Son yıllarda ozellikle doğa dostu olması nedeniyle hidrojen yakıtlı taşıtlara buyuk yatırımlar yapılmış, dev otomobil ureticilerinden bazıları hidrojen yakıtlı taşıtlarını gorucuye sunmuşlardı. Fakat hidrojen yakıtın henuz somut olarak gorulmediği alanlardan birisi havacılıktı.
Gunumuz ucakları kullandıkları yakıt nedeniyle doğaya bir hayli zarar veriyorlar. Hem doğayı korumak hem de biyoyakıtların masrafından kurtulmak isteyen ZeroAvia isimli bir havacılık şirketiyse uzun suredir hidrojen yakıtlı bir ucak uzerinde calışıyordu. İşte o ucak, dun resmen ilk kalkışını ve ucuşunu gercekleştirdi.
[h=2]Dunya'nın ilk hidrojen yakıtlı ucağı başarıyla uctu:[/h]
ZeroAvia'nın hidrojen yakıtlı ve elektrikli ilk ucağı, dun Birleşik Krallık'taki ufak bir yerleşke olan Cranfield'da ilk kalkışını yaptı. Piper M sınıfı altı koltuklu ucak, şirketin AR&GE tesisinde taxi, kalkış, rota takibi ve iniş aşamalarını başarıyla tamamladı. Boylelikle şirketin Birleşik Krallık hukumeti tarafından desteklenen HyFlyer projesi onemli bir gorevi daha aşmayı başardı.
Proje kapsamında onemli bir adım atmayı başaran ZeroAvia, şimdiyse altı koltuklu ucak geliştirme programı kapsamında kendisine yeni bir hedef koydu. Şirket, bir sonraki hedefini Orkney hava meydanında sıfır emisyonlu 400 kilometrelik bir ucuş yapmak olarak belirledi. ZeroAvia, bu hedefine yıl bitmeden ulaşmaya calışacak.

Birleşik Krallık'ın Sanayiden Sorumlu Devlet Musteşarı Nadim Zahawi, ZeroAvia'nın başarımıyla ilgili "Daha az kirlilik ureten bir hava aracı geliştirmek Birleşik Krallık'ın 2050 yılına kadar sıfır emisyon hedefine ulaşmasına onemli katkıda bulunacaktır." ifadesini kullandı.
Hukumet tarafından desteklenen projeyi yuruten ZeroAvia, yakın zamanda Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson tarafından JetZero Council'e davet edilmişti. Şirket, burada Birleşik Krallık'ı sıfır emisyonlu uzun ucuşlar hedefine goturmek icin yardım etmekle gorevlendirilecekti.