Dovmenin asıl tutkunu kadınlar
Eskiden erkeklerin rağbet ettiği dovme, artık kadınlar tarafından daha cok yaptırılırken, "sus amaclı" motifler tercih ediliyor.

Son yıllarda giderek yaygınlaşarak adeta bir tutku haline gelen dovmenin asıl meraklısının kadınlar olduğu ortaya cıktı. Kadınlar daha cok sus motiflerini tercih ederken, tarihteki onemli kişilerin imzaları ile unlulerin dovmelerinin de buyuk rağbet gorduğu belirtildi.

''Vucut işleme sanatı'' olan dovmeciliğe yıllarını veren ve Dovmeciler Derneği'nin kurucuları arasında yer alan Cemal Arabacı, cok ilgi goren ve kimi yonleriyle de tartışılan dovmecilik uzerine bilgi verdi.

Asıl mesleğinin heykeltraşlık olduğunu ifade eden Arabacı, ''O sıralarda ben heykel yapıyordum. Arkadaşımın gecici olarak yardıma ihtiyacı vardı. 'Birkac ay yerime bak' dedi. Ben başladım ve 12 yıl gecti uzerinden...'' sozleriyle mesleğiyle tanışmasını anlattı.

''Dovme yapmak, resim yapmak gibi bir şey... Tek bir cizgiyle hatasız olarak bir resmi bitirebilirsin'' diyen Arabacı, kusursuz bir dovme yapmanın puf noktalarını ise şoyle aktardı: ''İyi bir dovme yapmak, tamamen hatasız cizgi cekmenize bağlı. Deseni vucuda direkt geciriyorsun. Profesyonel cizgi atabiliyorsan meslekte cok hızlı bir şekilde ilerlersin. Elin o kadar iyi değilse, gercekten zor bir surec yaşarsın. Bu nedenle benim oğrenmemle ilgili surec biraz da hızlı bitti. Eğitimli biri bana oğrettiği icin bu boyle oldu. Ressam calışırken nasıl bir cok malzeme kullanıyorsa, bizde de oyle yani... İğnelerin farklı ceşitleri ve her makinenin ayrı bir calışma sistemi var. O kadar komplike bir iş ki icine bir girdiniz mi cıkamazsınız. Bu işin ustası olmak icin en az 4 yılınızı harcayacaksınız, ondan sonra ustası olabilirsiniz.''

"Gelenlerin yuzde 70'i kadınlar"

Dovme yaparken kişilerin tercihlerini goz onunde bulundurduklarını ifade eden Arabacı, daha onceki yıllarda yaptığı bazı dovmelerden hoşuna gitmeyenlerin olduğunu ancak onları da sahiplerinin zevkle taşıdıklarını soyledi.

Dovmenin onceleri erkekler tarafından tercih edildiğini, zamanla bu tercihte değişikliklerin olduğunu anlatan tecrubeli dovme ustası, ''Dovme, ilk başlarda gercekten erkek işiydi. Daha doğrusu, dovme biraz maskulen bir şey olarak gorulduğu icin ilk başta genellikle erkekler geliyordu. Zamanla estetik bir olgu haline geldiği icin gelenlerin yuzde 70'i kadın, yuzde 30'u erkek oldu'' dedi.

Kadınların ''vucut formlarını daha guzel gosterebilecek motifleri'' tercih ettiklerini dile getiren Cemal Arabacı, dovme mudavimlerinin tercihlerini de ''Kadınlar dovmeyi sus gibi duşunuyor. O nedenle de cok sert motiflere gitmiyorlar. Kolye almak, kupe takmak, iyi bir elbise giymek gibi algılıyorlar'' diye anlattı. Dovme yapmakla ilgili bazı kriterlerinin bulunduğunu vurgulayan Arabacı, ''Orneğin, cok ideolojik, bizim kulturumuze uymayan şeyler yapmam. Yuze de dovme yapmam. Cunku kişilerin ifadesini değiştiren dovmeleri tavsiye etmiyorum'' diye konuştu.

Dovme tercihlerinin de kişiden kişiye değiştiğini, kendinin, eşinin, sevgilisinin, cocuğunun ismini yazdırmak isteyenler olduğunu belirten Arabacı, tercih edilen dovme motiflerini de şoyle anlattı: ''Aslında bazen 2 gun once aşık olduğu birinin ismini yazdırmak isteyenler de geliyor ama anlatamıyorsun. 2-3 gun sonra 'bunun uzerini kapatabilir miyiz' diyerek tekrar geliyorlar. Ben deyince inanmıyorlar, genc olduklarından o yaşlarda aynı duyguyu surekli yaşayacaklarmış gibi geliyor, onun icin gozu kapalı gidiyorlar. Ben, 7-8 yıl kadar once bir gence Ulu Onder Ataturk'un imzasını dovme olarak yapmıştım. Ondan sonra cok yaygınlaştı. Unlulerin imzalarını yaptırmak isteyenler cıkıyor. Bertold Brecht, Kafka, Shakespeare'in imzasını attım. Bir de unlulerde gordukleri dovmeleri yaptırmak istiyorlar. Rihanna, Angelina Jolie gibi unlulerin dovmelerini istiyorlar. Ben, uretken bir insan olduğum icin bu bana yaratıcı gelmiyor.'' Dovme yaptırmanın sonradan adeta bir tutkuya donuştuğunu de dile getiren Arabacı, 5-10 yıldır surekli muşterileri bulunduğunu belirtti.

"Herkes dovmeci olmasın"

Dovmeciliğin ciddi bir iş olduğunu ve bu nedenle dernek catısı altında bir araya gelerek bazı normlar getirdiklerini belirten Cemal Arabacı, yasaklamanın da cozum olmadığını, yasaklanması halinde bu işin legal olmayan yollarla yapılması sakıncasının ortaya cıkabileceğini soyledi.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığına başvuruda bulunarak dovmeciliğe ''meslek tanımı'' getirilmesini talep ettiklerini, bunun da kabul edildiğini anlatan Arabacı, ''Şimdi de Sağlık Bakanlığı ile goruşmelerimiz devam ediyor. Dovmenin bilincli kişiler tarafından yapılması onemli. Bununla ilgili belli kriterlerin goz onune alınması lazım'' dedi.

''Herkes berber olamaz, herkes gumuş ustası, otomobil tamircisi de olamaz. Dovmecilik de boyle bir şey'' diyen Arabacı, bilincsiz kişiler tarafından yapılan dovmelerin sonradan sildirilmesi veya uzerine başka motif yapılarak duzeltilmesi gerektiğini belirtti.

Belli kriterler getirilmesi halinde daha estetik, sağlıklı ve guzel dovmelerin ortaya cıkacağını ifade eden Arabacı, ''Şu anda belki 2 bin kişi dovme yapıyordur. Belki 600-700 studyo var. Bunu gecim kapısı olarak gorup iki makine alan dovme yapmaya başlıyor. Bu cok ciddi bir sorun ve onune gecilmesi gerekiyor'' diye konuştu.