İlk yazımda bir kaç fonksiyon ve komutları öğrenmiştik.Şimdi sadece bu öğrendiklerimiz ile neler yapabileceklerimizi göreli.
Haydi birkaç örnek yapalım;
1:Siri veya Google asistan tarzı bir arkadaşımıza sohbet edebileceği özel kod yazalım:
Kod:
Print("Merhaba kanka,bu programı senin için yazdım")
Print("Öncelikle lütfen programın doğru çalışması için belirttiğim kısa cevaplar kullan")
hatir=input("kankam nasılsın,Eğer iyi durumdaysan 'iyi',kötü durumdaysan ki Allah hep iyi etsin 'kötü' yaz")
if hatir=="kötü":
print("Niye ya ,kankam bu hayatta hiç bir şey senin mutluluğundan önemli değil,üzülme")
elif hatir=="KÖTÜ":
print("Niye ya ,kankam bu hayatta hiç bir şey senin mutluluğundan önemli değil,üzülme")
elif hatir=="iyi":
print("Maşallah kankam,Allah daha iyi etsin")
elif hatir=="İYİ":
elif hatir=="İyi":
elif hatir=="Kötü":
print("Niye ya,kankam bu hayatta hiç bir şey senin mutluluğundan önemli değil,üzülme")
else:
print("kankam,sana 'iyi' yada 'kötü' yazmanı söyledim")
İsterseniz bu şekilde soruları artırıp,devam ettirebilirsiniz,Hatta bir soru için yüzlerce cevap verebilirsiniz.Tamamen sizin hayal gücünüze kalmış.
Gelin şimdi anlamayanlar için yukarıda ne yaptığımızı açıklayalım.
1.Öncelikle programımız açıldığında ilk iki print() fonksiyonumuz çalışacak ve program açıldığı gibi print fonksiyonu içinde yazan yazılar ekrana yazdırılacak.
2.İlk konu da elimden geldiğince değişken atamayı ve input ile soru sormayı anlatmaya çalıştım.Şimdi de kısaca söylemek gerekirse önce hatir adlı kelimenin anlamını değiştirerek input fonksiyonumuzun anlamını atıyoruz.Matematikte x=2 değerini vermek gibi bir şey.
3.İf komutu ile şart koşuyoruz.Gelin if komutunun blunduğu yeri türkçe okuyalım.Anlamı şu.Eğer soruya 'kötü' cevabını yazarsa ekrana üzülme,mutlu ol tarzı mesaj yolla demek istedik.
Uyarı=Burada önceki konuda bahsetmediğimiz önemli püf noktalardan biri,
Kod:
if hatir=="iyi":
Yukarıda olduğu"iyi" kısmından sonra her zaman iki nokta gelir ve print() fonksiyonu alt satıra inip 4 space veya 1 tab tuşu ile boşluk bırakılır
4.Gelebilecek cevap olasılıklarını yazdım ve hatta kullanıcının Büyük harfler ile yazmasını da affedip büyük harf yazma ihtimalinide değerlendiriyorum.
5.Son olarak else komutu ile,Türkçe olarak;Eğer bunlardan hiçbirini yazmazsa kankam sana 'iyi' yada 'kötü' yazmanı söyledim cevabını ver çıktısı verilir.
Python ile başlangıç düzeyi 2 örnek
Python0 Mesaj
●57 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Programlama ve Yazılım
- Server-Side Programlama
- Python
- Python ile başlangıç düzeyi 2 örnek