Japon otomobil devi Honda’nın onumuzdeki sene Turkiye’deki uretimini durduracağı icin Gebze’deki fabrikasının satışıyla ilgili dun ortaya cıkan soylentilere dair Honda'dan cevap geldi. Honda Turkiye'nin ortaya cıkan iddialara dair yaptığı acıklamada, “Şu an satışla alakalı net bir durum yok, ceşitli taraflarla goruşmelerimiz devam ediyor.” ifadeleri kullanıldı.
Turkiye’deki fabrikasında Civic Sedan modelini ureten Honda, 2019 yılında yaptığı acıklamada İngiltere ve Turkiye’deki tesislerinde uretimi durdurma kararı aldığını duyurmuştu. Markanın global uretim stratejisi sebebiyle alındığı soylenen bu kararın 2021’in eylul ayından itibaren gecerli olacağı ifade ediliyordu. Fabrikanın satın alınması ile ilgili olarak ilk başta yerli elektrikli otomobili uretecek TOGG’un bir adım atması bekleniyordu, ancak sonrasında başka bir markanın bu tesislerde uretim yapacağı soylendi.
Son olarak ise SBK Holding'in iştiraki Hexagon Muhendislik adına fabrikayı satın almak istediği one suruldu. Bunun dışında SBK Holding’in Karsan’ın coğunluk hissesine sahip olduğuna dair bir soylentiyle ilgili olarak firma tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan acıklamada, coğunluk hissesi iddiaları yalanlanmıştı.
[h=2]Honda Turkiye: Goruşmelerimiz devam ediyor[/h] Honda Turkiye’nin satışını gercekleştireceği uretim tesisiyle ilgili şu anda pek cok talip olduğu biliniyor. Bu konuda acıklama yapan şirket, "Şu an fabrikanın satışıyla alakalı net bir durum ve gercekleşen bir satış yok. Ceşitli taraflarla goruşmelerimiz devam ediyor.” ifadelerini kullandı. Turkiye’ye ilk olarak 1992 yılında yuzde 50 - 50 ortaklıkla Anadolu Honda Otomobilcilik A.Ş firması ile giren Honda Turkiye, 1997 yılında burada Civic modellerini uretmeye başladı. Ocak 2003’te ise yuzde 100 pay ile Honda Turkiye A.Ş olarak faaliyetlerine devam etti.
Gebze’deki fabrika, yıllık 50 bin Civic uretim kapasitesine sahip. Almanya, Polonya, Romanya başta olmak uzere Avrupa ulkeleri ve Mısır, İsrail gibi ulkelere Honda Civic ihracatı yapan fabrikada ayrıca Accord, Jazz, CRV, Civic Sedan ve Civic 5 Kapı modellerine panel ve yedek parca uretimi de yapılıyor ve bunlar Avrupa ve Amerika’ya ihrac ediliyor.