bir anda ortaya cıktıysa guncellemesi gereken suruculer ya da duzeltilmesi gereken ayarlar olabilir. Sizin icin touchpad calışmıyor sorunu nasıl cozulur sorusunu yanıtladık ve dikkat etmeniz gereken noktaları anlattık.
[h=2]Touchpad calışmıyor sorunu cozum yontemleri:[/h] Yontem #1: Harici mouse bağlantısını kaldırın Yontem #2: Touchpad devre dışı bırakma bolgesini kontrol edin Yontem #3: Klavye uzerindeki touchpad devre dışı bırakma tuşunu kontrol edin Yontem #4: Dokunmatik yuzeyin etkin olup olmadığını kontrol edin Yontem #5: IO surucunuzu guncelleyin Yontem #6: BIOS uzerinden kontrol edin Yontem #7: Harici mouse suruculerini kaldırın Yontem #8: Touchpad surucusunu guncelleyin Yontem #9: Tablet PC Giriş Hizmeti’ni devre dışı bırakın
[h=2]Harici mouse bağlantısını kaldırın:[/h] Adım #1: Harici mouse ile bilgisayar arasındaki bağlantı kablosunu cıkarın, Adım #2: Bluetooth mouse ise bağlantı portunu kaldırın, Adım #3: Mouse’u kapatın, Adım #4: Bilgisayarın bluetooth ozelliğini devre dışı bırakın, Adım #5: Sorunun cozulup cozulmediğini kontrol edin. Her zaman karşılaşılan bir durum olmasa da bilgisayara kablo ile ya da bluetooth bağlantısı ile bağlanmış olan bir harici mouse’un, dizustu bilgisayarın touchpad’i uzerinde olumsuz etki yarattığı biliniyor. Touchpad calışmıyor sorunu ile karşılaştığınız zaman cozum icin ilk olarak harici mouse bağlantılarını kaldırmayı deneyin.
[h=2]Touchpad devre dışı bırakma bolgesini kontrol edin:[/h] Adım #1: Touchpad yuzeyini kontrol edin, Adım #2: Yuzeyin sol ust koşesini inceleyin, Adım #3: Kucuk kare bir bolge olup olmadığına bakın, Adım #4: Eğer varsa uzerine cift tıklayın, Adım #5: Sorunun cozulup cozulmediğini kontrol edin. Ozellikle gorece eski model bir dizustu bilgisayara sahipseniz touchpad uzerinde dokunmatik yuzeyi devre dışı bırakma bolgesine sahip olma olasılığınız oldukca yuksek. Touchpad uzerinde boyle bir bolge olup olmadığını kontrol edin ve eğer varsa uzerine cift tıklayarak dokunmatik yuzeyi tekrar etkin hale getirin.
[h=2]Klavye uzerindeki touchpad devre dışı bırakma tuşunu kontrol edin:[/h] Adım #1: Klavyenizin tuşlarını kontrol edin, Adım #2: F tuşlarını inceleyin, Adım #3: Dokunmatik yuzeyi etkinleştirme tuşunu bulun, Adım #4: Fn tuşu ile birlikte o tuşa basın, Adım #5: Sorunun cozulup cozulmediğini kontrol edin. Yeni model dizustu bilgisayarlarda artık touchpad uzerinde değil, klavye uzerinde bulunan bir tuş ile dokunmatik yuzey etkinleştirme işleminin kısayolu kullanıcıya sunuluyor. Diğer F tuşları gibi dokunmatik yuzeyi devre dışı bırakma tuşu da Fn tuşu ile birlikte ikinci işlevini yerine getirir. En sık karşılaşılan touchpad calışmıyor sorunu nedenlerinden bir tanesidir.
[h=2]Dokunmatik yuzeyin etkin olup olmadığını kontrol edin:[/h] Adım #1: Bilgisayarınızın Ayarlar sayfasını acın, Adım #2: Buradan Cihazlar bolumunu acın, Adım #3: Sol taraftaki menuden Dokunmatik Yuzey ayarlarını acın, Adım #4: En ustte Dokunmatik Yuzey seceneğini goreceksiniz, Adım #5: Aktif durumda olduğundan emin olun, Adım #6: Sorunun cozulup cozulmediğini kontrol edin. Touchpad calışmıyor sorununa, Ayarlar uzerinden pasif hale getirilmiş dokunmatik yuzey ayarı neden olabilir. Aynı şekilde yeni bir mouse bağlandığı zaman pasif hale getirilen dokunmatik yuzey, harici mouse bağlantısı kaldırılsa bile aktif hale gelmemiş olabilir. Yukarıdaki adımları izleyerek bu sorunu cozebilirsiniz.
[h=2]IO surucunuzu guncelleyin:[/h] Adım #1: Uretici resmi internet sitesini acın, Adım #2: Bilgisayarınıza uygun en son IO surucusunu indirin, Adım #3: Kurulum işlemini tamamlayın, Adım #4: Bilgisayarı yeniden başlatın, Adım #5: Sorunun cozulup cozulmediğini kontrol edin. Ozellikle bazı HP model dizustu bilgisayarlarda Windows 10 guncellemesi sonrası IO surucunun doğru calışmadığı ve touchpad calışmıyor gibi bazı sorunların ortaya cıktığı biliniyor. Once bilgisayarınızı ardından IO surucunuzu guncelleyerek ortaya cıkan sorunların buyuk bolumunden kurtulabilirsiniz.
[h=2]BIOS uzerinden kontrol edin:[/h] Adım #1: Onyukleme sırasında F2 tuşuna basarak BIOS’a girin, BIOS tuşu genelde F12 olur ama ureticiden ureticiye bu tuş değişebilir. Adım #2: Internal Pointing Device, Dahili İşaretleme Aygıtı seceneğini bulun. Secenek ismi cihaza gore değişiklik gosterebilir. Adım #3: Seceneğin aktif durumda olduğundan emin olun. Adım #4: Gelişmiş seceneğini acın. Adım #5: Burada da gerekli onayların verildiğinden emin olun. Adım #6: Bilgisayarı yeniden başlatın. Adım #7: Sorunun cozulup cozulmediğini kontrol edin. Nedeni tam olarak bilinmiyor ancak genellikle suruculerde yaşanan bir sorun nedeniyle BIOS uzerinden bazı temel işlevler pasif hale gelebiliyor. Boyle bir durumla karşı karşıya olup olmadığınızı oğrenmek icin BIOS’a girerek touchpad’in aktif durumda olduğundan emin olmalısınız. Eğer varsa, konu ile ilgili diğer secenekleri de onaylayın.
[h=2]Harici mouse suruculerini kaldırın:[/h] Adım #1: Bilgisayarınızın Aygıt Yoneticisi'ni acın, Adım #2: Fare ve diğer işaret aygıtları seceneğini bulun, Adım #3: Seceneği genişletin, Adım #4: Harici mouse suruculerini bulun, Adım #5: Uzerinde sağa tıklayın, Adım #6: Acılan menuden Cihazı Kaldır butonuna tıklayın, Adım #7: Gerekli onayları verin, Adım #8: Silmek istediğiniz tum suruculere aynı işlemi uygulayın, Adım #9: Bilgisayarı yeniden başlatın, Adım #10: Sorunun cozulup cozulmediğini kontrol edin. Daha once dizustu bilgisayarınıza bağlamış olduğunuz mouse’lar, bağlama ile beraber yuklenen suruculer nedeniyle touchpad işlevleri uzerinde olumsuz etki yapabilirler. Bu nedenle touchpad dışında bilgisayarda yuklu olan tum mouse suruculerini kaldırarak touchpad calışmıyor sorununu cozebilirsiniz.
[h=2]Touchpad surucusunu guncelleyin:[/h] Adım #1: Bilgisayarınızın Aygıt Yoneticisi'ni acın, Adım #2: Fare ve diğer işaret aygıtları seceneğini bulun Adım #3: Seceneği genişletin, Adım #4: HID uyumlu fare seceneğini bulun, Adım #5: Uzerinde sağa tıklayın, Adım #6: Acılan menuden Surucuyu Guncelleştir seceneğine tıklayın, Adım #7: Gerekli onayları verin, Adım #8: Bilgisayarı yeniden başlatın, Adım #9: Sorunun cozulup cozulmediğini kontrol edin. Touchpad calışmıyor sorununa, touchpad surucusunun guncel olmamasının neden olabileceği biliniyor. Bu nedenle touchpad surucusunu guncellemek tercih edilebilir bir yontemdir. Eğer bu şekilde sorun cozulmediyse surucuyu kaldırarak bilgisayarı yeniden başlatın, surucu yeniden yuklenecektir. Bu da sorun cozumu icin tercih edebileceğiniz bir yontemdir.
[h=2]Tablet PC Giriş Hizmeti’ni devre dışı bırakın:[/h] Adım #1: Windows tuşu + R tuş kombinasyonu ile Calıştır ekranını acın, Adım #2: services.msc yazın ve aratın, Adım #3: Hizmetler ekranı acılacak, Tablet PC Giriş Hizmeti satırını bulun, Adım #4: Satır uzerinde sağa tıklayın, Adım #5: Acılan menu uzerinden seceneği devre dışı bırakın, Adım #6: Bilgisayarı yeniden başlatın, Adım #7: Sorunun cozulup cozulmediğini kontrol edin, Adım #8: İşlem tamam. Tablet PC Giriş Hizmeti’ni devre dışı bırakın yontemi yalnızca hem tablet hem de bilgisayar işlevi goren karma dizustu bilgisayar icin uygulanabilir bir yontemdir. Soz konusu hizmet, cihazın touchpad’i uzerinde olumsuz etki yapabilir. Bu nedenle hizmeti devre dışı bırakarak var olan sorunu cozebilirsiniz.
Sizin icin touchpad calışmıyor sorunu nasıl cozulur sorusunu yanıtladık ve uygulayabileceğiniz yontemleri adım adım anlattık. Yukarıdaki yontemleri sizin icin kolay olandan zor olana doğru deneyerek cozume kavuşabilirsiniz. Eğer tum yontemleri denemenize rağmen sorun cozulmuyorsa dizustu bilgisayarınızın teknik servisi ile iletişime gecmelisiniz.