Kadınlarda yumurtlama donemi, ne zaman hamile kalınır, hamile kalınabilecek tarihler, kadınlarda hamilelik donemi, yumurtlama donemi tarihleri


Kadınlar normalde 25-40 gun arasında adet gorur. Duzenli adet, adetin her zaman aynı gun olacağı anlamına gelmez. Kadınlarda adet dongusu, dort fazda incelenir.

İlk donem yumurtanın buyuduğu proliferasyon fazıdır. Bu donemde, beyinde, hipofizden salgılanan FSH hormonu, yumurtalıklara etki ederek, yumurtayı ihtiva eden folikulun buyumesini uyarır. Buyuyen folikul icindeki granuloza hucreleri, estrojen salgılarlar.

Estrojen seviyesi yukseldikce, rahim icerisindeki endometriyum tabakasını uyarır. Endometriyum kalınlaşmaya başlar. Estrojen belli bir seviyeye ulaştığında, beyindeki hipofiz dokusunu uyarır, LH hormonunun salgılanmasını sağlar. Yukselen LH, folikulun catlamasını ve folikul icindeki yumurtanın serbest kalmasını sağlar.

Yumurta atıldıktan sonra, folikul, icine kanayarak korpus luteum denilen yapıya donuşur. Korpus luteum, progesteron hormonu salgılar. Progesteron hormonu, endometriyumu sekresyon denilen yapıya sokar. Bu durum, yumurta spermle buluştuğunda embriyo oluşursa, onun yerleşmesine uygun bir ortam sağlar. Eğer gebelik oluşmazsa, korpus luteum 14 gun icerisinde fonksiyonunu yitirir ve hormon seviyelerin duşmesine bağlı olarak adet başlar.

Adet, endemetriyum tabakasının dokulerek rahim dışına atılmasıdır. O halde adet dongusunun fazları:
- Proliferasiyon donemi
- Yumurtlama
- Sekresyon donemi
- Adet donemidir.

Kadınlarda sekresyon donemi 14 gundur ve sabittir. Diğer bir deyişle, yumurtlamadan sonra eğer gebelik oluşmazsa, 14 gun sonra adet gelir. Kadınlar normalde, 25-40 gun arasında adet gorur.