Dun sizlerle paylaştığımız bir haberimizde, uzaktan eğitim sistemi olan EBA'nın coktuğunu aktarmıştık. Canlı derslere giriş yapmak isterken "Cok Kalabalık" uyarısı alan oğretmenler ve oğrenciler, sisteme erişmekte sıkıntılar yaşamışlardı. Konuyla ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığı acıklama yaparak bir siber saldırının gercekleştiğini dile getirdi.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan acıklamalarda, EBA'ya erişim sorununun temel nedeninin duzenlenen siber saldırılar olduğu ifade edildi. MEB uzmanlarına gore bilgisayar korsanları, EBA sistemine DDoS saldırısı duzenleyerek, oğretmen ve oğrencilerin sisteme erişmesini engellemişlerdi. Milli Eğitim Bakanlığı saldırıya karşı hızlı bir şekilde hareket edildiğini, sistemlerin iki saat icerisinde de normale donduğunu acıkladılar.
[h=2]Milli Eğitim Bakanlığı'nın konuyla ilgili tam acıklaması şu şekilde:[/h]
Eş zamanlı kullanıcı yoğunluğuna bağlı olarak 08.30 - 12.00 saatleri arasında, aralıklı olarak bazı kullanıcılar tarafından karşılaşılan erişim sorunu, vakit kaybetmeksizin teknik ekiplerimizce yapılan iyileştirmelerle hızla cozume ulaştırılmıştır.
22 Eylul itibarıyla uygulamaya alınan canlı ders zaman cizelgesindeki yeniliklerle, bir oğrencinin gun icinde işleyebileceği canlı ders sayısı buyuk oranda artırılmıştır. Bu uygulamayla, TRT EBA TV yayınlarına ilave olarak oğrencilerin, gunluk ders programının tamamına yakınını canlı dersler aracılığıyla, oğretmenleriyle etkileşimli olarak yapması amaclanmıştır. Soz konusu uygulamanın ilk gunu olması sebebiyle eş zamanlı kullanıcı yoğunluğu oluşmuştur. Eş zamanlı kullanımdan kaynaklı bu durumla ilgili tespitler anlık olarak yapılmış ve aynı gun iyileştirmeler devreye alınmıştır. Bu kapsamda oğrencinin, dersin başlamasından 30 dakika oncesine kadar kolaylıkla sisteme erişerek doğrudan canlı dersine katılabilmesini sağlayacak "Hızlı geciş" ozelliği iyileştirilmiştir.

Bunun yanı sıra, yeni donem acılışı ile cok yuksek duzeyde kullanım trafiğine ulaşan EBA, kuresel olcekte dikkat cekerken siber saldırılara da maruz kalmakta ve hizmet kalitesi etkilenebilmektedir. DDoS (Dağıtık Hizmet Engelleme) saldırılarını izleme raporlarına gore, soz konusu saatlerde birden fazla siber saldırı gercekleştiği gorulmuştur. Bu durumun erken farkına varılmasıyla anında mudahaleler neticesinde, 2 saat icinde EBA platformu ve EBA Canlı Ders sistemi hizmet sunmaya devam etmiştir.
EBA Sistemleri 7/24 kontrol merkezi ile izlenmekte ve kesintisiz hizmet sunumu icin gerekli mudahaleler anlık olarak yapılmaktadır. 22 Eylul oğleden sonra ve 23 Eylul tarihlerinde benzer kullanım yoğunluğuyla karşılaşılmasına rağmen herhangi bir sorun olmaksızın oğrenci, veli ve oğretmenlerimize hizmet sunulmaktadır.