Ek gıdalara geciş ve kabızlık sorunu
Eğer bebek normal sıklığının dışında birkac gun kaka yapamadıysa, sert ve yoğun, zaman zaman cakıl taşı gibi dışkılıyorsa, bunu yaparken acı cekiyorsa veya kakasında kanlı izler varsa kabız olmuş demektir. Kabızlık uc gunden fazla surmuşse ve dışkıda kan gorulmuşse bebek mutlaka doktora goturulmelidir.
Yeni doğan bebeklerde kabızlık cok daha az gorulur. Bebeğin kaka yaparken yuzunun kızarması normaldir, kabız olduğu anlamına gelmez. Genelde anne sutu alan bebekler daha sık kaka yaptıklarından kabızlık gorulmez. İnek sutu alan bebekler ya da formul mama ile beslenen bebeklerde kabızlık gorulme olasılığı daha fazladır.
Bebek anne sutu alıyorsa ve buna rağmen bebekte kabızlık yaşanıyorsa, anne diyetinde kabızlığı onleyici besinlere oncelik verilmelidir. Bebekler ve kucuk cocuklar formul mama alıyorlarsa kabızlığı onleyici mamalar tercih edilmelidir. Eğer kucuk bir bebekte yine de kabızlık meydana gelirse, buyuk olasılıkla yetersiz beslemeden ileri gelmiş olabilir. Bu nedenle, bebeğe yeterli miktarlarda anne sutu ya da mama verilmesi ozellikle onemlidir.
Kabızlık, kalınbağırsağın sonundaki kaslar sertleştiği ve kakanın normal gecişini onlediği zaman meydana gelir. Kaka bağırsakta ne kadar uzun sure kalırsa, o kadar sıkılaşıp kurur ve vucuttan atılması zorlaşır. Sertleşmiş kaka kalın barsağın son kısmından gecerken yırtılmalara ve catlaklara neden olur. Bu da bebeklerde ve cocuklarda kasılmalara neden olur. Cocuklar, bu acıyı yaşamamak icin kakayı tutmak isteyebilir ve dışkılama hissini bastırabilir. Bu da kakanın icerde daha cok kurumasına, buyuk cap ve hacme ulaşmasına neden olur. Boylece kabızlık dongusu başlamış olur.
Kabızlığın bircok nedeni vardır. Genelde beslenme alışkanlıklarından ve duzensizliklerinden dolayı olur. Bazı enfeksiyon hastalıkları, metabolik hastalıklar ve bazı ilaclar da kabızlığa neden olabilir. Ek besinlere geciş ve diş cıkarma da kabızlığa neden olabilecek etkenlerdir. Kabızlıkta en onemli durum yemek duzenidir. Cocuğun lifli gıdalar alması, bol sıvı tuketmesi, duzenli dışkılama amaclı tuvalete gitmesini sağlamak alınacak onlemlerdir. Yanlış beslenmenin yanında, bebekteki ve cocuklardaki hareketsizlik de kabızlığa neden olabilir.
Bebeklerde ek gıdalara başlandığında; muz, patates ve pirinc lapası kabızlığa neden olabilir. Bu gıdalar daha aralıklı zamanlarda verilmelidir. Bebeğin beslenmesine daha fazla meyve ve sebze puresi eklenmelidir. Bebeğe, bir yaşına kadar inek sutu verilmemelidir. Sulandırılmış meyve suyu ve oğunler arasında kaynamış ılık su kabızlığı yumuşatabilir. Hazır mama kullanılıyorsa olcusunu doktor kontolunde tekrar gozden gecirilmeli ve iceriğinde prebiyotik lifler iceren mamalar tercih edilmelidir.
Ek besine gecmiş olan bebeklerde ve cocuklarda beslenme şekli; sebze, meyve, baklagiller, kepekli ekmek, yulaf gibi artık bırakan lifli yiyeceklerden zengin olmalıdır. Cocukların beslenme diyetinde ozellikle; kuru erik, kayısı, kuru uzum, bezelye, fasulye, brokoli, kabak, kepekli ve tahıllı ekmekler olmalıdır.
Ek gıdalara geciş ve kabızlık sorunu
Çocuk Büyütme0 Mesaj
●63 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Aile, Evlilik, Evlilik Hazırlığı
- Çocuk Büyütme
- Ek gıdalara geciş ve kabızlık sorunu
-
13-09-2019, 22:25:46