'Ben asla diyet yapmam', 'Evim her zaman pırıl pırıldır', 'Yarım saatte iki ceşit yemeği hazır ederim'.
Kadınların birbirine soylediği beyaz yalanlar listesi. Peki neden başvuruyoruz bu yalanlara ?
İncecik vucutları ile gazetelerde, dergilerde boy boy fotoğrafları yayınlanan ve verdikleri roportajlarda "Yemek yemeyi cok seviyorum. Ne bulursam yiyorum. Yapım boyle, kilo almıyorum" diyen mankenler doğru soylemiyor olabilirler mi? Ya da mesleğinde doruklara cıkmış ve aslında hic de hırslı olmadığını soyleyen kadınlar... Onların hicbir caba harcamadan mukemmel olduklarına inanmamak icin sebebimiz var; kadınlar birbirlerine bazen beyaz yalanlar soyleyebiliyorlar.
Nazik olalım derken...
ABD'de yapılan bir araştırma, erkeklerin iş ve seks hayatlarını iyi gostermek, kadınların ise karşı tarafın duygularını incitmemek ya da catışma cıkmasını onlemek icin beyaz yalanlara başvurduğunu ortaya koydu. Bu araştırma aslında biz kadınların nezaketimizi korumak uğruna yalancı olmayı goze aldığımızı gosteriyor. İnsanlara ne kadar zeki olduğumuzu, işimizin ne kadar iyi gittiğini veya diyetimizin nasıl başarılı sonuclar verdiğini soylemek yerine vurdumduymaz ve işe yaramaz olduğumuzu soylemeyi tercih ediyoruz. Kimsenin gozunu korkutmamak, kimseyi kıskanclıktan catlatmamak istiyoruz.
Kem goz korkusu
Bir de şu nazar meselesi var. Kendimize, kocamıza ya da cocuklarımıza kem gozlerin değmesinden o kadar korkuyoruz ki; olanı az gostermeye calışıyoruz. İyi bir evliliği olan kadın, mutsuz kız kardeşine kocasının ne kadar mukemmel olduğunu anlatmaktan ozenle kacınıyor. Sahip olduklarını anlatarak diğer kadınları mutsuz etmekten cekinen de bircok kadın var. Kendini kucumseyici yalanlar soylemek bazı kadınların agresif tepkilerini geri puskurtmek ve diğer kadınların sempatisini kazanmak icin de tercih edilen bir yol. Tabii ki sahip olduklarımızla boburlenmemek ve insanları kırmaktan kacınmak erdemli davranışlar. Ama yine de bu işte bir sinsilik yok mu sizce? Ev işlerine ve cocuk bakımına yetişemediğiniz icin bir yardımcı tutup aslında bunları kendiniz yapıyormuşsunuz gibi davranmanın kime ne faydası var? Sizin bunları başardığınızı duşunup kendisi başaramadığı icin uzulen hemcinslerinizi kotu hissettirmekten başka...
Ah şu rekabetcilik
Uzmanlar var olanı tersine gostermek icin yalan soylemenin temelinde aslında rekabetciliğin yattığını ve bunun temellerinin mağara adamlarına kadar gittiğini soyluyor. Aslında kadınlar da erkekler kadar rekabetci ancak bunu daha gizli kapaklı yapıyorlar cunku bu rekabetcilikleri toplum tarafından hoş gorulmuyor. Bu durumda biz de rekabet icgudumuzu baskılayıp başka yonlere kanalize olmaya calışıyoruz. Bu arada da anlamsız yalanlar ağzımızdan dokuluveriyor. Tabii ki beyaz yalana başvurulması gereken durumlar olabilir. Ancak yine de bu hakkımızı aslında hazırlanmamız saatler surerken 'Beş dakikada hazırlanıp cıktım' diyerek, 10 kişilik akşam yemeği icin uc gun uğraşıp 'Aman ne var ki, bir iki saatte hem evi temizledim hep yemek pişirdim' demek ya da yaramaz cocuklarımız bizi ağlatana kadar sinirlendirirken 'Ben onları evde mum gibi yapıyorum' demek icin harcamaya ne gerek var.Elinizden geleni yaptığınızı soyleyin yeter.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayatın İçinden
- Kadınca
- Kadınlar birbirine neden yalan soyler ?
-
13-09-2019, 22:32:55