Zaman zaman bilgisayarlarımızdaki donanımlar calışmayı bırakarak bizleri yuzustu bırakabiliyor. Orneğin cok sevdiğiniz bir şarkıyı dinlemek istediğinizde laptop hoparlorlerinin sizi yarı yolda bırakması gibi bu duruma pek cok ornek verilebilir. Bu sorunları cozmek icin laptop’ınızı sokmeden veya tamire goturmeden uygulayabileceğiniz bazı cozum yontemleri bulunuyor.
Oncelikle laptop’tan ses gelmiyorsa, donanımsal bir sorunla mı karşı karşıyasınız? Yoksa yazılımsal bir problem mi var? Bunu cozmeniz gerekiyor. Fakat bu durum gozunuzu korkutmasın, cunku bu iki soruyu cevaplayabilmek icin oldukca basit yontemler bulunuyor. Hazırsanız hep beraber laptop’tan ses gelmiyor sorununun cozum yontemlerine bir goz atalım. Cozum yontemlerini Windows 10 uzerinden versek de aynı yontemler, Windows 7 ve Windows 8’de de aynı şekilde uygulanabilir.
[h=2]Laptop’tan ses gelmiyor sorunu cozum yontemleri:[/h] Yontem #1: Ses barını kontrol edin. Yontem #2: Bir kulaklık ile ses kontrolu yapın. Yontem #3: Ses aygıtını değiştirmeyi deneyin. Yontem #4: Ses efektlerini engelleyin. Yontem #5: Ses suruculerini guncellemeyi veya yeniden kurmayı deneyin. Yontem #6: BIOS ekranın sesi kontrol edin. [h=2]Yontem #1: Ses barını kontrol edin:[/h]
Kulağa her ne kadar basit bir yontem gibi gelse de laptop’larda bulunan “Fn” kısayol tuşları veya dokunmatik touch bar’lar yuzunden yanlışlıkla bilgisayarın sesini kapatmış olabilirsiniz. Cok basit bir şey gibi gorunse de bu hata bircok kullanıcının başına geliyor. Eğer sesiniz kapalı değilse, ses barını surukleyip bıraktığınız bir can sesi gelmesi gerekiyor. Bu can sesi gelmiyorsa sorun başka yerde olabilir.
Eğer laptop’tan ses gelmiyorsa ilk kontrol etmeniz gereken şey uygulamaların sesinin kapalı olup olmadığını kontrol etmek olacaktır. Bunun icin gorev cubuğunun en sağında bulunan ses işaretine sağ tıklayın ve “Ses duzeyi karıştırıcısını ac” butonuna tıklayın. Burada karşınıza cıkan tum bileşenlerin sesinin acık olduğuna emin olun.
[h=2]Yontem #2: Bir kulaklık ile ses kontrolu yapın:[/h]
İlk aşamada uygulayabileceğiniz bir diğer basit yontem ise kulaklık ile ses kontrolu yapmak olacaktır. Eğer bir kulaklık veya harici hoparlor ile ses testi yaptığınızda ses alıyorsanız, sorun buyuk ihtimalle laptop’ın dÂhili hoparlorlerindedir ve donanımsaldır.
Donanımsal bir sorunu cozmek icin ise yapabileceğiniz en sağlıklı şey bilgisayarınızın servisine danışmak olacaktır. Eğer kulaklık veya harici hoparlor ile de ses gelmiyorsa, diğer yontemlere goz atmaya devam edebilirsiniz.
[h=2]Yontem #3: Ses aygıtını değiştirmeyi deneyin:[/h]
Adım #1: Gorev cubuğundaki ses simgesine sağ tıklayın. Adım #2: Ses Efekti seceneğine tıklayın. Adım #3: Kayıttan Yurut sekmesine gelin. Adım #4: Varsayılan ses yurutme aygıtını listeden değiştirin. Bilgisayarınızın hoparlorleri gayet sağlıklı calışmasına rağmen bazen sesleri duyamayabilirsiniz. Bu sorun ozellikle bilgisayara; uzerinde ses cıkışı olmayan bir ekran veya ekstra bir USB ses cihazı bağlandığında goruluyor. Bu durumlarda Windows sesi, yanlış cıkışlara yonlendirebiliyor.
Bu durumda sorunu cozmek icin Kayıttan Yurutme sekmesine geldiğinizde, liste hÂlinde Windows’un tanımladığı kayıttan yurutme aygıtlarını goreceksiniz. Eğer bu listede yanlış bir ses yurutme aygıtı işaretlenmişse, basitce kullanmak istediğiniz aygıtı secip “Varsayılan Yap” butonuna tıklamanız yeterli olacaktır.
[h=2]Yontem #4: Ses efektlerini engelleyin:[/h]
Adım #1: Gorev cubuğundaki ses simgesine sağ tıklayın. Adım #2: Ses Efekti seceneğine tıklayın. Adım #3: Kayıttan Yurut sekmesine gelin. Adım #4: Kullandığınız aygıta sağ tıklayın ve Ozellikler’i acın. Adım #5: Geliştirmeler sekmesine gelin. Adım #6: Tum ses efektlerini engelle kutuğunu işaretleyin. Adım #7: Gelişmiş sekmesine gelin. Adım #8: Ozel kullanım modlu uygulamalara oncelik ver kutucuğundaki işareti kaldırın. Bu yontem biraz karmaşık gorunse de temeli, nispeten deneme/yanılma yontemine dayanıyor. Kayıttan yurutme aygıtında kullanılan ses efektleri, bazı durumlarda ses sorunlarına yol acabiliyor. Bu nedenle ilk olarak ses efektlerini engelleyerek ses gelip gelmediğini kontrol edin.
Eğer hÂl ses gelmiyorsa, Gelişmiş sekmesine gidin. Ozel kullanım modu listesindeki “Ozel kullanım modlu uygulamalara oncelik ver” kutucuğundaki işareti kaldırmayı deneyin. Ayrıca Varsayılan Bicim başlığının altındaki ornek hızının ve bitin “24 bit, 48000 Hz (Studyo Kalitesi)” şeklinde secili olduğundan emin olun.
[h=2]Yontem #5: Ses suruculerini guncellemeyi veya yeniden kurmayı deneyin:[/h]
Adım #1: Arama cubuğuna Aygıt Yoneticisi yazın ve uygulamayı acın. Adım #2: Ses, video ve oyun denetleyicileri sekmesini genişletin. Adım #3: Ses surucusune sağ tıklayın ve Surucuyu guncelleştir seceneğine tıklayın. Adım #4: Suruculeri otomatik olarak ara butonuna tıklayın. “Cihazınız icin en iyi suruculer zaten yuklu” mesajını alıyorsanız bir sonraki adımdan devam edin. Adım #5: Ses surucusune sağ tıklayın ve Cihazı kaldır seceneğine tıklayın. Adım #6: Bilgisayarınızı yeniden başlatın. Bilgisayarınız acıldığında Windows otomatik olarak ses surucusunu yeniden kuracaktır. Eğer ses surucusunun ayarlarını değiştirmek ses sorununu cozmuyorsa, ses surucusunu otomatik olarak guncellemek sorunu cozebilir. Eğer surucunuz hÂlihazırda en guncel surumundeyse manuel olarak ses aygıtınızın resmi sitesinden en guncel versiyonu indirip kendiniz de kurabilirsiniz. Fakat bu işlemin daha guvenli ve basit bir yolu bulunuyor.
Aygıt Yoneticisi’nden mevcut ses surucusunu kaldırıp bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda Windows otomatik olarak eksik olan surucuyu algılayacak ve kendisi en guncel surumu direkt olarak kuracaktır. Ozellikle Windows bilgisayarlarda temiz kurulumlar bircok sorunun ustesinden gelmektedir.
[h=2]Yontem #6: BIOS ekranında sesi kontrol edin:[/h]
Nadirde olsa ses sorunları, uyumsuz donanımlardan veya BIOS’da ortaya cıkan bazı sorunlardan kaynaklanabiliyor. Bunu kontrol etmek icin BIOS/UEFI ekranınıza girip “Onboard HDMI HD Audio” kısmının “Enabled” yani acık olmasına dikkat etmeniz gerekiyor.
Son olarakta BIOS’u guncellemeyi deneyebilirsiniz. Win + R kombinasyonu ile acılan Calıştır uygulamasında “dxdiag” komutunu calıştırarak mevcut BIOS surumunuzu ve modelini oğrenebilirsiniz. Bunun ardından, bilgisayarınızın ureticisinin resmi sitesinde guncel BIOS surumu varsa BIOS guncellemenizi verilen adımları takip ederek gercekleştirebilirsiniz. Fakat BIOS guncellemesi cok hassas ve dikkat gerektiren bir işlemdir. Yanlış yapılan bir adım bilgisayarınızda kalıcı hasarlara yol acabilir. Bu nedenle BIOS guncellmesinden once bir uzmandan bilgi almanız yararınıza olacaktır.
Laptop’tan ses gelmiyor sorununu cozebilmek icin uygulayabileceğiniz yontemleri sıraladığımız iceriğimizin sonuna geldik. Eğer listede bulunan yontemler sorunu cozmuyorsa, Windows guncellemesinden kaynaklanan bir sorunla karşı karşıya olabilirsiniz. Bu durumda eski Windows guncellemesine geri donebilir veya Microsoft’tan bu konu ile alakalı yardım alabilirsiniz.