<div>Merhaba THT Değerli Üyeler.Bu konuda elimden geldiğince Python programlama hakkında başlangıç düzeyinde bilgileri sizlerle paylaşarak Python ve programlama hakkında bilgisi olmayanların bile basit program yazabilmelerini sağlamak.Lafı uzatmadan başlıyalım:
1:: Karakter dizileri:Karakter dizisi pythonda kısaca iki tırnak arasında bulunan verilerdir.Daha doğrusu kafanızın karışmaması için yazılardır diyelim.En iyisi daha iyi anlamak için örnek verelim.
"Merhaba" bir karakter dizisidir.Eğer pythona "Merhaba" komutu yerine Merhaba yazıp entere basarsanız hata alırsınız.Şimdilik karakter dizileri ile kafanızı karıştırmayalım zira bir sonraki başlıklarda bu konuya tekrar değineceğiz.
2: Değişkenler: Değişkenler basit bir mantığa dayanır.İşimizi kolaylaştırmak için bazı verilere değer atamamızdır diyebiliriz.Örnek verelim.
a=2 yazıp enter tuşuna bastığımızda a değerini 2 olarak atadık. a yazıp enter tuşuna tekrar bastığımızda ekrana 2 yazdırılacak.Şimdilik de eğer anlamadıysanız dert etmenize gerek yok.Çünkü bir sonraki başlığımız Print fonksiyonu olacak.Print fonksiyonu ile bu konulara tekrar değineceğiz.
3::Print fonksiyonu:Python'un en önemli fonksiyonlarından biri Print foksiyonudur.Amacı,içine yazdığımız verileri çıktı olarak vermesidir.Örnek:
Kod:
Print("Merhaba")
Bu kodu yazıp enter tuşuna bastığımızda ekrana Merhaba yazılacak.Tam anlamıyla anlamadıysanız şöyle anlatayım.Örneğin bir sosyal medyaya parolanızı yanlış yazdığınızda size sadece parolanız yanlış mesajı görünür.Halbuki bu mesajın verilmesinden önce onlarca kod çalıştı,ancak siz sadece
Kod:
Print("parolanız yanlış")
komutu ile yazılan mesajı görürsünüz.Demek istediğim print fonksiyonu kısaca kullanıcılara mesaj gösterir diyebiliriz.
Peki karakter dizilerini anlatırken tırnak işaretinin mantığını da print fonksiyonunun konusuna bıraktım.Çünkü print ile bunu daha iyi açıklayabiliriz.
Öncelikle bir soru soralım.Neden tırkak işareti,tırnak işareti çoğu zaman unutuluyor ve programların hata vermesine sebep oluyor.Acaba "merhaba" yerine direk merhaba yazamazmıyız.Python merhaba yazdığımızda neden bize hata veriyor.
Öncelikle bu soruları cevaplamaya çalışalım.
Evet tırnak işareti çok gerekli.Örnek: Bir değişken atayalım
isim="slientname"
1.Örnek ::Buradan sonra önce Print(isim) yazıp enter tuşuna basalım
2.Örnek:: Daha sonra Print("isim") yazıp enter tuşuna basalım.
Sonuçlar tamamen birbirinden alakasız olacaktır.
1. Örnekte sonuç ekrana slientname yazılacaktır çünkü isim kelimesine slientname değerini atadık.Aslında 1. örnekte komutta isim yerine,slientname yazılmasını istedik.
2.Örnekte ise ekrana isim yazısı yazılacaktır.Sebebi ise tırnak işareti ile ekrana isim yazmasını istedik.Kısaca tırnak işareti ile yazılmayan çoğu veri bir komuttur diyebiliriz.Örneğin 1. örnekteki isim sözcüğünü eğer atayarak bir komut haline getirdik ve böylece tırnak işaretsiz kulllanarak çalıştırdık.Eğer tırnak işaretleri diye bir şey olmasa bilgisayara print(isim) dediğimiz zaman bizim slientname değerini mi yazdırmak istediğimizi yada isim sözcüğünün ekrana yazdırılması gerektiğini istediğimizi anlayamayacaktır.Bu konuyu anladığınızı farzederek bir sonraki fonksiyon olan İnput fonksiyonuna geçeceğim.
4:: İnput fonksiyonu: Şu ana kadar bilgilerimiz ile ekrana merhaba yazdırabiliyoruz.Ne büyük bir adım :)
input fonksiyonu ile bu bilgileri çok yönlü hale getireceğiz. İnput fonksiyonu nedir,Önce bunu açıklayalım
İnput fonksiyonu kullanıcıdan veri almamızı sağlar.Lafı uzatmadan örnek verip anlamaya çalışalım.Örnek :
Kod:
input("nerelisin")
Bu komutu yazıp çalıştırdığımızda bize nerelisin sorusu çıkar.Eğer burada kullanıcı adana yazarsa ekrana adana yazacak.Peki ekrana girdiği cevabı yazması ne ifade eder ?
Bu hali ile işimize yaramayabilir ama print fonksiyonu ile bu cevabı neden harmanlamayalım.Gelin örneği devam ettirelim:
Kod:
sehir=input("nerelisin")
print(sehir,"oh ne güzel şehir")
Peki burada ne yazdık,Sonuç ne olacak.Gelin bir incelemeye başlayalım.
1.İlk önce sehir ile bir değişken atadık ve input komutunu bu değişkene atadık.
2.print fonksiyonunun içine önce sehir değerini yazdık.Yani aslında yukarıdaki print(sehir,"oh ne güzel şehir") ile print(input("nerelisin"),"oh ne güzel şehir") komutu aynıdır.(2. örneği yanlış yazmış olabilirim.Örnek vermek için yazdım sadece)
Burada kısaca programımıza kullanıcıyı nerelisin diye sor,Gelen cevabı ekrana yazdırıp yanına oh ne güzel şehir yaz.
Sonuç: Sonuç olarak bu komut verildiğinde kullanıcı eğer Ankara cevabını verirse Ankara oh ne güzel şehir cevabı kullanıcıya yazılmış olur.
Umarım input fonksiyonunun nasıl kullanıldığını anlamışsınızdır.Biliyorum Konu çok uzun oldu ancak input komutunun verimli çalışmasını sağlayan son komutlarımız if,elif,else olacak.Hadi hemen uzatmadan geçelim
İf Elif ve Else:: Bu komutlar koşul bildirirler.Yani programa şart koşarlar.Ne demek istediğimi gelin anlamaya çalışalım.
Öncelikle ilk input örneğimiz ile gidelim.Nerelisin sorunu input komutu ile sorup gelen cevabı şekillendirip kullanıcıya yazabildik.Ancak kullanıcı nerelisin sorusuna ne cevap verirse o cevap yazdırılacak.Nasıl mı.Örnek
Kod:
sehir=input("nerelisin")
print(sehir,"güzel şehir")
bu kodu çalıştırdığımızda kullanıcı bu sefer mersin yazdı diyelim.Sonuc mersin güzel şehir çıktısı alacak kullanıcı.Ancak bir sorun var.Ya kullanıcı farklı bir şey yazarsa.Örneğin bu soruya adını yazarsa ? Örnek olarak soruya Ahmet cevabını verdiğini varsayalım.Sonucumuz
Ahmet güzel şehir olacak.Program saçmalamıyor çünkü biz programa kullanıcı ne cevap verirse o cevabı yazıp yanına güzel şehir yazmasını söyledik.Ancak kullanıcının başka işlem yapması durumunda bilgisayara şart koşmadık.İşte burada if,elif,else komutu devreye girer.
Öncelikle if ve elif aynı anlamı taşır ve hemen hemen aynı görevi var.Else ise bunların tersini esas alır.Yani özetle if ve elif eğer böyle durum olursa bunu yap,Else ise bu durumların dışında birşey olursa bunu yap komutunu verir.
Gelin detaylı bir örnek verelim ve sonra detaylı açıklamaya çalışalım.
Kod:
baskent=input("Türkiyenin bşkenti hangi ilimizdir")
if baskent=="Ankara":
print("Tebrik ederim")
else :
print("Yazıklar olsun daha başkentini bilmiyor")
komutumuzu çalıştırdığımızda öncelikle başkent sorusu Ankara cevabına ==(eşit) olursa tebrik ederim yazısı yazdırılacak,eğer bunun dışında bir cevap verilirse else komutu ile beraber Yazıklar olsun daha başkentini bilmiyor cevabını kullanıcıya göndermiş olacağız.Peki elif ne demek.Elif if ile aynı mantık ama elif bazı noktalarda if den daha kullanışlı olduğu için şahsi görüşüm elif kullanılmalı.Örneğin bir şart daha koştuğumuzu düşünün.Eğer kullanıcı cevap olarak memleketimizi yazdığında Güzel memleketim,ama malesef başkent değil gibi bir çıktı verilmesini sağlayalım. İşte bunun için if ten sonra elif yazıp aynı kodları tekrarlayabiliriz.Peki neden elif bazı noktalarda daha iyi.Gelin bir ufak örnek verip konumuzu burda bitirelim.Diyelim ki yaşlar ile ilgili bir program yazalım.
<div style="margin:20px; margin-top:5px"> Kod:
sayi=input("bir sayı girin")
if sayi
Python ile başlangıç düzeyi
Python0 Mesaj
●78 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Programlama ve Yazılım
- Server-Side Programlama
- Python
- Python ile başlangıç düzeyi