USB belleğiniz hata veriyor olabilir, virus şuphesi duyuyor olabilirsiniz ya da her şeye sıfırdan başlamak istiyor olabilirsiniz. Bu durumlar karşısında atılacak en mantıklı adım ise USB belleğinizi bicimlendirerek kullanımınıza uygun hale getirmektir. Eğer karşınıza cıkan sorun ‘bellek yazma korumalı’ uyarısı ise buraya tıklayarak bu sorunun cozumune değindiğimiz iceriğimize de goz atabilirsiniz.
USB bellek bicimlendirmeişlemi, aslında oldukca basit ve kısa surede kolayca yapabileceğiniz bir işlem. Ancak tabii ki dikkat edilmesi gereken bazı detaylar var. Biz de bu iceriğimizde hem bu dikkat edilmesi gereken ufak detaylardan bahsedeceğiz hem de size USB bellek bicimlendirme programlarına gerek duymadan bicimlendirme yollarını adım adım anlatacağız.
[h=2]USB bellek bicimlendirme nedir?[/h]
USB bellek bicimlendirme, bir nevi belleğinizi fabrika ayarlarına geri dondurmektir. Bu işlem ile surucu uzerindeki tum veriler silinir ve surucu bozuk sektorlere karşı taranır. Boylece belleğiniz ‘sağlıklı’ ve sorunsuz şekilde calışır hale gelir.
Ancak bicimlendirme işlemini gercekleştirmeden once, USB belleğiniz icerisinde bulunan ve onem arz eden dosyalarınız varsa yedeklemenizi oneririz. Cunku işlemi gercekleştirdikten sonra USB belleğiniz icerisinde yer alan tum veriler silinmiş olacak.
[h=2]USB bellek bicimlendirme işlemi esnasında nelere dikkat edilmeli?[/h]
USB bellek bicimlendirme işlemi esnasında karşınıza dort farklı dosya sistemi seceneği cıkacak. İhtiyacınıza yonelik olarak bu secimi nasıl yapacağınızı anlayabilmeniz icin oncelikle bu seceneklere değinelim.
Eğer belleğinizin 4GB’dan buyuk dosyaları okuyabilmesini ve yazabilmesini istiyorsanız NTFS dosya sistemini secerek bicimlendirme işlemi yapabilirsiniz. Aynı zamanda NTFS ile belleğiniz icerisinde 32 GB’dan buyuk bolumler oluşturabilirsiniz. Aynı ozellikleri sağlayan exFAT ise hem macOS hem de Windows işletim sistemlerinde belleğinizin uyumlu bir şekilde calışmasını sağlar. Yani eğer belleğinizi bu iki sistemde de kullanmayı duşunuyorsanız sizin icin en iyi secenek exFAT olacaktır. FAT ve FAT32 dosya sistemleri ise 32 GB’dan kucuk olan ve 2 GB (FAT) ve 4 GB’dan (FAT32) buyuk dosyalar kullanmayacağınız suruculer icin uygundur.

USB bellek bicimlendirme ayırma birimi boyutu seceneğini de karşınıza cıkaracak. Burada ise 2 GB’dan 16 TB’a kadar onerilen ayırma birimi boyutu 4 KB’dir. İhtiyac duyabileceğiniz diğer ayırma birimi boyutu secenekleri ve bu secimin tam olarak neye gore yapıldığına dair bilgi edinmek icin buraya tıklayarak Microsoft’un onerilerine goz atabilirsiniz.
Bicimlendirme işlemi esnasında karşınıza cıkacak bir diğer şey de bicimlendirme seceneği olacak. Bu noktada eğer yeni bir USB belleği bicimlendirecekseniz ya da işleme ayıracak cok vaktiniz yoksa ‘Hızlı Bicimlendir’ seceneğini secebilirsiniz. Fakat eğer USB belleğinizde bir sorun varsa ya da daha derinlikli bir bicimlendirme işlemi istiyorsanız, bu seceneği devre dışı bırakmanızı oneririz.
[h=2]USB bellek bicimlendirme nasıl yapılır?[/h] Adım #1: Dosya Gezgini’ni acın. Adım #2: Soldaki panelden ‘Bu bilgisayar’ seceneğine tıklayın. Adım #3: Cihazlar ve suruculer sekmesinde bicimlendirmek istediğiniz USB belleğe sağ tıklayın ve ‘Bicimlendir’ seceneğine tıklayın. Adım #4: Acılan sekmede ihtiyacınıza uygun dosya sistemi seceneğini secin. (NTFS, FAT32, exFAT) Adım #5: Ayırma birimi boyutunu 4096 bayt olarak secin. Adım #6: Birim etiketi kısmına USB belleğiniz icin bir isim girin. Adım #7: Bicimlendirme secenekleri kısmından ‘Hızlı Bicimlendir’i secin. Adım #8: Başlat’a tıklayın ve karşınıza cıkan sekmede ‘Tamam’a tıklayın. [h=2]Adım #1: Dosya Gezgini’ni acın.[/h]
Bilgisayarınızın arama imlecine tıklayın ve dosya gezgini yazın. Cıkan sonuca tıklayarak Dosya Gezgini menusunu acın.
[h=2]Adım #2: Soldaki panelden ‘Bu bilgisayar’ seceneğine tıklayın.[/h]
Acılan menude sol panelde yer alan ‘Bu bilgisayar’ seceneğine tıklayın ve belleğinizin de bulunduğu menuye gidin.
[h=2]Adım #3: Cihazlar ve suruculer sekmesinde bicimlendirmek istediğiniz USB belleğe sağ tıklayın ve ‘Bicimlendir’ seceneğine tıklayın.[/h]
‘Bu bilgisayar’ menusunde yer alan ‘Cihazlar ve suruculer’ kısmında bicimlendirmek istediğiniz USB belleği goreceksiniz. USB belleğe sağ tıklayarak cıkan menude ‘Bicimlendir’ seceneğini bulun ve tıklayın.
[h=2]Adım #4: Acılan sekmede ihtiyacınıza uygun dosya sistemi seceneğini secin. (NTFS, FAT32, exFAT)[/h]
Bicimlendir’i sectikten sonra karşınıza cıkan menude ‘Dosya sistemi’ seceneğini goreceksiniz. Bu kısımda, yazımızın USB bellek bicimlendirme işlemi esnasında nelere dikkat edilmeli? kısmında bahsettiğimiz ozelliklerini de goz onunde bulundurarak ihtiyacınıza en uygun olan dosya sistemini secin.
[h=2]Adım #5: Ayırma birimi boyutunu 4096 bayt olarak secin.[/h]
Acılan menude ‘Dosya sistemi’nin hemen altında yer alan ‘Ayırma birimi boyutu’, kume boyutu olarak da bilinir ve temelde surucudeki olası en kucuk veri yığınını ifade eder. Burada Microsoft’un onerilen ayırma birimi boyutu olarak 4096 bayt’ı secin.
[h=2]Adım #6: Birim etiketi kısmına USB belleğiniz icin bir isim girin.[/h]
Birim etiketi kısmından, USB belleğiniz icin uygun gorduğunuz bir isim oluşturabilirsiniz. Eğer NTFS dosya sistemi sectiyseniz bu isim maksimum 32 karakter olabilir. FAT dosya sistemi sectiyseniz de bu rakam maksimum 11’dir.
[h=2]Adım #7: Bicimlendirme secenekleri kısmından ‘Hızlı Bicimlendir’i secin.[/h]
Eğer ‘Hızlı Bicimlendir’i secerseniz, surucunuzdeki bozuk sektorlere yonelik herhangi bir tarama yapılmaz ve yalnızca veriler silinir. Fakat istediğiniz taramanın da yapılacağı bir bicimlendirme işlemi ise bu seceneği secmeden işleme devam edebilirsiniz.
[h=2]Adım #8: Başlat’a tıklayın ve karşınıza cıkan sekmede ‘Tamam’a tıklayın.[/h]
Tum secimleri uygun bir şekilde gercekleştirdiyseniz artık bicimlendirme işlemini başlatabilirsiniz. USB belleğinizdeki tum dosyaların silineceği uyarısını da son kez dikkate almayı unutmayın ve eğer bicimlendirme işlemini gercekleştirmeden once USB belleğinizin icerisinden yedeklemek istediniz dosyalar varsa, bunu atlamamaya ozen gosterin.
Tum adımları uyguladıktan sonra bicimlendirme işleminiz başlayacak ve eğer hızlı bicimlendirme seceneğini secmediyseniz biraz da vakit alacak. Sonrasında USB belleğinizi sorunsuz ve yenilenmiş şekilde kullanmaya başlayabilirsiniz.