Kucuk bir kız cocuğu iken annenizin topuklu ayakkabılarını giyer miydiniz? Makyaj malzemelerine bulandığınız oldu mu? "Halasına cekmiş, suslu ne olacak..." derlerdi meselÂ. Kadın olacak cocuk edasından, işvesinden belli olur muydu? Tanıdığım kadınlardan, cevremde gorduklerimden, bana gelen kadın danışanlarımdan 'aseksuel' gorunumlu, dişi gorunmekten uzak, giyim ve kuşamında olabildiğince kamuflaj yapan, kadın kimliğiyle barışık olmayan kadınları gorduğumde, cinsel olgunlaşma surecinin tam olarak tamamlanmadığı izlenimi ediniyorum. Ruh ve beden butunluğu, cinsel kimliğin sağlıklı bir şekilde gelişmesi ve kabulu ile olur. Dişil kimliğin sağlıklı gelişiminde annenin rol model olması cok onemlidir. Cinsel yaşamı sağlıklı, cinsel duyguların ifadesine olanak sağlayan, kadınsı ozellikleri taşıyan ve gosterebilen annenin kız cocuğu da benzer ozellikler gosterecektir. Ergenlik doneminde bedensel değişikliğe uyum sağlamaya calışan kız cocuğuna annenin yaklaşımı katı, ilgisiz, uzak olursa yetişkin donemde cinsel yaşamda guclukler olması kacınılmazdır. Tabii ki bu donemde babanın baskılayıcı tutumu da olumsuz etkileyecektir. Goğusleri buyumeye, boyu uzamaya, kilosu değişmeye başlayan kız cocuğuna doğru ve guzel aynalama yapmak onemlidir. Bir tanığım kucukken tombul yanaklım diye seven yakınlarına, 30 yaş civarında olduğu donemde hala kızgın olduğunu, yanaklarından nefret ettiğini soyluyordu. Yine bir danışanım annesinin surekli kendisinin kilosu ile ilgili serzenişte bulunmasından rahatsızlık duyuyor ve sık sık bununla ilgili ruyasını getiriyordu. Bu nedenle dış gorunumun cok onemli olduğu buyume cağında cocuklarımıza soylediğimiz tanımlamalara ve yansıtmalara dikkat etmeliyiz. Kimin neyden, nasıl etkilendiğini kestiremeyiz ve bu konuda duşunceli olmalıyız. Ote yandan bakışımızdan yuruyuşumuze, guluşumuzden ses tonumuza, kıyafetimizden sacımıza, manikurumuzden makyajımıza kadar kadınsı olmak, kadınsı olurken bunu en doğal icsel gudulerimizden almak, libidomuzu gereksiz yere baskılamamak, cinselliği sevmek mutlu bir yaşamın kapılarını acar. Cinsel yaşamda partnerinizle sağlıklı bir ilişkiniz olabilmesi icin once kadınsı ozelliklerinizin farkında, bedeninizle barışık ve cinsel konulara ilgi duymalısınız. Cinsel konularda konuşmaktan kacınmak, bu konuları duşunmekten uzak durmak, bunun icin zaman, mekan, ortam hazırlamamak kadın oluşunuzu ve dişiliğinizi budamak anlamına gelir. Cinsel birlikteliği 'iş' gibi goren, evet evet "Bir an once bitse de kurtulsam..." diyen veya gorev gibi yapan ve hatta kocasının talebi karşısında "Uff şimdi bir saat zaman harcayacağım." diyen kadınlar var. Tabii ki buna sebep bircok etken olabilir ama ben burada tamamen kişinin kendi yaklaşımından kaynaklanan, yanlış inanc, oğreti ve bastırılmış duyguların yol actığı davranışlardan sozediyorum. Hanımlar; cinsel yaşamın işlemesi, dişi ozelliklerimize sahip cıkmak, guzelleşme cabalarımız, topuklu ayakkabılarımız, bakımlı gorunmek icin elimizden geleni yapmamız ve butun bunları gururla taşımamız; hepsi biziz... Cok bakımlı ve hoş bir danışanım ev icin alışveriş yaparken duz ayakkabılarını giyiyor eve gelirken eşiyle karşılaşma ihtimaline karşı otoparkta topuklu ayakkabılarıyla değiştiriyordu. Yorumu size bırakıyorum. Son soz; sağlıklı ve doyumlu bir cinsel yaşam icin yatakta teslimiyet onemlidir; kadın olarak teslimiyetten sozediyorum. Bu, cinsel olgunlaşmanın en onemli gostergesidir, yolu da yukarıda anlattıklarımdan gecer.

ALINTIDIR.