Ulkemizde depresyon yuzunden psikiyatra giden kadınların coğu, kayınvalide meselesinden gidiyorlarmış. Bana da bu konuda hanımlardan mailler geliyor. “Cok bunaldık, nasıl davranmalıyız?” diye. Herkese tek tek cevap veremediğim icin buradan cevaplamış olayım.

Gelinler genellikle kayınvalide ile ya catışmaya giriyorlar, duşman oluyorlar ya da kayınvalide ile irtibatı azaltarak, az goruşme yolunu tercih ediyorlar.

İkisi de cozum değil.

Oncelikle kayınvalidenizin iyi olmasını beklemeyin, siz iyi olun. Bir gelin kayınvalidesinin huyunu değiştiremeyeceğine gore, en akıllıca olanı kayınvalidesini tanıyıp, ona gore doğru adımlar atması olabilir. Cunku kayınvalide ile sorun olduğunda kayınvalideniz uzulur; fakat sizin evliliğiniz bitme noktasına gelebilir. Eşinizle birbirinizden nefret etmeye başlayabilirsiniz. Sağlığınızdan olabilirsiniz.

Kayınvalidenizin size hicbir zaman veremeyeceği zararı, yanlış davranarak, sinir olarak kendi kendinize vermeyin.

Bu noktada en cok zararı kadın ve eşi goruyor. O zaman kayınvalide ile catışmadan değil, cozumden yana olunmalı.

İyi bir iletişimde en onemli şey karşınızdakini tanımaktır. Tanır ve ona gore adım atarsanız, işiniz kolay olur.

Ben en cok gorulen kayınvalide tiplerini grupladım. Tabi bu gruplara girmeyen tiplerde vardır; ama ben en cok gorulenleri yazdım.

Umarım işinize yarar.

Oğluna duşkun olanlar: İyi niyetlidirler, gelinleri ile oğullarının mutlu olmasını isterler; fakat oğullarından kopmak istemezler. Sık sık yemeğe gelsinler, onlarda yatsınlar, zamanlarının coğunu onlarda gecirsinler isterler. Yemek yapar cağırırlar, bir sebeple surekli goruşmek isterler.

Ozellikle oğullarının yeni evlendiği donemde bu duşkunluk had safhadadır; cunku evlatları yeni evden ayrılmıştır, onu az gormek, kaybetmiş gibi olmak zorlarına gider, yaptıkları yemekler boğazlarından gecmez.

Gelinler oğullarına duşkun kayınvalide modeline gıcık olurlar. Gitme gelme konusunda eşleriyle surekli inatlaşırlar. Kocalarının ailelerinin yanına tek başına gitmeleri bile sorun olur. Ne kendi gitmek ister ne kocasını gitmesini ister. Oysa yapılacak en akıllıca davranış inatlaşmadan ilişkileri surdurmektir.

Yeni evliyken biraz daha fazla gitmek, yaptıkları yemeklerini ovmek, iyiliklerini takdir etmek onları mutlu eder. Gelinler, yeni evliyken cok gidersek hep oyle alışırlar, oyle isterler diye korkuyorlar. Uzak durmaya az goruşmeye calışıyorlar. O zamanda aile, oğlumuz elden gidiyor, korkusu ile daha cok ustune duşebiliyor, bu da işleri iyice cıkmaza goturuyor. Zamanla bu duşkunluk azalır, onlarda oğullarının evden ayrıldığını ayrı bir evi olduğunu kabullenirler, tabi gelin yanlış bir metot izlenmezse.

Tabii bir de birlikte oturanlar var. Boyleleri icin oğluna duşkun anneler daha da sorundur. Bu kayınvalidelerin gelinlerin yatak odasına girip oğullarının ustunu orten tipleri bile mevcuttur. Gelinin gece yıkanıp yıkanmadığı takip edenler de mevcut bu arada. Her duruma sinir olup kendine ve eşine zarar vermektense cok ciddiye almamak, gulup gecmek gerekir, bu tiplere.

Kıskanc olanlar: "Oğlumu kaybediyorum" korkusuna duşerler. Oğullarının kendinden başka bir kadını cok sevmesine tahammul edemezler. Korkarlar ki oğulları karısının sozune bakıp annesini sevmekten vazgecebilir. Bu yuzden oğlu ve gelininin cok iyi anlaşmalarından, muhabbet etmelerinden rahatsız olurlar. Fakat gelinlerin zannettiği gibi ayrılsınlar da istemezler.

Boyle bir kayınvalideniz varsa onun yanında cok mutlu pozlara girmeyin, eşinizle birbirinize “aşkım, canım” gibi muhabbet hitaplarında bulunmayın, onun kıskanclık damarlarını zorlamayın.Kayınvalidelerinin kıskandığını anlayan gelinlerin coğu, inadına, kayınvalidesini sinir etmek icin cok mutluymuş havalarına girerler. Kocalarının aldığı her yeni şeyi, kayınvalideyi catlatmak istermiş gibi gozlerinin icine sokarlar. Bu davranış zarardan başka bir şey getirmez. İnsanların hasetlik ve kıskanclık duygularını koruklememek lÂzım, zararlarından korunmak icin.

Gecenlerde bir hanım anlattı: “Kocam bana yıllarca yalvardı ‘Annemlere gidince arada ufak ufak kavga edelim, annem sevinir.’ dedi ama kesinlikle kabul etmedim onların yanında hep cok iyiymişiz gibi davrandım; ama şimdi anlıyorum ki bu davranışımın bana cok zararı olmuş.”

Kıskanc kayınvalidenin yanında eşinizle muhabbet etmeniz en buyuk hata. Kıskanan kayınvalideler tehlikelidir, oğlunun size olan ilgisini azaltmak icin arkanızdan konuşabilir bu da zamanla eşinizi etkileyebilir. Bu yuzden en iyisi akıllıca davranmak, onun kıskanclık duygularını kabartmamak gerekir.

Gelini kabullenmeyenler: Oğlu onun sectiği kızla evlenmeyen kayınvalidelerdir onlar. Coğu zaman akrabadan ya da komşudan bir kız, gelin adayı olarak beğenilir; fakat oğlu onu dinlemez, gidip başka bir kızla evlenmek ister. Yeni gelin adayı bir turlu beğenilmez, kızın ailesine, boyuna posuna turlu kusurlar bulunur. Nişan duğun aşamalarında turlu sorunlar cıkarırlar, surekli soylenirler, gelinin her yaptığı onlara batar.

Bu kayınvalideler ile zıtlaşmak, inatlaşmak kimseye bir şey kazandırmaz. Tam aksi gelin inatlaştıkca oğluna "Gordun mu benim dediğim kızı almadın, bu gelin bizi beğenmiyor, karın bizi sevmiyor." diye arkanızdan konuşur. Kotulukten kimse hic bir şey kazanmaz. Allah rızası icin iyi davranmak, huysuzluklarını gormezden gelmek lÂzım. Her insanın bir zayıf noktası vardır. Kayınvalidenin zayıf noktasını bulup oradan yaklaşmak kazanmaya calışmak daha akıllıca olur. Kiminin zayıf noktası paradır. Ona hediye almak, altın goturmek gonlunu kazanmanızı sağlayabilir.

Bazıları gelinin iş yapmasından mutlu olur. Misafiri geleceği zaman pasta borek yapmak ya da yemek yapıp goturmek, evini temizlemesine yardım etmek, sizi kabullenmesini kolaylaştıracaktır.

Gelinden ilgi bekleyenler: Onlar kayınvalide olma konusunda ağır takılırlar. Oğullarına gelinlerine hicbir şekilde mudahale etmezler. Onları evlendirerek butun gorevlerini yapmış gibi dururlar. "Biz geline hic karışmayız, anlayışlı, akıllı kayınvalideleriz." havasındadırlar. Koca bir yalan. Gelinleri, oğulları, gelip gitsin diye can atarlar; fakat gelmezlerse de "niye gelmiyorsunuz?" demeye de tenezzul etmezler. İyi kayınvalide olacağız diye kendilerini fazlasıyla kasarlar. Bakmayın siz onların "Evladım siz yuvanızda mutlu olun, bu bize yeter" demelerine. Yolunuzu gozlerler; fakat soyleyemezler. Onları kendi hallerine bırakmayın, irtibatınızı kesmeyin.

El gun icin yaşayanlar: Bu kayınvalideler icin en onemli şey "el ne der" dir. Butun gayretleri ele gune karşı iyi gorunmektir. Genellikle gezmeci tiplerdir. Tabii cok gezdikleri icin misafirleri de eksik olmaz. Her yere gelinle gitmek isterler. Misafiri geldiğinde de gelin hizmet etsin, ele gune karşı acık vermeyelim kaygısındadırlar. Gelinler kayınvalide ile bu kadar takılmayı sevmezler. Zaten onlara takılırlarsa kendi ev duzenleri kalmaz. Gonulleri olsun diye fırsat buldukca gezmelerine katılmaya calışın. Gidemediğiniz zamanda tatlılıkla halletmeye calışın, mazeretlerinizi soyleyin. Surat asarlarsa aldırış etmeyin, tavır almayın, kızgınlıkları cabuk gecer genellikle.

Kırılgan tipler: Bu tipler alıngandır, her sozden nem kaparlar, kuserler. Hep ilgi beklerler. Kucucuk hastalıkları abartır, ilgi gormek icin yataklara duşerler. Cocuk gibidirler. İlgi gorduklerinde cabuk mutlu olurlar.

Hep takdir bekleyenler: Onların en cok istediği "Ne kadar iyi kayınvalide" olduklarını gelinden duymaktır. Onlar genellikle kendi ailelerinden takdir gormemiş olanlardır. İyidirler; fakat elbette hatasız değillerdir. Eğer kucuk hatalarına odaklanmaz, iyiliklerini takdir ederseniz, sizden iyi gelin yoktur.

Feminist kayınvalideler: Onlara gore erkek milletinin hepsi birdir, oğlu da olsa. Bu yuzden hep gelinlerini haklı gorurler, oğullarına karşı gelinlerinden taraf olurlar. Onların gazlarına gelip eşinize tavır almayın, "Bak annen bile beni haklı buldu." diye şişinip, hatalarınıza kılıf bulmayın. Eşinizin hatalarına gormek yerine kendi hatalarınızı gormeye calışın. Kayınvalidenizin sozlerini cok ciddiye almayın, sonra eşinizle aranız bozulur.

Korkak kayınvalideler: Yeni nesil kayınvalideler fena halde gelinlerinden korkuyorlar. "Oğlan zaten bizim oğlan aman gelinle arayı bozmayalım." diye her daim gelinle iyi gecinme calışmasındadırlar. Gelinlerin her turlu saygısızlığını gormezden gelir, haklı mazeretler bulmaya calışırlar. Oğlu ve gelini arasındaki tatsızlıklarda da feminist kayınvalideler gibi hep gelinden yana olmaya calışır, oğullarına kızarlar. Kayınvalideniz hep sizi haklı cıkarmaya calışıyorsa, bu sizin haklı olduğunuzu gostermez, kadıncağız sizden korkuyordur. Tırnaklarınızı biraz kısaltın.

Ahlakı kotu olanlar: En zor olan onlardır. Kotulukleri sadece gelinlerine değildir. Pek sevilmeyen tiplerdir; huysuz ve gecimsizdirler. Akrabalarına, eşlerine, kendi evlatlarına da kotu davranırlar. Huysuz tiplerdir. Yapılan iyiliklere bile bir kulp takarlar. Arıza cıkaracak şeyleri mutlaka bulurlar. Bu tiplere kızmak ve sinirlenmek, yaptıklarında mantık aramak ruh sağlığınızı bozar. Sadece acımak lÂzım. Dunya ve ahiret hayatları zarar icinde olan kadınlardır onlar.

Allah rızası icin iyilik yapmayı onlarda tadabilirsiniz. Cunku hicbir iyiliğinizin kıymetini bilmeyeceklerdir belki altından kotuluk bile arayacaklardır. Zaten yaptığınız her iyiliği yapmaya sizi mecbur gorurler. Onların huysuzluklarına takılıp hayatı eşinize de kendinize de zindan etmeyin. Bakalım ne kadar Allah rızası icin davranabiliyorsunuz kendinizi test edin.

Sema Marasli`dan alintidir...