Uzmanlar "Eskiden evde kapalı kalan kadın, zekÂsını gosteremiyordu" derken, unlu isimler de ilginc yorumlarda bulundu: "Bilim insanının bu ustunluğu yeni gormesi şaşırtıcı"

Dunyaca kabul gormuş araştırmacı James Flynn'ın kadınların 100 yıl sonra erkekleri IQ testinde geride bıraktığını acıklaması, yankı uyandırdı... Zek uzerine calışmalar yapan bilim insanları, kadın zekÂsının zaten gozlemsel olarak kabul gorduğu goruşunde birleşti; "Eskiden eve kapanan kadın zekÂsını gosteremiyordu. Cağımız soyutu algılama cağı. Kadın daha soyut duşunebiliyor" yorumunu yaptı. Unlu isimler de, "Gunaydın demek istiyoruz" diyerek goruş bildirdi.

- EN YUKSEK IQ BİR KADINDA

Ferhat Calapkulu (Turkiye Beyin Takımı Kaptanı): Bizim yaşadığımızı araştırmacılar kanıtlamış. Kadınların erkeklere gore cok yonlu olmaları zek testinde de ortaya cıkmış. Kadınların eskiden evde kısıtlı kalması zek gostermesini engelliyordu. Ama şimdi kadınlar her yerde aktif olarak calışıyor ve beyinleri cok yonlu calışıyor.

Ustelik, dunyanın en yuksek IQ'suna sahip kişisi de bir kadın. Dağıstan Devlet Universitesi Oğretim Uyesi Prof. Nadia Camukova, 199.37 IQ ile dunyanın en ustun zekÂlı insanı unvanını taşıyor. Zek oyunlarına baktığımızda erkeklerin ilgisi daha fazla ama kadınlar cok yonlu.

- EVE KAPALIYKEN GOSTEREMİYORDU

Prof. Dr. Kultegin Ogel (Psikiyatrist): Klinik deyenimime gore kadınların erkeklerden daha zeki olduğu şoyle orneklendirebilir: Erkekler olaylara daha somut bakıyor. Kadınlar daha soyut duşunulebiliyor. Cağımız postmodern cağ. Soyutu daha iyi algılamayı gerektiren bir cağ. Kadınların bu cağa daha uyumlu olduklarını duşunuyorum.

Duygusal zekÂları da erkeklere gore cok daha iyi. Bu da, cağa daha uyumlu olduklarını gosteriyor. Bir de şu var. Kadınlar eskiden aşağılanan, baskılanan bir nesildi. Potansiyelini ortaya koyamıyordu. Artık potansiyellerini rahatca ortaya koyabiliyorlar. Yani kadınlar hep zekiydi. IQ hesaplamalarına gelince; bu hesaplama temelde muhakeme, kavrama, anlama uzerine. Soyut, somut nesneleri birden algılamamız gerekiyor.

- HEM EVDE HEM İŞTE KIVRAK ZEKÂ

Prof. Dr. Umit Davaslıgil (Maltepe Universitesi Ustun Zekalılar Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı): Kadınlar hem evde hem işte kıvrak zekÂya sahipler. Ama 'kadınların artık erkeklerden daha zeki' olduklarını ortaya koyan araştırmada denekler nasıl secilmiş, hangi testler kullanılmış, kadınlar ve erkekler eşit saflardan mı secilmiş onlara bakmak lazım.

Araştırmayı incelemek lazım. Bizim Milli Eğitim Bakanlığı ve İstanbul Universitesi'nin ortak yuruttuğu Ustun ZekÂlıların Eğitim Projesi kapsamında kentlerde yaşayan ilkoğretim 4. ve 5. sınıf oğrencileriyle, yaratacılıklık uzerine yaptığımız araştırmalarda kız-erkek cocuklarda yaratıcı zek duzeyi birbirinden farklı gorunmuyordu. Ama bunlar kucuk cocuklar, ileriki yaşlarda farklılar ortaya cıkabilir. Kadınlar işleri daha kıvrak bir zekÂyla halledebiliyor.

- UC BOYUTLU DUŞUNMESİ GELİŞTİ

Prof. Dr. Nurten Akarsu (Hacettepe Universitesi Tıbbi Genetik Bolumu Oğretim Uyesi): Bu araştırmanın yayınını gormek lazım. Denekleri gormek, beyin MR'larına bakmak lazım. Bu ilişkilendirme calışmalarına oncelikle fonksiyonel olarak bakmak lazım. Buyuk meta analizlerine ihtiyac var. İstatistiki calışmaların karşılaştırmalarına ihtiyac var. Bu tip araştırmalar on gozlemlerdir. Yani gozlemsel calışmalardır. O yontemin tekrarlanması lazım.

Ama zaten biz bilim insanları gozlemsel olarak biliyoruz ki kadının uc boyutlu duşunmesi gelişmiştir. Erkeğin ise matematiksel zekÂsı ve tek boyutlu yorumlamaları gelişmiştir. Erkeğin başarılı olması sonuca odaklı olmasından kaynaklanır. Kadın ise nedene odaklıdır. Kadın sorun cozmeye yoneliktir. Bunlar bilimsel değil gozlemseldir. Bilimsel olarak niye boyledir, ne gibi faktorler etkiler, evrimsel olarak seciliyor mu? 'Kadınlar artık erkeklerden daha zeki' demek icin raporlarının tekrarlaması, ispatlanması; istatiksel guvenirlik icin de buyuk populasyon calışmalarına ihtiyac vardır. Yoksa gozlemsel olarak kadının erkeklerden daha zeki olduğu bilinen bir şeydir.

- SON DERECE FARKLI

Erhan Yaşar (Sosyal Psikilog): Kadın-erkek beyni karşılaştırılamayacak kadar farklı. Nerdeyse iki ayrı insan turuyuz. Farklılıkların farkındalığı ve yonetimi ile akıllıca, beraberce yaşam tek cozumdur. Beynin yapısı, cinslerin farkları uzerine 7 yıldır araştırma yapıyorum. Genellemeler yapmak insanı hatalı sonuclara goturur.

MAGAZİN DUNYASI NE DİYOR?

Hilal Cebeci: Benim IQ 156 cıkmıştı. O yuzden bilimadamları son derece haklı. Zaten erkekleri yonetmemizden belli olmuyor mu?

Nilay Dorsa: Bunu bilim adamlarının bu kadar zahmet edip araştırmasına gerek yok. Biz etrafımıza baktığımızda, kadınların zekÂlarıyla hayatın bircok alanında başarılı olduklarını goruyoruz. Aklıma takılan şu; umarım araştırma ekibinde kadınlar da vardır.

Banu Zorlu: Dunyayı yoneten tum onemli liderlerin arkasında bir kadın var. Ayrıca unutmayalım ki erkeği de dunyaya getiren bir anne. Kadınların guncel hayatın icindeki başarılarından da yola cıkarsak bilim adamlarının bu ustunluğu yeni gormesi şaşırtıcı. Onlara gunaydın diyorum.

GURUR DUYDUK

Ozgur Ozberk: Kadınların erkeklerden daha zeki olduğunun ortaya cıkması bir erkek olarak beni rahatsız eden bir durum değil. Olabilir, kadınlar erkeklerden zekidir ama bunun her kadın icin gecerli olduğunu sanmıyorum.

Ragıp Savaş: Şaşırtmadı beni bu haber. Ozellikle İkili ilişkilerde, bazı iş kollarında kadınların erkeklerden daha onde oldukları belli. Ulkemizde de kadınların daha fazla platformda kendilerine yer buluyor olmaları sevindirici. Gurur duyuyoruz kadınlarla.

-ALINTI-