*DOMATES:*Domatesi dondurucuya koymanın en iyi yolu butun olarak koymak bence. Her sene bu şekilde 10-15 kilo domates koyuyorum dondurucuya. Ben şu Bursa domatesi denen ince uzun domatesleri tercih ediyorum. Kabuğu zedelenmemiş cok yumuşamamış domatesleri secip iyice yıkayıp kağıt havlu ile kurulayın. Her poşete 2-3 adet koyup havasını cekip bağlayın. Kullanmak istediğinizde poşetten cıkarıp ceşmenin altına tuttuğunuzda kabukları hemen catlıyor ve soyuluyor. 1 dak dışarıda bekleyince bıcakla kolayca doğranıyor. Her turlu yemekte kullanabilirsiniz. Ama asla cozdurerek kullanmayın!!!!!!!!!
Birde domatesi rendeleyip buz kalıplarına dokup dondurun. İyice donunca kalıplardan cıkarıp poşetleyin. Benim buz kalıplarıma gore 3 adet buz 1 domates yapıyor. Bu şekilde poşetten alıp buzluyken tencereye atıp kullanabilirsiniz. Makarnalara sos olarak kullanmak icin daha buyuk kapaklı kaplara yada poşetlere koyarak dondurun. Cıkarınca tencereye atın ve cozununce icine zeytinyağı ve tuz ekleyin. Piştiğinde domates sosunuz hazır olacak.
KIRMIZI BİBER:*Kırmızı biberleri sağlam olanlarını ayırın ve iclerini dolma yapacak gibi acarak temizleyin. İyice yıkayıp ters cevirerek sularının suzulmesini sağlayın. İyice kuruladıktan sonra iki biberi ic ice gecirerek 6-8 adet olacak şekilde poşetleyin. İyice havasını alıp poşeti bağlayın. Kullanmak istediğinizde once dolma harcını hazırlayın. Cunku bu biberler dondurucudan cıkar cıkmaz yani cozunmeden doldurulup pişirilmeli yoksa biberin tadı bozuluyor. Dondurucudan cıkan biberleri birkac saniye beklettikten sonra hafifce oynatırsanız zaten kolayca birbirlerinden ayrılıyorlar.
Birde kırmızı biberleri ince ince yemeklik doğrayıp poşetleyin. Cıkarınca buzluyken yemeğin soğanını kavururken icine atıp kavurmaya devam edin.
YEŞİL DOLMALIK BİBER:*Aynı kırmızı biber gibi hazırlayın. 2-3 tanesini ic ice gecirerek poşetleyin. Kırmızı biber gibi pişirin.
Eğer biberleri elinizle değilde bıcakla duz keserek acıyorsanız kenarlarından artan biber parcalarınıda atmayın. Kucuk kucuk doğrayıp poşetleyin. Yemeklerinizde kullanabilirsiniz.
TAZE FASULYE:*Taze fasulyeleri doğramadan once iyice yıkayın. Doğradıktan sonra ne kadar cok suda beklerse o kadar vitamin kaybeder cunku. Yıkadığınız fasulyeleri havluyla yada gazeteye sererek iyice kurutun. Temizleyin. Yarım kiloluk poşetler olacak şekilde ayırıp poşetleyin. Havasını alıp poşeti bağlayın. Kullanacağınız zaman yemeğin soğanını salcasını kavurduktan sonra fasulye poşetini elinizle oğuşturun hemen ayrılacaktır. Buzluyken tencereye atın ve iyice kavurarak pişirin.
BAMYA:*Bamyaları iyice yıkayıp kurutun. daha sonra tepesi kubbe şeklinde olacak şekilde temizleyin. Poşetleyip havasını alıp bağlayın. Pişireceğiniz zaman poşeti tencereye boşaltıp limonlu su ile bir taşım kaynatıp suzun ama suyunu atmayın. Kıymayı soğanı kavurduktan sonra bamyaları icine atın haşladığınız sudan ilave ederek pişirin. Limonla pişirmek istemiyorsanız bol domates kullanın. Yıllardır bu şekilde dondurup pişiriyorum ve hic uzayan bamya yemeğim olmuyor.
PATATES:*Patatesleri istediğiniz şekilde dilimleyin İyice yıkayıp kurulayın. Hic suyu kalmaması gerekiyor. Bu yuzden mutfak bezleri ile kurulayabilirsiniz. Kuruyan patatesleri una bulayın. ve hemen poşetleyip dondurun. Bu şekilde hazır satılan patatesler gibi oluyor. Dondurucudan cıkarınca hic cozdurmeden bol yağda kızartın. Ozellikle fritozde kızarmanızı tavsiye ederim.
BORULCE:*Aynı taze fasulye gibi hazırlayıp poşetleyin ve aynı şekilde pişirin.
MAYDONOZ VE DEREOTU:*Maydonozun yapraklarını ayırın iyice yıkayıp sebze kurutucuda yada suzgecte kurutun. Poşete koyup havasını alıp bağlayın. Yanlız poşeti duğumlemeyin kolay acılabilsinki alıp tekrar dolaba koyabilin. Kullanacağınız zaman poşeti elinize alıp ovuşturun. Yapraklar kırıldığı icin doğranmış gibi olacaktır. Yemeklerde ve salatalarda kullanabilirsiniz.
ISPANAK VE SEMİZOTU:*Ispanak ve semiz otunu iyice yıkayıp kurutun. Doğrayın ve poşetleyin. Kullanacağınız zaman donmuş olarak tencereye koyup kavurun. Yemek olarak ve kavrulan borek ici olarak kullanabilirsiniz. Ama cok uzun sure saklamayın tadı bozuluyor.
HAVUC:*Havucu iyice temizleyip kucuk kupler halinde doğrayın ve poşetleyin. Garniturlerde ve yemeklerde kullanabilirsiniz.
KABAK+PATATES+HAVUC:*Bu ucluyu iyice yıkayıp kucuk kupler halinde doğrayın. Cocuğunuza sebze corbası yapacağınız zaman hazır olarak kullanın. Ben calıştığım icin oğlum kucukken boyle şeyler uretmek zorunda kaldım ve cok işime yaradı.
TAZE BARBUNYA:*Taze barbunyaları temizleyip poşetleyin. Pişireceğiniz zaman dondurcudan cıkarıp kuru barbunya gibi pişirin tabiki daha kısa surede.
Gelelim meyvelere
* Komposto yapmak icin erik,kayısı,kızıkcık,cilek,vişne,boğurtlen koyabilirsiniz. Meyveleri iyice yıkayıp kurutup poşetleyin. Cıkarınca komposto yapacaksanız tencereye atıp uzerine su ilave edip kaynatın. Taze meyveleri komposto yaparken şekeri su kaynamadan koyarsanız meyveler dağılmaz.
* Meyveleri recel yapmak icin koyuyorsanız(sadece cilek ve vişne koyuyorum recellik) Vişnenin cekirdeklerini cıkarıp poşetleyin. Recel yapmak icin ustune şekeri ilave edip ocağa koyun.
* Portakal ve limon kabuklarını rendeleyip kucuk poşetlerle dondurun. Keklerde kullanabilirsiniz.
* Kuru fasulye,barbunya,nohut,goce gibi bakliyatları bir gece onceden ıslatın daha sonra suzup poşetleyin. Boylelikle ilk aşamayı gecmiş olacaksınız. yada haşlayarak poşete koyup saklayabilirsiniz.
* Sarımsakları ezip plastik bir kabın icinde dondurabilirsiniz. Donana kadar cok koku yapıyor ama iyice donduktan sonra bu koku kalmıyor. Daha sonra kaşıkla uzerinden kazıyarak istediğiniz kadar kullanbilirsiniz.
* Yaprak sarması,karalahana sarması ve ceşitli biber dolmalarını poşetleyip saklayabilirsiniz. Cıkarınca donuk olarak tencereye dizin uzerine zeytinyağı ve sıcak su ekleyip kısık ateşte pişirin.
* Eğer cok vaktiniz yoksa kıymayı soğan ve salca ile kavurup dondurabilirsiniz. Sakın tuz koymayın. Tuz asitleşmesine neden olabilir. Yemeklerinize hazır kıyma ile başlayıp zaman kazanabilirsiniz. Bu şekilde karnıyarık icinide hazırlayabilirsiniz.
* Her turlu kofteyi hazırlayıp dondurabilirsiniz. Ben pirincli kofte,kuru kofte,sulu kofte icin kofte,balık koftesi,tavuk koftesi,sebze yemekleri icin kucuk kofteler hazırlayıp yağlı kağıt serdiğim tepside donduruyorum. daha sonra poşetleyip kaldırıyorum. İstediğinizde icinden yeteri kadar alıp kullanabilirsiniz.
* Et doner ve tavuk doner hazırlayıp dondurabilirsiniz.(yapılışını daha sonra anlatacağım.)
* Un kurabiyesi hazırlayıp istediğiniz formda strec filme sarıp dondurun. Kullanacağınız zaman dondurucudan cıkarıp dilimlenecek kadar yumuşayınca dilimleyip fırınlayın.
* Artan keklerinizi strec filme sarıp dondurun. Yemek istediğinizde cıkarıp oda ısısında bırakın yavaş yavaş koyduğunuz andaki tazeliğine donecektir.
* Hazır yufkadan sigara boreği,buzluk boreği,mantarlı borek(yapılışını daha sonra vereceğim) vb borekler hazırlayıp yağlı kağıt serdiğiniz tepside dondurun. Daha sonra poşetleyin. Cıkarınca donuk olarak tepsiye dizip yumurta sarısı surerek pişirin.
* Mantı makarnaları doldurup dondurun acil durumlarda cok işe yarıyor. Ozellikle cocuğunuz gecenin bir yarısı mantı diye tutturursa)
* Ev mantısı hazırlayıp poşetleyip dondurabilirsiniz.
* Kucuk kucuk doğradığınız işkembeyi dondurup saklayın. Corba icin hazır olur.
* Eğer kucuk bebeğiniz varsa onun icin hergun ayrı corba hazırlamaya yetişemiyorsanız hazırladığınız corba hic ellenmemişken buz kalıplarına dokup dondurun ve poşetleyip uzerine tarih atın. 6 hafta tazeliğini koruyacaktır. Cıkarınca kucuk bir kaba koyup cok kısık ateşte eriterek kullanın.
* Milfoy hamuru yapıp dondurabilirsiniz.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayatın İçinden
- Kadınca
- Derin dondurucuda saklayabileceğimiz besinler ve yontemleri
-
13-09-2019, 22:05:26