Netflix'in Turkiye'deki ikinci orijinal dizisi olan Atiye'ye intihal davası acan Buket Uzuner, gazeteci Ali Eyuboğlu ve Seher Kılıc'ın YouTube'da birlikte hazırlayıp sunduğu Magazin Noteri'ne konuk oldu. Netflix'te yayınlanan ve Beren Saat'in başrolunde yer aldığı Atiye dizisinin, kendi kitaplarından uyarlandığını iddia eden Buket Uzuner, dizinin yapımcısı OG şirketine dava acmıştı.
Programda actığı davayla ilgili acıklamalarda bulunan 64 yaşındaki yazar, 2019 yılına kadar uzanan surecte neler yaşandığını ve OG'nin produktorlerinden birinin Defne Kaman'ın Maceraları'nı Netflix dizisi yapma teklifinde bulunduğunu anlattı.
[h=2]Buket Uzuner'in Atiye davasıyla ilgili acıklamaları:[/h]
Oda TV'nin derlediği yazıya gore Uzuner'in acıklamaları şu şekilde:
"Kaman’ın Maceraları, daha sonra ‘Toprak’, ‘Hava’ ve şu anda sonuncusunu yazdığım ‘Ateş’ dortlemesiyle devam etti. Netflix’te yayınlanan Atiye dizisinin senaryosunun, bu kitaplarımdan intihal edilmesi nedeniyle bir hukuk mucadelesine başladım.
Benim icin intihal yani fikri hırsızlık maddi hırsızlık kadar onemli. Hatta ulkemizde soyut şeylerin daha az gorunurluğu ve telif haklarının gormezden gelinmesi nedeniyle cok onemli bir dava. Ve fikir ozgurluğunu nasıl savunuyorsak fikir hırsızlığına da aynı şekilde karşı olmamız gerektiğini duşunen bir yazarım.

Bu ulkede Sabahattin Ali’den, Tevfik Fikret’ten NÂzım Hikmet’e hep duşunce ozgurluğu icin mucadele edildi. Fakat aynı zamanda duşunce hırsızlığına karşı da mucadele etmemiz gerektiğini duşunuyorum. 2012 yılında başladım bu romanları yazmaya.
Bu romanlardan Atiye dizisinde karakterlerin ozellikle; Defne Kaman, onun şifacı eczacı anneannesi Umay Nine ve ozellikle Toprak romanındaki Arkeolog Guneş Aytan’ın şifreler kitabı olarak kullandığım Kutadgu Bilig’in farklı bicimde kullanımıyla bircok unsurda intihal edildiğini gordum…"
[h=3]'Netflix, Defne Kaman'ın Maceraları'nı dizi yapmak icin teklifte bulundu'[/h]
Gectiğimiz yıl Atiye dizisinin yapım şirketi OG'nin produktorlerinden birinin Defne Kaman'ın Maceraları'nı Netflix dizisi yapmak icin kendisine teklifte bulunduğunu iddia eden Buket Uzuner, yaşanan sureci şu şekilde anlattı:
"2019 yılında Atiye dizisinin produktorlerinden biri mektup yazarak Defne Kaman’ın Maceraları'nı Netflix dizisi yapmak istediğini duyurdu. Ben de yaptığım incelemede son derecede guvenilir bulduğum bu beyefendi ile goruştum. Yani Defne Kaman’ın Maceraları'nın bir Netflix dizisi olarak yapılmasına olumlu yaklaştım. Bu goruşmelerimiz 8 ay kadar devam etti.
Bu sırada bu beyefendi, OG şirketinin, Atiye dizisini yapan şirketin produktorlerinden olan bu beyefendi bana Gobeklitepe’de bir dizi cektiklerinden bahsetti. Ben bununla hic ilgilenmedim. Onu, kendi başka projesi olarak duşundum. Daha sonra bu goruşmelerimiz devam ederken gecen sene aralık ayında Kıbrıs’ta bir cevre ve kadın konulu bir panele davet edilmiştim konuşmacı olarak. O gun otele donduğumde o gece yuzlerce sosyal medya mesajı ile karşılaştım ve cok şaşırdım. Meğer o gun Atiye dizisi yayına giriyor.
Neredeyse 15 yılı bulan emeklerim sonucu ortaya cıkan Defne Kaman’ın Maceraları, Defne Kaman ve anneannesi Umay Nine'nin okurları, sosyal medyanın değişik alanlarında bana mesajlar yollamışlardı. Cok şaşırdım tahmin edeceğiniz gibi… Nasıl bu kadar benzerlik var, siz Defne Kaman’ı Atiye dizisine mi verdiniz, siz yayın kurulunda mısınız, senarist misiniz diye sorular vardı. Daha sonra diziyi izlediğimde ağzım acık kaldı. Defne Kaman başka bir adla Corum’daki Hitit kazı alanından cıkmış Gobeklitepe’ye gitmişti. Tabii cok uzuldum bu duruma. Produktorlerle yazışmalarım sonucunda o kadar onemli bir benzerlik olmadığını bana soylediği kayıtlar elimde mevcut."
[h=3]'Yuzlerce ve binlerce Defne Kaman okuru mu yanılıyor diye kitabı satın aldım ve okudum'[/h]
"Once bu esere yani Atiye dizisine kaynak olduğu soylenen, esinlenilen bir roman var, 'Dunyanın Uyanışı' diye, acaba ben mi yanılıyorum diye, yuzlerce ve binlerce Defne Kaman okuru mu yanılıyor diye kitabı satın aldım ve okudum. Roman bambaşka bir karakterden bahsediyor. Romandaki Atiye, bir koyde evlatlık olarak buyutulmuş ve İstanbul’a gelip beyaz yakalı olarak calışan bir kadın. Sevgilisi de bir ajan.
Oysa Atiye dizisinde ve Toprak romanında Defne Kaman, İstanbullu bir aileye sahip eğitimli bir genc kadın ve bir anneannesi var. Esin kaynağında olan romanda boyle bir anneanne yok, metafizik bazı kavramlar var. Kendi icinde kendine gore tutarlılığı olan bir roman. Benim romanımda bir eczacı anneanne, beyaz saclı bilge, bir de arkeolog Guneş Aytan adında bir erkek arkadaş var."
[h=3]'Bu kadar kolay hırsızlık yapılmamalı'[/h]
"Şimdi edebiyatcılar iyi bilir, aslında edebiyatcı olmaya da gerek yok, bir eserin temeli omurgası, onun ana karakterleridir. Hep verdiğim bir ornek; İnce Memed’den İnce Memed’i cıkarıp yerine Kuyucaklı Yusuf’u koyun. Bambaşka romanlar olur. Bunları Hamlet icin yapabilirsiniz, Madam Bovary icin yapabilirsiniz. O yuzden bir romanın can alıcı yeri, omurgası mekÂnı ve karakterleridir. Şimdi benim bu dortlememde Defne Kaman dort romanda da karakter. Ve aynı zamanda da bu dizide de karakterler uzerine kurulduğu icin Atiye’yi o koyde buyumuş bir kız olarak yapsalar bambaşka bir dizi olacak. Ve dizi devam ettiği surece sezonlar boyu intihal de devam ediyor. Evet 'Turkiye burası' denilebilir ama biz de Turkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız, biz de yazarlarız ve emek veriyoruz. Bu kadar kolay hırsızlık yapılmamalı.
O yuzden bu davanın buyuk ihtimalle kazanılacağını duşunuyorum. Cunku yaz ayları boyunca bilirkişiler calıştılar. Uc eseri de karşılaştırdılar bilirkişi raporları cıkardılar. Edebiyattan anlamanıza sinemadan anlamanıza hic gerek yok. Bunları baktığınızda siz de goruyorsunuz. Son derece acık ve secik. Bu davanın kazanılması buyuk bir emsal olacak. Bundan sonra burası bir intihal cenneti olarak anılmayacak diye ummak istiyorum. Bu benim edebiyatcı olarak cok arzu ettiğim bir şey. Umarım diğer edebiyatcılar da destek verir. Yazarlar dernekleri, yayıncılar birliği… Cunku bu hepimizin meselesi.
Hep beraber bunu sadece Buket Uzuner’i seversiniz sevmezsiniz meselesi yapmamak lazım. Bu bir hukuk meselesi. Ben başkasının kitabına yapılsaydı destek verirdim ve veriyorum da. Fikir hırsızlığı bu kadar kolay olmamalı. Hep birlikte goreceğiz. Şunu yurekten soyluyorum. Ben 30 yıldır yazarak gecinmeye calışan bir kadın yazarım ve 'Haklı olan kazansın' diyorum."
Programın tamamını hemen aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz: