Vodafone’un araştırmasına gore, mobil telefona sahip olmak kadınlara buyuk ozgurluk hissi veriyor.

Kadınlara gore evden telefonsuz cıkmak ayakkabısız cıkmakla eşdeğer haline geldi, kaza veya aile ici şiddet durumunda hemen 'Alo' diyebilmek en buyuk ozgurluk oldu. Vodafone'un Haziran-Aralık 2011 doneminde gercekleşen Teknolojide Kadın Hareketi Araştırması kapsamında, 16 ilde, 15-65 yaş arası bin 607 kadınla goruşuldu. Bu kadınların 754'u cep telefonu kullanmayan, 853'u ise cep telefonu kullananlardan oluştu. Turkiye'de mobil teknolojilere erişimde ortaya cıkan cinsiyet farklarının, kadınların cep telefonu kullanma pratiklerinin ve karşılaştıkları engellerin haritasını cıkarmak hedefiyle gercekleştirilen araştırma sonucunda, "Turkiye'nin Mobil Teknolojilerindeki Cinsiyet Ayrımının Kapatılması: Zorluklar ve Fırsatlar" başlıklı bir rapor oluşturuldu. Rapora gore, kadınlar icin cep telefonu kullanmanın sağladığı faydalar, yuzde 87 ile kaza- felaket gibi acil durumlarda, yuzde 73 ile aile ici/dışı şiddet-taciz gibi tehlikeler karşısında kendilerini guvenli hissetmeleri oldu.
KORUMA ANLAMINA GELİYORAraştırma sonuclarını yorumlayan Vodafone Turkiye Pazarlama İletişimi Direktoru Gizem Kececi şunları soyledi: "Kadınlar cep telefonunun sağladığı faydalar arasında guvenliğin ardından, koca ve cocuklarla kurulan iletişim ve arkadaşlar-dış dunya ile bağlantı halinde olmayı ucuncu sıraya koyuyor. Ote yandan mobil telefon kullanan kadınlar, telefonlarını var oluşlarının kacınılmaz bir parcası olarak algılarken, "Mobil telefonum olmadan evden ayrılmak, ayakkabılar olmadan cıkmak gibi bir şey" fikrinde birleşiyor. Rapora gore mobil telefon, kullanıcılar ve kullanıcı olmayanlar icin aynı şekilde kendini guvende hissetme/koruma ve ozgurluk anlamlarına gelirken, mobil teknolojilere en yuksek erişimi olan işgucune katılan kadınların dortte birinden fazlası (yuzde 26,2) mobil teknolojilerin, işlerini daha iyi yapmalarında kendilerine yardımcı olduğu konusunda hemfikir. Bu oran, yuzde 32,3 ile kadınların girişimci olduğu durumlarda daha yuksek. İşgucune katılanların ucte birinden fazlası (yuzde 37,2) mobil teknolojilerin, iş ve aile arasında daha etkili uzlaşma sağlamalarına yardımcı olduğunu
duşunuyor."
Fatura odeyecek gelirin olmaması engelduşunuyor."
- Kadınların cep telefonu kullanmama nedenleri arasında birinci sırada maliyet faktoru geliyor; cep telefonu satın alacak ve faturaları odeyecek gelirleri olmadığını ifade ediyorlar.
- İkinci sırada kadınların gunluk yaşantılarının ev ve mahalle icine kısıtlı olması yer alıyor. Araştırmaya katılan kadınlardan yuzde 55'i, yakın mahalle dışında, toplu ulaşım ya da aracla yolculuk gerektiren mesafelere gidemediklerini soyluyorlar.
- Kadınların ucte birinden fazlası -genc kadınlar dışında- aile ve arkadaşlarının yuz yuze temaslaricin ulaşılabilir olduğunu ve mobil telefona gereksinim olmadığını belirtiyorlar.
- Cep telefonu kullanımına yonelik 'ihtiyacım yok' algısıyla, 'yuksek maliyetli' algısı birbirini besliyor.
Turkiye'de 7.5 milyon kadın cep telefonu kullanmıyor- GSMA araştırmalarına gore, dunyada kadınların cep telefonu kullanma oranı erkeklere gore 300 milyon daha az. (Afrika'da % 23, Ortadoğu'da % 24 ve Guney Asya'da % 37 oranında daha az).
- Turkiye'de mobil servis abonelerinin sayısı 65 milyona ulaştı.
- 2011 yılında Turkiye'de kadınların yaklaşık ucte biri bilgisayar ya da internet kullanırken, erkeklerde bu oran yarıdan fazla.
- En az bir cep telefonu sahibi olan hane halkı oranı, 2004'te yuzde 54 iken, 2011'de yuzde 92'ye yukseldi.
- Cep telefonu sahiplik oranı, kırsal kesimde yuzde 88, kentsel kesimde yuzde 94.
- Turkiye'de erkeklerdeki cep telefonu sahiplik oranı yuzde 91,1 iken, kadınlarda bu oran yuzde 70,2 duzeyine iniyor
- Turkiye'de 15-65 yaş arasındaki kadınların yuzde 30'u cep telefonu kullanmıyor. Bu oran, sayı olarak tahminen 7,5 milyona denk geliyor. Aynı yaş grubundaki erkeklerde cep telefonu kullanmama oranı ise sadece yuzde 9.
'Cığ etkisiyle' on binlerce kadına ulaşma hedefi varCarpıcı araştırmada bir de ornek var;
"Cemre 25 yaşında ve İstanbul'da yaşıyor; bir oto tamircisiyle evli ve 2 yaşında bir kızı var. Evlendikten sonra, kocasının isteği uzerine işini bırakmak zorunda kalmış.
"Cemre 25 yaşında ve İstanbul'da yaşıyor; bir oto tamircisiyle evli ve 2 yaşında bir kızı var. Evlendikten sonra, kocasının isteği uzerine işini bırakmak zorunda kalmış.
Kocasının kazandığı paranın buyuk bir kısmı kiraya gidiyor, bu nedenle gecinmekte zorluk cekiyorlar. Uzaktan oğrenimle lise eğitimini tamamlamak ve bir işe girmek istiyor, ama kocası buna izin vermiyor. En buyuk endişesi ise aynı babası ve kayınpederinin yeniden evlenmek icin eşlerinden ayrıldıkları gibi, kocasının da kendisini terk etmesi. Kocasının kendisini terk etmesi halinde, kendisinin ve kızının gecimini ne şekilde sağlayacağı konusunda kaygıları var. Cemre evden cok az cıkıyor, gunun buyuk bir kısmını ev işleri ve kızıyla meşgul olarak geciriyor. Yakın mahallelerdeki akrabalarını ve arkadaşlarını ziyarete gidiyor ancak kocası evden tek başına cıkmasını istemiyor. Hatta acil alışveriş ihtiyacları durumunda bile ev telefonundan kocasını arayıp ona sipariş veriyor. Cemre, genellikle evde olması nedeniyle cep telefonuna ihtiyac duymadığını ve o masrafı karşılayamayacağını soyluyor. Bir cep telefonu alacak olsa bile, bunun sadece acil durumlarda kendisini daha guvende hissettireceğini ifade ediyor."
Vodafone Turkiye Pazarlama İletişimi Direktoru Gizem Kececi, "Cemre'nin hikÂyesi, kadının ev ve cevresinde bulunması nedeniyle cep telefonunun gereksiz olduğu algısının; aslında ekonomik kısıtlamalar, erkeğin kadın uzerindeki kontrolu ve algılanan maliyetlerle ilişkili olduğunu gosteriyor. Vodafone Turkiye olarak, Cemre ve onun gibileri 'kurtaramayacağımızı' ancak onlara guc verebileceğimize inanıyoruz" dedi.
__________________