[IMG]http://img163.**************/img163/7870/memekanserinedenartiyor.jpg[/IMG]
Son gunlerde unluleri de teker teker pencesine alan meme kanserine ulkemizde gittikce daha cok rastlanıyor.
Cağın vebası kanser, bir suredir sanat dunyasının da başına musallat oldu. Once Yonetmen Tomris Giritlioğlu ve senarist Meral Okay, ardından Yonetmen Onur Unlu ve Oyuncu Vahide Gordum'un kanserden muzdarip olduğunu oğrendik. Nilufer'in meme kanserine yakalandığı haberi ise tum bunların uzerine tuz biber ekti. İngiltere merkezli Dunya Kanser Araştırmaları Fonu'nun rakamlarına gore son 10 yılda kanser vakalarında yuzde 20 artış olmuş. Ozellikle de meme kanserindeki hızlı artış dikkat cekiyor. Araştırmalar her sekiz kadından birinin meme kanserine yakalandığını gosteriyor. Erken teşhis ise, meme kanseriyle savaşta yuzde 95 etkili.
Caresiz Değilsiniz
Meme kanseri kadınlarda, erkeklere oranla 100 kat daha fazla goruluyor. Ama bu kanser turu caresiz bir hastalık değil. Hatta erken teşhisle kolayca ortadan kaldırılabiliyor. Erken teşhis kanserin her turunde olduğu gibi meme kanserinde de hayat kurtarıcı rol oynuyor. Bu konuda en bilinen ornekler ise gazeteci Nevval Sevindi, Oyuncu Serra Yılmaz ve Oya Başar.
Şekerli Gıdalardan Uzak Durmalısınız
İstanbul Universitesi Onkoloji Enstitusu Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. Pınar Saip, meme kanserine Turkiye'de cok rastlanmasına neden olarak şunları gosteriyor: "Beslenme alışkanlıklarımız, genetik yapımız ve az spor yapıyor oluşumuz meme kanseri riskini artırıyor. Kilo yapan şekerli, hamurlu gıdalardan uzak durun, mevsime uygun sebze ve meyve yiyin, aşırı kırmızı et tuketmeyin ve daha cok zeytinyağı tuketin."
Unlulerin Tavsiyesi
Yaşam Sevinciniz Kaybolmamalı
Hepimizin yakından tanıdığı unlu isimler de kanserle savaşmak zorunda kaldı. Verdikleri savaştan zaferle cıkan unluler, iyileşmek icin once yaşama sevinci gerektiğini soyluyor.
Oya Başar
Oya Başar, meme kanseri tedavisi sırasında calışma hayatından hic uzaklaşmamış. Şimdi aynı durumu yaşayan sanatcılara da calışmayı bırakmamalarını tavsiye ediyor: "Bu sureci herkes farklı yaşıyor. Ben hastalığın adını soyleyip kotu şeyleri hatırlamak istemedim; 'Ağır bir gribim ve bu ge ecek' diyerek kendimi telkin ettim. O donemi calışarak atlattım. Kemoterapiden cıkıp, iki gun dinlenip işe gidiyordum. Zaten mesele hayatı en iyi şekilde yaşamak."
Defne Samyeli
Tum hastalıklarda erken teşhis tedavi surecini hızlandırıp kolaylaştırıyor. Bundan 11 yıl once, cok genc yaşta rahim kanseriyle yuzleşen Defne Samyeli de, erken teşhis sayesinde hastalığını yenmişti.
Serra Yılmaz
Yılmaz, hastalığı surecinde onemli fiziksel zorluklar yaşadığını soyluyor ve ekliyor: "Ama beni en olumsuz etkileyen şey; insanların kanser hastalarına bakışı oldu."
Arzum Onan
Once lenf, sonra tiroid kanseri olan Onan iki ayrı ameliyat gecirip tedavi gordu. Onan, "Sevgi her şeyin ilacı oldu. Eşim Mehmet (Aslantuğ) her zaman yanımdaydı" diyor.
Filiz Akın
Filiz Akın da kanserle savaşta morali yuksek tutmak gerektiğini soyluyor: "Cok zor bir hastalık ama iyi goğusledim. 'Atlatmak zorundayım. Kanseri yeneceğim' dedim. Her tetkikten neşeli cıkmayı başardım."kaynak
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayatın İçinden
- Kadınca
- Meme Kanseri Neden Artıyor
-
13-09-2019, 22:37:40