Tum cihazlar gibi Android işletim sistemine sahip cihazların da sınırlı bir depolama kapasitesi vardır. Bu depolama kapasitesi sizin fotoğraflarınız, videolarınız, dosyalarınız, mobil uygulamalarınız, bir de can sıkıcı gereksiz dosyalarınız ile doludur. Cihazınıza belirli aralıklarla gereksiz dosyaları silme işlemi uygulamazsınız cihazınızın performansı duşecektir. Peki, gereksiz dosyaları silme işlemi nasıl yapılır?
Gereksiz dosyaları silme işlemi icin uygulayabileceğiniz birkac farklı yontem var. Bu yontemleri başarılı bir şekilde uyguladıktan sonra hafıza artırma, performans guclendirme gibi başarılı sonuclar elde eder ve cok daha verimli bir cihaz kullanım deneyimine ulaşırsınız. Sizin icin Android gereksiz dosyaları silme işlemi nasıl yapılır sorusunu yanıtladık ve uygulayabileceğiniz yontemleri adım adım anlattık.
[h=2]Android gereksiz dosyaları silme işlemi nasıl yapılır?[/h] Adım #1: Cihazınızdan Google Files’ı acın. Eğer uygulama yuklu değilse buradan yukleyebilirsiniz. Adım #2: Sol alt koşede goreceğiniz Temizle butonuna dokunun. Adım #3: Gereksiz Dosyalar sekmesini onaylayın. Adım #4: Gereksiz Dosyaları Goster butonuna dokunun. Adım #5: Silmek istediğiniz tum dosya ve uygulamaları secin. Adım #6: Temizle butonuna dokunun. Adım #7: Cıkan ekranı onaylayın.
Google Files; Google tarafından Android kullanıcılarına sunulan, cihazınızdaki dosyaları silme, duzenleme, paylaşma gibi işlevleri de olan bir bulut hizmetidir. Uygulama, cihazınızdaki tum dosyalara erişebildiği ve size duzenleme imkanı sunduğu icin gereksiz dosyaları da bu uygulama uzerinden gorebilir ve silebilirsiniz.
Google Files mobil uygulaması bazı Android işletim sistemine sahip cihazlarda yuklu olarak geliyor. Eğer sizin cihazınızda yoksa Google Play uzerinden indirerek ve Google hesabınızla bağlanarak kullanmaya başlayabilirsiniz.
Google tarafından boyle bir mobil uygulama geliştirilmesinin en buyuk nedeni farklı Android işletim sistemine sahip cihazlarda farklı dosya arayuzleri olması ve arayuzlerin her zaman kullanışlı olmamasıdır. Google Files ile bir cihazda bulunan dosyalarınızı diğer tum cihazlarınızda da goruntuleyebilir, gereksiz dosyaları silebilir ve alıştığınız arayuzun kolaylığını yaşayabilirsiniz.
Google Files: Telefonunuzda Yer AcınİNDİR [h=2]Android gereksiz dosyaları silme işlemi icin diğer yontemler:[/h] Yontem #1: Mobil uygulamalar uzerinden gereksiz dosyaları silme Yontem #2: Ucuncu taraf mobil uygulamalar ile gereksiz dosyaları silme Yontem #3: Sistem ayarları uzerinden gereksiz dosyaları silme Yontem #4: Kurtarma ekranı uzerinde gereksiz dosyaları silme [h=2]Yontem #1: Mobil uygulamalar uzerinden gereksiz dosyaları silme:[/h] Adım #1: Cihazınızın Ayarlar sayfasını acın. Adım #2: Uygulamalar bolumunu acın. Adım #3: Gereksiz dosyalarını silmek istediğiniz uygulamaya dokunun. Adım #4: Uygulamanın kapladığı depolama alanını goreceksiniz. Adım #5: Verileri Temizle butonuna dokunun. Adım #6: Gereksiz dosyalarını silmek istediğiniz her uygulama icin aynı işlemi tekrar edin. Adım #7: İşlem tamam.
Cihazınızın Ayarlar sayfası uzerinden cihazınızdaki yuklu olan mobil uygulamaları ve bu uygulamaların depolama alanınızda kapladığı alanı goruntuleyebilirsiniz. Mobil uygulamaların kendi boyutu icin yapabileceğiniz bir şey yok ancak yukleme sonrası kullanım sırasında oluşturduğu dosyaları yani gereksiz dosyaları yukarıdaki adımları uygulayarak silebilirsiniz.
[h=2]Yontem #2: Ucuncu taraf mobil uygulamalar ile gereksiz dosyaları silme:[/h] Adım #1: Buradan Super Clean mobil uygulamasını cihazınıza indirin. Adım #2: Uygulamayı acın. Adım #3: Ana ekranda goreceğiniz Copleri Temizle butonuna dokunun. Adım #4: Uygulama, cihazınızdaki gereksiz dosyaları tespit edecek. Adım #5: Ardından Temizle butonuna dokunun. Adım #6: Cihazınızdaki tum gereksiz dosyalar temizlenecek. Adım #7: İşlem tamam.
Android işletim sistemine sahip cihazlarınızda gereksiz dosyaları silme işlemi icin kullanabileceğiniz pek cok farklı mobil uygulamaya Google Play uygulama mağazası uzerinden ulaşabilirsiniz. Super Clean ve benzeri mobil uygulamalar ile cihazınızdaki gereksiz dosyaları silebilir, cihazı optimize edebilir ve cihaz performansını artırabilirsiniz.
[h=2]Yontem #3: Sistem ayarları uzerinden gereksiz dosyaları silme:[/h] Adım #1: Cihazınızın Ayarlar sayfasını acın. Adım #2: Buradan Depolama bolumunu acın. Adım #3: Cihazınızda yuklu mobil uygulamalar tarafından kullanılan toplam bellek miktarını goreceksiniz. Adım #4: Buradan Onbelleğe Alınmış Veriler bolumunu acın. Adım #5: Verileri Sil seceneğine dokunun. Adım #6: Cıkan ekranı onaylayın. Adım #7: İşlem tamam.
Android işletim sistemi, gereksiz dosyaları silme işlemi icin kendi araclarına sahiptir. Bu aracı yukarıdaki adımları izleyerek kullanabilirsiniz. Bazı cihazlarda silme aracı ana ekranda bir simge ya da widget olarak da gorulebilir. Herhangi bir işlem yapmadan once cihazda bir keşfe cıkarak işletim sisteminin kullanıcıya sunmuş olduğu onbellek temizleme, gereksiz dosyaları silme, hafıza artırma gibi işlevleri olan aracları bulabilirsiniz.
[h=2]Yontem #4: Kurtarma ekranı uzerinde gereksiz dosyaları silme:[/h] Adım #1: Cihazın guc ve ses acma duğmelerine aynı anda basın. Adım #2: Kurtarma ekranı acılana kadar 5-10 saniye basılı tutun. Adım #3: Kurtarma ekranı acıldığı zaman tuşlara basmayı bırakabilirsiniz. Adım #4: Ses tuşlarını kullanarak Wipe cache partition seceneğine gelin. Adım #5: Guc tuşu ile işlemi onaylayın. Adım #6: Ardından ses tuşları ile Reboot system seceneğine gelin ve guc tuşu ile onaylayın. Adım #7: Cihaz yeniden başlatılacak. Adım #8: İşlem tamam.
Recovery yani kurtarma modu, en son tercih edilmesi gereken yontemdir. Cunku yanlış bir işlem yapma olasılığı yuksek bir yontemdir. Yukarıdaki adımlar her cihazda farklılık gosterebilir, bu nedenle yontemi uygulamadan once cihazınızın marka ve modeli ile arama yaparak nasıl kurtarma modu acılacağını tum detaylarıyla oğrenmelisiniz.
Sizin icin Android gereksiz dosyaları silme işlemi nasıl yapılır sorusunu yanıtladık ve işlem icin uygulayabileceğiniz farklı yontemleri adım adım anlattık. Cihazınızda bulunan gereksiz dosyaların kapladığı depolama alanı arttıkca cihaz performansınız da duşecektir. Bu nedenle belirli aralıklarla gereksiz dosyaları silme işlemini uygulamayı ihmal etmeyin.