Hamilelik Şekeri hangi hafta Olculur


Gebelik şekeri ne zaman olculur:

24.gebelik haftasında doktorunuz size "şeker yukleme" ya da "şeker tarama testi" şeklinde bir test yapılmasını onerebilir. Hicbir belirti vermeden de gelişebilen gestasyonel diyabet (gebelikte gorulen şeker hastalığı, "gebelik şekeri") 24-28. gebelik haftaları arasında yapılan iki farklı testle araştırılır. Diyabet acısından daha yuksek risk altında olanlara 100 gram glikoz yuklemesi ile OGTT adı verilen tanı koydurucu test, riski duşuk olan anne adaylarına ise 50 gram glikoz ile PPG adı verilen tarama testi uygulanır. OGTT'de birer saat aralıklarla toplam dort kez kan şekeri olcumu yapılırken PPG'de yalnızca 1. saat tokluk kan şekeri olculur.
PPG bir şeker hastalığı tarama testidir ve bu testte kan şekeri değeri yuksek cıkanlarda diyabet şuphesi doğduğundan esas tanı koydurucu OGTT testi uygulanır. PPG yapılması icin tok veya ac olmanız onemli değildir. Şekerli suyu ictikten kanın alınacağı bir saat sonraya kadar hicbir şey yiyip icmemelisiniz.

Gebelik donemi idrar yolu enfeksiyonu gelişimine zemin hazırlar. Bunun en onemli nedeni idrar yollarındaki duz kasların tum duz kaslarda olduğu gibi gevşeme eğiliminde olmasıdır. Bu gevşemeye bağlı olarak akım az da olsa yavaşlar. Bununla beraber anne adayının az sıvı alması da bu tur enfeksiyonların gelişmesini kolaylaştırır.

İdrar yolu enfeksiyonları genellikle idrar yaparken yanma ve sık idrara cıkma şeklinde belirti verirler. Gebelik doneminde ise hic bir belirti vermeyen "sinsi" idrar yolu enfeksiyonlarına sık rastlanır. Bu tur gizli enfeksiyonlar genellikle idrar kulturu incelemesiyle ortaya cıkarılırlar. Doktorunuz sizden boyle bir inceleme istemiş ve gelen sonuca gore antibiyotik kullanmanızı onermişse bunu kabul etmelisiniz. Gizli idrar yolu enfeksiyonları erken doğum riskinin artmasına katkıda bulunabilirler. Dahası tedavi edilmeyen gizli idrar yolu enfeksiyonları bobreklerde dahi enfeksiyon oluşmasına neden olarak daha ciddi sorunları beraberinde getirebilirler.