Salgın etkisinde şekillenen dunya ekonomisi, Turkiye’nin de ekonomik planlarını şekillendiriyor. Onumuzdeki uc yıl icin ekonomik yol haritasını acıklayan Bakan Berat Albayrak, 2020 icin de hazırladıkları eylem planının %68’ini tamamladıklarını bugunku Yeni Ekonomi Programı acıklamalarında duyurdu.
2018’den bu yana “yurtdışı kur ataklarının oluşturduğu finansal ve makro ekonomik dengesizliklerle yoğun bir şekilde mucadele edildiğini” ifade ederek Yeni Ekonomi Programı etkinliğine başlayan Bakan Albayrak, salgın ile birlikte dunya ekonomisinin “tarihte eşine az rastlanır şekilde sınandığını” belirtti. Ayrıca Yeni Ekonomi Planı’na gore 2020 icin %0,3; 2021 icin %5,8; 2022 icin %5, 2023 icin de %5’lik buyume hedefleri olduğunu acıkladı.
Etkinliğin ardından Dunya Gazetesi’nden Hakan Guldağ, Bakan Berat Albayrak’a kurla ilgili duşuncelerini sordu. Gundağ’ın NTV’de canlı olarak yayınlanan acıklamalarına gore Bakan Berat Albayrak, “Kur benim icin şu anda hic onemli değil, ben hic işin o tarafına bakmıyorum. Sanayi sağlam, uretim tarafı sağlam. Biz bu kur meselesinde, goreceksiniz, bu surecten en kÂrlı cıkan biz olacağız, cunku artık kur bizim elimizde, kurun kontrolu bizim elimizde.” acıklamasında bulundu.
[h=2]Teknolojik urun ve hizmetlerin fiyatları, kur farkı nedeniyle yukselmeye devam ediyor:[/h]
TUİK verilerine gore son 1 yılda ulkemizdeki akıllı telefon fiyatları %65, bilgisayarların fiyatı %67 oranında artış gosterdi. Coğu bilgisayar, akıllı telefon ve diğer teknolojik urunler ya da bu urunlerin Turkiye’de montajlanan işlemci, anakart gibi birimleri yurt dışından ulkemize giriş yapması, TL ile yabancı para birimleri arasındaki farkın da yukselmesi nedeni ile bu fiyat artışları yaşandı.
Diğer taraftan teknoloji dunyasının hareketlendiği, yeni telefonlar, oyun konsolları, bilgisayarların piyasaya surulduğu bir sonbahar donemindeyiz. Ulkemizdeki tuketiciler de yine yurt dışından getirilip Turkiye’de satılacak bu urunlerin TL cinsinden fiyatlarını merak ediyorlar. Bu fiyatları belirleyen en buyuk etmen kur farkı oluyor.
[h=2]Bloomberg HT tarafından 2021, 2022, 2023 yılları icin Yeni Ekonomi Planı'na gore yapılan dolar/TL kur tahminleri ise aşağıda yer alıyor:[/h]