'Agzınızın tadı kacmasın' diye hep susuyorsunuz, ta ki patlama anını yaşayıp, haklıyken haksız duruma duşene kadar..
Sırf tartışma cıkmasın, ortamın tadı kacmasın, patron size takmasın, evliliğiniz kavgalı gurultu olmasın diye sustukca susuyorsunuz. Ta ki ofkeyle patlayıp her şeyi berbat edeceğiniz gune kadar...
Karşımızdaki insanla 'Ne olacak bu memleketin hali' başlığı uzerinden saatlerce konuşabiliyoruz. Cocuğumuz icin hayal ettiğimiz eğitim, son gittiğimiz tatil, hangi unlunun kiminle beraber olduğu hakkında gayet rahat, ozguvenli ve keyifli bir şekilde sohbet edebiliyoruz. Ancak konu, hayatımızı doğrudan etkileyecek onemli konulara geldi mi dut yemiş bulbule donuveriyoruz. Sanki biz hic soylemeden de mudurumuz maaşımıza zam yapacak, aramadığı icin kırgın olduğumuz arkadaşımız telepati yoluyla uzuntumuzu hissedip arayıverecek ya da sevgilimiz o cok sinir olduğumuz davranışına birden son verecek sanıyoruz. Neyse ki ilişki uzmanları imdadımıza yetişiyor ve bize hayati onem taşıyan konulara nasıl girmemiz, kendimizi nasıl ifade etmemiz gerektiği konusunda ipucları veriyorlar.
7 ADIMDA DOĞRU DİYALOG YOLLARI
1. Kendinizi savunun
Bir kız arkadaşınızı duşunun; canı sıkkınken hic haber vermeden sık sık kapınızı calıyor, sizi zorla bir yerlere goturuyor, sizin onunla goruşmeye ihtiyacınız olduğunda ise nedense hep meşgul oluyor. Ve siz rahatsızlık vermeye başlayan bu durumla ilgili onunla bir turlu konuşamıyorsunuz. Gecmişte birisine karşı kendinizi nasıl savunduğunuzu duşunun. Orneğin size ait olmayan bir odeme nedeniyle kapınıza dayanan kargo şirketi elemanına karşı kanınızın son damlasına kadar nasıl tartıştığınızı ve yanlışlık ortaya cıktığında ne kadar rahatladığınızı hatırlayın. Arkadaşınızla hislerinizi paylaştıktan sonra onun bir sure kendini kotu hissetmesi kacınılmaz olacaktır ama zamanla her şey rayına oturacaktır. Bunun, bir gun aniden ona bağırıp cağırmaya başlamanızdan ve belki de arkadaşlığınızın sona ermesinden cok daha sağlıklı bir yol olduğunu inkar edebilir misiniz?
2. Kendinize ve ona acık olun
Hangi duyguların etkisi altında olduğunuzu duşunun; mutluluk mu, uzuntu mu, kızgınlık mı, gıpta mı, utanc mı, ofke mi? Karşınızdaki kişinin onun icin onemli olan bir gunde yanında olamadığınız icin ateş puskurduğunu, oysa sizin bugune kadar benzer durumlarda hep onun yanında olduğunuzu farz edelim. Duygularınızı yazın; kendinizi suclu hissettirdiği icin ona kızgınsınız. Sizin varlığınıza bu kadar değer verdiği icin onu takdir ediyorsunuz. Sizin diğer sorumluluklarınızı da onemsemesine ihtiyac duyuyorsunuz.
3. Doğru zamanı secin
Doğru yer ve zaman cok onemli... Orneğin eşinizle sosyal hayatınızın monotonlaştığını ve daha hareketli bir yaşam istediğinizi konuşacaksınız, onun kanepede keyif yaptığı anı tercih etmeyin. Bunun yerine beraber gittiğiniz harika bir partinin donuşunde, ikinizin de keyfi yerindeyken, hareketli bir sosyal yaşamın ikinize de ne kadar iyi geldiğine vurgu yapın.
4. 'Sen' değil 'Ben' dilini kullanın
Bir konuyu tartışmaya acarken unutmamanız gereken şeylerden biri de surekli eleştirmekten kacınmanız gerektiği... Karşınızdakini 'Sen boyle davranıyorsun' diye eleştirmeye başlamadan once sakinleşin ve o davranışın sizde hangi hisleri uyandırdığına odaklanın. Bu duyguları dile getirirken de 'Ben boyle hissediyorum' ile başlayan cumleler kurun.
5. Sorun değilmiş gibi yapmayın
Biz kadınlar bazen canımızı cok sıkan bir olay hakkında 'hic onemli değil' diyebiliyor ya da bir kabahatimiz yokken sırf sorun cıkmasın diye ozur dileyebiliyoruz. İtiraf edin, buluşmak icin sozleştiğiniz arkadaşınız yarım saat gec geldiğinde aslında cok sinirlenmişken, sırf gecenin tadı kacmasın diye 'Olsun, ben de yeni geldim zaten' deyip tum sinirini yutan siz değil miydiniz? Oysa bekletilmenin size kendinizi kotu hissettirdiğini kibarca dile getirmeniz hem sizi rahatlatacak hem daha durust bir arkadaşlığın yolunu acacak hem de arkadaşınızın bir dahaki sefere daha dikkatli davranmasını sağlayacak.
6. Siz buna değersiniz
İnsanların sizi dinlemek istemediğini nereden cıkardınız? Daha en baştan 1-0 yenik başlamaya ne gerek var? Siz kendinizi değersiz hissettiğiniz surece orneğin patronunuz da maaşınıza zam yapmayı aklının ucundan gecirmeyecek. Boyle hissetmek yerine iş hayatındaki başarılarınıza odaklanın; verilen işleri zamanında bitiriyorsunuz, her ay hedef tutturuyorsunuz, muşterilerinizden olumlu geri donuşler alıyorsunuz. Bunların farkındaysanız, patronunuzun da fark etmesini sağlamak sizin elinizde... Kendinizi iyi ifade edebileceğiniz, deyim yerindeyse doğru pazarlayacağınız bir konuşma hazırlayın.
7. Harekete gecmeye hazır olun
Hangi konuda olursa olsun uzun zamandır ertelediğiniz konuşmayı yaptıktan sonra ne kadar rahatlayacağınızı ve tahmin edemeyeceğiniz kadar mutlu olacağınızı biliyor musunuz? O zaman daha fazla ertelemeye gerek yok, harekete gecin... Derin bir nefes alın, sakin sakin konuşmaya başlayın ve bu sırada daha mutlu bir gelecek icin cok onemli bir adım attığınızı aklınızda tutun.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayatın İçinden
- Kadınca
- 7 adımda doğru iletişim yolları
-
13-09-2019, 22:17:49