1- Tuvalet alışkanlığı icin inatlaşma...
"4 yaşındaki oğlum Mehmet sozde tuvalet alışkanlığını kazanmıştı ama tuvalete pek de istekli gittiği soylenemezdi. Tutabildiği kadar tutuyordu. Bir gun Mehmet, her zamanki gibi tuvaletini son ana kadar tutuyor, ortalıkta dort donuyordu. "Tuvalete gitme zamanı tatlım" dedim. Tabii ki, işe yaramadı. Sonra babası Mehmet'e şoyle dedi; "Şimdi tuvalete gidersen sana 1 TL veririm."
Mehmet teklifin gercek olup olmadığını tartmaya calışıyordu... Eşim cebinden 1 TL'yi cıkardığında Mehmet ucarcasına tuvalete koştu. "Ona tuvalete gitmek icin ruşvet almayı mı oğreteceksin?" diye sordum. "Ona boyle mi ornek oluyorsun?" Eşim muzipce baktı. Olan şuydu; O gunden itibaren, Mehmet tuvalete gitmek konusunda yeni bir anlayışa sahip oldu. "Neden tutayım ki?" diye duşunmeye başladı. Aynı taktiği yine kullanır mıyım, emin değilim, ama şunu oğrendim; Bazen yaratıcı olmak ve kuralları biraz esnetmek işe yarayabiliyor."

2- Sofra Kavgaları
Elif, kızı Ceyda'nın sağlıklı yiyeceklerin tadına bile bakmamasından usanmıştı. "Brokoli, şeftali, biftek veya değişik kokan hicbir şeyi yenıiyordu" eliyor Elif.
Bir gun cozumu tesadufen buldu: "Benim tabağımdan yemesine izin verdim. Gulunc gelebilir ama işe yaradı". Boylece Ceyda yemeklerini annesinin tabağından yemeye' başlamış ve gittikce yeni tatlar deneyen bir minik gurme haline gelmiş. "Şu anda Thai yemeği bile yiyor" diyor Elif.

Gercekten de, okul oncesi yıllarda, yemek masası bir savaş meydanına donebilir. Bu konuda ise minik Mehmet'i ornek vermek istiyoruz. Mehmet ve annesi şekerli gıdalar konusunda savaş halindeydiler. Mehmet her turlu şekerli gıdayı yemek istiyordu. En sonunda annesi, "neden olmasın" diye duşundu ve bir şartla izin verdi; once sağlıklı besinlerden oluşan oğununu bitirirse, vitamin ve mineral katkılı şekerli gıdalardan "tatlı" niyetine tuketebilecekti. Yemek kavgalarını bitiren daha ilginc bir "Neden olmasın?" taktiği de şoyle; okuloncesi yaş grubundaki ikizlerine Bruksel lahanası yedirmeye calışan akıllı anne işe once evdeki sevimli hamster'dan başlıyor. Cocuklar evcil hayvanlarının lahana yediğini gorduklerinde bu sebze cazip hale geliveriyor. Hatta şu an 10 yaşında olan ikizlerden birinin favori yiyeceği Bruksel lahanası... Şaşırtıcı değil mi?

3- Bez Faciaları
Hulya 2 yaşındaki kızını, super emici beze rağmen coğu sabah ustu başı batmış halde buluyordu. Bir akşam kızının bezinin altına, gobeğini ve yapıştırma bantlarının olduğu bolgeyi kapsayacak şekilde bir de maksi bez koymaya karar verdi. Boylece karnının ustune yuzukoyun ve poposu havada yatmaya alışkın ufaklık, herhangi bir sızıntı olmayınca daha konforlu uyumaya başladı.
Uc cocuk annesi Pelin ise, her fırsatta keyifle bezini cıkaran 15 aylık kızı Fulya ile ne yapacağını şaşırmıştı. Cozumu ise tamir cantasında buldu! "Koli bandıyla bezin bağlantı yerlerini kapatacak şekilde bir tur atarak onu bantlıyordum. Bandı acamadığı gibi denemeyi bile bıraktı. İşin tek kotu yonu dışarıda bezini değiştirirken uzerimize yonelen bakışlar oldu!"

4- Oturak dertleri
Funda uc yaşındaki oğlu Furkan’ın ihtiyacını lazımlık dışında her yerde gidermesini onleyemiyordu; "Sonunda fark ettim ki aslında her seferinde aynı yere, oturma odamızdaki saksıya tuvaletini yapıyordu. Bunu fark edince ona "Niye lazımlığı bu saksının arkasına koymuyoruz" dedim. Bu bizim gizli lazımlığımız olur. Furkan bu fikirden cok hoşlanmıştı. Aylarca onu binbir ruşvetle ikna etmeye calışmamıza rağmen, başarılı olamamıştık." diyor Funda. Birkac ay sonra gizli lazımlık torenlerle tuvalete taşındı.
Bir başka oturumuz ise şoyle anlatıyor; "Eğlencenin etkisini kucumsemeyin. 3 yaşındaki oğlumla lazımlık dansları geliştirdik. "Ciş dansı, " kaka dansı" ve hatta "gaz dansı"mız bile vardı! Her birinin; elleri sallamak, ayakları yere vurmak gibi farklı kareografisi vardı. Bu danslar ev halkını gulmekten yerlere yatırıyordu. Tabii ki, daha buyuk alkış alıyorlardı."

5- Dolaptaki canavarlar
Cocuğunuza gore canavarlar gercekten var!
Şimdi 8 yaşında olan Ege'nin annesi oğlunun bu korkusunu nasıl yendiğini şoyle anlatıyor: 'Ege 6 yaşındayken filmlerdeki ve kitaplardaki kotu adamların uyku vakti onu almaya geleceği konusunda endişelenmeye başladı. Bunun uzerine ben de adamları uzak tutmak icin komik hikayeler anlatmaya başladım. Kotu adamı gulunc halele hayal etmek sizi guldurebiliyorsa onun gucunden de etkilenmezsiniz. Mesela bir canavarın hulahup-cember cevirme yarışmasına katılmasını konu eden bir hikaye uydurdum. Yarışmayı kaybediyor cunku bir suru kolu birbirine dolanıyor, yere duşuyor ve cok utanıyor. Aptalca bir hikaye mi? Evet. Etkili mi? Kesinlikle. Ege'yi bir kez gulumsetebilirsem daha kolay rahatlayıp sakinleşiyordu."
Başka ornek daha: 5 yaşındaki kızı Ayşe odasında canavar olduğuna inanıyordu. Annesi hava temizleyici spreylerden sıkmayı akıl etti ve canavarların guzel kokan evlerden hoşlanmadıklarını soyledi. Her gece odaya aynı spreyi sıktı ama işe yaradı. Tabii başka yollar da var; canavarları korkutacak bir şarkı, canavarı gecirmeyen bir perde, canavarların anneleriyle sizin yapacağınız sert bir telefon konuşması...

6- Emzik bağımlılığı
Unutmayın, sebebini doğru şekilde anlatamazsanız sevdiği sıradan bir kutudan bile ayrılmak travmatik hale gelebilir bazen. Seda'nın 3 yaşındaki oğlu Sinan ile boyle bir deneyimi var. Sinan uzun suredir anaokuluna emziği olmadan gitmeyi reddediyordu. "En sonunda ona emziğe fakir bir bebeğin ihtiyacı olduğunu soyledim" eliyor Seda. "Hemen ağzından cıkardı ve " fakir bebeğe ver" diyerek emziğini bana uzattı". Seda bir daha emzik konusunun acılmadığını fark ettiğinde bir hayli şaşırmış; "İnanamadım, onca zamandır bu konuda fikri denemeye değer. Biraz ilhama ihtiyacınız varsa mesela ufaklığı sevgili emziğini ucan balona bağlamaya ikna etmeyi deneyin. Yasemin'in oğlu Kutay'ın, kılları iyice yıpranmış "ayıcıklı eski diş fırcası" gibi daha az arzulanan eşyalara bağlanma eğilimi vardı. Ayrılmasını kolaylaştırmak icin, fırcayı "ozel bir kutuya" yerleştirip kucuk bir toren duzenledik diye anlatıyor Yasemin. "Boylece ne zaman isterse eski diş fırcasını ziyaret edebileceğini biliyor!"