ABD merkezli teknoloji devi Google, 2011 yılında Linux tabanlı işletim sistemi ChromeOS'u yayınladı. Kimi kullanıcılar tarafından dizustu bilgisayar ve PC'lerde sevilerek kullanılan bu işletim sisteminin son surumu ise ciddi sorunları beraberinde getirdi. Kullanıcıların cok buyuk bir coğunluğu, yuzde 100'luk CPU kullanımı, buna bağlı ısınma ve performans duşuşlerinden şikayetciler.
Eğer sizler de ChromeOS'un 85.0.4183.108 ve uzeri surumlerinden bir tanesini kullanıyorsanız, işletim sisteminizde cok ciddi kasmalar yaşıyor olabilirsiniz. Bunun nedeniyse Google Play Store'a ait hizmetlerden bir tanesinin CPU kullanımını tavan yaptırıyor olması. Bu sorun nedeniyle bilgisayarın performansı duşerken sistem cok ısınıyor ve bataryalar cabucak bitiyor.

Kullanıcılar tarafından yapılan araştırmalarda, yuksek CPU kullanımına yol acan hizmetin "com.android.vending: download_service" olduğu anlaşıldı. Bu hizmet, bir andan CPU kullanımını artırıyor ve bir daha da normal hale gelmiyordu. Bu hizmetin ne işe yaradığını merak ediyorsanız acıklayalım; ChromeOS, bu hizmeti kullanarak Google Play Store'daki tum guncellemelerin indirilmesini sağlıyor. Yani kullanıcılar icin kritik onem arz eden bir hizmet.
CPU kullanımını yuzde 100'e cıkaran hizmetin neden boyle bir soruna yol actığı bilinmiyor. Ancak kullanıcılara gore bu hizmet, hicbir Google Play guncellemesi olmasa bile CPU tuketimi yapıyor. İşin ilginc tarafı, nedeni bilinmeyen bu sorun tum kullanıcıları etkilemiyor. Orneğin bazı Google Chromebook modelleri bile bu sorundan etkilenmiyor. Peki bu sorundan kurtulmanın bir yolu var mı?

ChromeOS'ta yaşanan sorunla ilgili resmi bir cozum şu an icin yok. Ancak bazı kullanıcılar, bu hizmeti zorla durdurarak sorundan kurtulduklarını soyluyorlar. Bazı kullanıcılara gore ise Google Play Store'un birkac onceki surumune donmek, sorunun cozulmesini sağlıyor. Bir Google muhendisine gore ise bu sorunun yaşanmasının nedeni sistemdeki bazı eksik dosyalar.
Google, kendilerine bildirilen hatanın cozumu icin bir yazılımcıya gorev vermedi. Ancak gorunuşe gore bu tur bir sorunun varlığı Google tarafından da biliniyor. Hal boyle olunca da yazılımcıların bu sorunu gidermek icin calıştıklarını, kısa bir sure sonra sunulması muhtemel olan bir guncelleme ile yuksek CPU kullanımı sorunun cozulebileceğini soyleyebiliriz.
[h=2]İşte yuksek CPU kullanımına neden olan o hizmet[/h]