Tesla gibi buyuk otomotiv şirketlerinin de onemli yatırımlar yaptığı pil teknolojisi, ozellikle elektrikli otomobillerin aramıza katılmasıyla daha onemli olmaya başladı. Bu konuda Turkiye’nin yerli cozumler uretmesi adına calışmalar yuruten ASPİLSAN Enerji, Turkiye’nin ilk lityum iyon pil uretim tesisinin temelini Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın da katılımıyla Kayseri’de attı.
Duzenlenen torende onemli acıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Kayseri’nin Mimarsinan Organize Sanayi Bolgesi’nde kurulacak tesisin temel atma toreninde “Kuresel guc Turkiye vizyonuyla hava, kara, deniz unsurlarından silah ve muhimmatlarına, radar ve elektronik harp unsurlarından siber guvenliğe, motor sistemlerinden uzay calışmalarına kadar savunma sanayinin her alanında yerli ve milliliği esas olan calışmalarımızı surdureceğiz” ifadelerini kullandı.

[h=2]“Lityum iyon pil teknolojisi geleceğin petrolu olacak”[/h] Lityum iyon pil teknolojisini geleceğin petrolu olarak nitelendiren Demir, bu teknolojinin depolanabilir enerji alanında kullanılacağını ve ilk olarak yurt dışına bağımlılığın azalacağını soyledi. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir’in tam acıklamaları şu şekilde:
“Dunya pil ve batarya uretim teknolojileri ve tiplerindeki yeniliklerin ceşitli platformlarda takibi yapılarak ulkemiz endustrisine kazandırılması ve yerli uretimin en kısa surede hayata gecirilerek dışa bağımlılığın en aza indirilmesi noktasında sektor olarak bunu surdurmek zorundayız. Kayseri’de temeli atılan bu fabrika ile ilk lityum iyon pil uretimini de sağlamış olacağız. Ayrıca savunma sanayi sektorumuzun yerlileştirilmesine yonelik hazırlanan yenilikci, Ar-Ge yoğun ve de katma değeri yuksek olan bu yatırım, pil teknolojisi ve uretimi konusunda oncelikle teknoloji transferi ile pil tasarımı, recetesi ve uretim metodolojisine yonelik ulkemize teknoloji transferini ve Ar-Ge personelinin yetiştirilerek ulke icerisinde kendi pil teknolojimizi oluşturmayı sağlayacaktır.”

Hazırlanacak tesisin sadece mobilite sektorunde değil, enerji sektorunu de destekleyeceğini soyleyen Demir, “Ulkemizdeki calışmaların yurt dışındaki gelişmelerin taklit edilmesi şeklinde değil, ulke şartlarına ozgu yontemler ile yapılmasını ve arz guvenliğini sağlayacak, bu alanda dışa bağımlılığı azaltacaktır” dedi.
[h=2]Uretim kapasitesi 21 milyon adet olacak[/h]
Temel atma toreninde konuşma yapan ASPİLSAN Yonetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Doğankaya, firmada yaklaşık 300 ceşit batarya sistemi ve 20 ceşit aku sistemi uretileceğini soyleyerek, “Yapılan yoğun calışmalar, goruşmeler ve analizler sonucunda, 2030'lu yıllarda dunyada yuzde 40'lık pazar payıyla 47 milyar dolarlık hacme sahip olacak nikel magnezyum kobalt baz yapıda yılda 21 milyon adet uretim yapabilecek kapasiteyle, kullanım alanı en yaygın ve pazar payı en buyuk olan silindirik pil uretimine başlamaya karar verilmiştir. Hazırladığı 12 yıllık yol haritası kapsamında ASPİLSAN Enerji, savunma ve sanayimizin kullandığı ve kullanacağı mobil arac ve sistemlerin ihtiyac duyacağı lityum iyon silindirik pillere ilave olarak prizmatik ve lityum iyon piller ile her turlu arac pili, yakıt pili, super kapasitor, katı elektrolit, sıvı hidrojen ve metal anotları ozgun, yerli ve milli olarak eşgudumlu calışmalarla tasarlamayı ve uretmeyi planlamıştır" ifadelerini kullandı.
[h=2]Fabrika, 25 bin metrekare alana kurulacak[/h] Yaklaşık 1 yıl icinde tamamlanması planlanan lityum iyon pil tesisinin yurt dışından temin edilecek makine altyapısıyla ilgili calışmalarında son aşamaya gelindiği acıklanırken, tesisin Mimarsinan Organize Sanayi Bolgesi’nde 25 bin metrekare kapalı alanda faaliyet gosterecek tesis, pil uretim, batarya paketleme, Ar-Ge merkezi, idari ve sosyal tesisleri bunyesinde barındıracağını soyledi.