Google'ın geliştirdiği Android işletim sistemi, genel anlamda acık kaynaklı bir işletim sistemi olması nedeniyle neredeyse her akıllı telefon ureticisinin tercih ettiği bir işletim sistemi konumunda. Bu durum nedeniyle de işletim sistemi, gunumuzde telefonlarda en cok kullanılan işletim sistemi olma unvanını taşıyor.
Gunumuzde bir milyardan fazla akıllı telefonda bulunan Android işletim sistemi, yaygınlığı nedeniyle de kotu amaclı kişilerin ilk hedefi haline geliyor. Bircok kez kotu amaclı yazılımların tehlikesiyle karşı karşıya gelen işletim sistemi, bugunlerde yeniden aynı tehditle karşı karşıya.
[h=2]Yeni bir kotu amaclı yazılım keşfedildi:[/h]
Guvenlik şirketi ESET'ten araştırmacılar, Android işletim sistemini tehdit eden ve kotu amaclı kişilerin kullanıcıların aramalarını kaydedip kişilerine ve ozel mesajlarına erişmelerini sağlayan yeni bir yazılım keşfettiler. Android/SpyC23.A isimli yazılım, sahte bir Android uygulama mağazasındaki uygulamalar aracılığıyla telefona yukleniyordu.
Yayınladıkları bir blog yazısında araştırmacılar, yazılımın gercek uygulamaların sahte versiyonlarında bulunduğunu acıkladı. Araştırmacıların tespitlerine gore yazılımı taşıyan o uygulamalar AndroidUpdate, Threema ve Telegram isimli sahte uygulamalardı. Son iki uygulamaysa orijinal uygulamaların sunduğu tum işlevleri sunuyordu; yani orijinalden farksızdı.

Araştırmacılar, sahte yazılıma onlem olarak kullanıcıları uygulamaları yalnızca Google Play Store uzerinden yuklemeleri konusunda uyardı. Ancak biz de Google Play Store'a koru korune guvenmemeniz gerektiğini; oradaki uygulamaları da indirirken uygulamayı yayınlayanın guvenli olup olmadığı konusunda dikkatli davranmanızın şart olduğunu hatırlatalım.
Henuz gectiğimiz hafta Android işletim sistemi, yine farklı yollarla telefonunuza bulaşan ve Twitter, Instagram ve Snapchat dahil 226 uygulamadan şifre calabilen farklı bir kotu amaclı yazılımla konumuz olmuştu. Dolayısıyla internette bir şey indirmenin yanı sıra nereye tıkladığınıza dikkat etmekte de fayda var.