Kadın gozuyle hayattan kareler
Anadolu Hayat Emeklilik tarafından beşincisi gercekleştirilen "Kadın Gozuyle Hayattan Kareler" fotoğraf yarışmasında dereceye giren ve sergilenmeye değer bulunan 44 eser, 23 Eylul’e kadar Metrocity'de sergilenecek.
Yarışma birincisi Ece Polen Erciyas'ın "Kadının Ozgurluk Cabası" fotoğrafı
Anadolu Hayat Emeklilik’in, Turkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu (TFSF) danışmanlığında duzenlediği, fotoğrafa ilgi duyan amator ve profesyonel yuzlerce kadının katıldığı Kadın Gozuyle Hayattan Kareler fotoğraf yarışmasında odule ve sergilenmeye değer bulunan eserler, 9-23 Eylul 2011 tarihleri arasında Metrocity Alışveriş Merkezi’nde sergileniyor.
Kadınlara ozel fotoğraf yarışması Kadın Gozuyle Hayattan Kareler, “Hayata Dair” temasıyla 3 Ocak-14 Mart tarihleri arasında gercekleştirildi. Arel Universitesi Guzel Sanatlar Fakultesi Dekan Vekili Prof. Guler Ertan, fotoğraf sanatcıları Aramis Kalay, Timurtaş Onan, Laleper Aytek ve Anadolu Hayat Emeklilik İletişim Muşaviri Nihan Guney’den oluşan juri, Turkiye’nin dort bir yanından 1434 amator ve profesyonel kadın fotoğrafcının hayata dair anları yakaladığı 6 bin 454 fotoğrafı değerlendirdi.
Yarışmada dereceye giren ilk uc eser ve sergilenmeye değer bulunan 41 fotoğraf anadoluhayat web sitesinden ilan edildi. Yarışmada “Kadının Ozgurluk Cabası” isimli fotoğrafıyla Ece Polen Erciyas birincilik, “Apocalytpto” isimli fotoğrafıyla Ayşe Hayta ikincilik ve isimsiz fotoğrafıyla Ebru Cınar ucunculuk odulune layık goruldu. 5-29 Mayıs 2011 tarihleri arasında Tepe Nautilus Alışveriş Merkezi’nde yer alan Kadın Gozuyle Hayattan Kareler ’11 Fotoğraf Sergisi, 9-23 Eylul 2011 tarihleri arasında Metrocity Alışveriş Merkezi’nde fotoğraf severlerle buluşacak.
“Kadın Gozuyle Hayattan Kareler” fotoğraf yarışmasına, ilk duzenlendiği 2007 yılından bu yana 5 bine yakın kadın, 20 bini aşkın fotoğrafla katıldı. Geride bıraktığı 5 yılda Turkiye’nin en cok ilgi goren yarışmalarından biri haline geldi. Bu yılki sergide yer alan, insana, hayata ve ozellikle kadına dair bu 44 fotoğraf karesi, toplumsal belleğimizin kadına dair nadide mozaiğinin birer parcası olarak one cıkıyor.
Yarışma ikincisi Ayşegul Hayta'nın "Apocalypto" adlı fotoğrafı
Dereceye girenler ne diyor?
BİRİNCİ
Ece Polen Erciyas, Ankara
Eser: Kadının Ozgurluk Cabası
“Kadının ozgur olması icin, once kendiyle yuzleşmesi gerek”
Fotoğrafım “Kadının Ozgurluk Cabası”, gunumuz kadınının dışarıdan maruz kaldığı zorluklar nedeniyle kendi icinde yarattığı hapsi anlatıyor. Kadınların hissettiği, omuzlarında hep taşımak zorunda oldukları bu hissi, sadece kadınların anlayabileceklerini duşunuyorum. Bu nedenle bu fotoğraf butun kadınlar icin; ulkemizdeki ve tum dunyadaki. Bir kadının, zorluklar altından ayağa kalkarken, uzerinde bir erkekten cok daha fazla yuk vardır; icindeki bircok ikilemle, bircok şupheyle baş başadır. Kadının ozgur olması icin, once kendiyle yuzleşip icinde actığı savaşı yenmesi gerekmektedir. Fotoğrafımın, icimizde yarattığımız hapis duygusunu yenip, ona dışarıdan bakabilecek gucu bulabilmemizi sağlamasını amacladım. Kadın Gozuyle Hayattan Kareler katıldığım ilk fotoğraf yarışmasıydı ve bu yarışmada odul almak benim icin buyuk bir gurur kaynağı oldu. Benden desteğini hicbir zaman esirgemeyen canım annem ve babama ve tabii ki bu yarışmayı duzenleyip, birinciliği bana layık goren herkese cok teşekkur ediyorum.”
İKİNCİ
Ayşegul Hayta, Mersin
Eser: Apocalypto
“Aşağıdakilerin yukarı bakışlarını belkide hic merak etmedik”
“Tarsus civarında sera işciliği yapan doğulu bir ailenin altı cocuğundan en kucuğuydu ‘Apocalypto’ ismini verdiğim, derin bakışlarıyla beni derinden etkileyen cocuk. Gunlerce etkisinden kurtulamadığım o atmosferden bana bir bu fotoğraf, bir de deklanşore basarken doktuğum gozyaşlarıydı hatıra kalan. Kadınlar adına duzenlenen bu prestijli yarışmada odul almak benim icin buyuk bir onur ve mutluluk vesilesi… Boyle buyuk ve anlamlı bir organizasyona imza atan tum emeğe saygılar sunuyorum.”
Yarışma ucuncusu Funda Ebru Cınar'ın isimsiz fotoğrafı
UCUNCU
Funda Ebru Cınar, İzmir
Eser: İsimsiz
“Yolcu yol olur sonunda”
“Tulden bir kadının yolunu arayan yolculuğudur bu. Geri donmeyi beceremeyeceği, bir kez gitse artık hep gideduracağı icin asla cekip gitmeyen tul kadının yolculuğu. Kendine doğru ilk adımını atan kimsesiz bir yolculuk. Geniş zamanda, olmuşların ve olacakların vaktinde, hic kimse olana dek eksilterek kendini yol alan tul kadının yolculuğu. Kararsız selamlaşmalardan, iyi hesaplanmış karşılaşmaların anlık yuzlerinden gizlemiş yuzunu. Yolculuk icin hafiflemiş belli ki tul olmuş. Kendine aldırmayan ayaklarının seyir halindeki goruntusu yuruduğu yollara bakıp, gidemediklerinin yasını tutan ayakları… Gitmenin yol olduğu, yolun duş olduğu, yolculuğun kimsesizlik olduğu hem zaten ‘kimse’ olmanın cok da umursanmadığı haritasız ve zamansız bir yolcunun yolculuğu. Ayaklarının en genc halini almış yanına, belki biraz utopik olur ama, yolcu yol olur sonunda... 'Kadın Gozlerimizi' desteklediği icin Anadolu Hayat Emeklilik’e ve değerli juri uyelerine sonsuz teşekkurlerimi sunuyorum.”